Ero puolisosta on kriisi koko perheelle, ja silti arjen pitäisi jatkua – näin selviydyt siitä lasten kanssa
Kuinka selviytyä erosta lapsiperheessä? Miten tasapainoitella työn, kodin ja oman hyvinvoinnin aallokossa? Näillä neuvoilla selviydyt uuden elämäntilanteen edessä.
Parisuhteen loppuminen on aina henkisesti raskasta. Vielä ikävämpi tilanne on, jos se tulee yllättäen tai siihen liittyy muita dramaattisia käänteitä. Kun toinen vanhemmista muuttaa kotoa pois, on se suuri muutoksen paikka niin lapsille kuin vanhemmalle, joka jää nyt yksin huolehtimaan arjesta lasten kanssa.
Olet sitten astumassa uuteen rooliin yksinhuoltajana tai vuoroviikkovanhempana, arjen pyörittäminen muuttuu eron jälkeen suuresti. Samalla pitäisi saada aikaa omille ajatuksilleen ja tunteilleen uuden elämäntilanteen edessä: miten tästä eteenpäin?
Näin selviydyt kotona
Pidä yllä selkeitä arkirakenteita
Rutiinit tuovat lapselle pysyvyyttä uudessa tilanteessa. Lapsi voi pelätä tulevansa hylätyksi, jos toinen vanhemmista on lähtenyt yllättäen. On tärkeää pitää yllä tunnetta siitä, että kotona elämä jatkuu kaikesta huolimatta normaaliin tapaansa. Ero voi olla kriisin paikka koko perheelle, mutta samat ruokailutavat, harrastukset ja muut kodin askareet rauhoittavat kaikkien mieltä. Myös perheellenne tärkeistä perinteistä kannattaa pitää kiinni. Muista myös, ettei mikään määrä leluja, vaatteita tai tekniikkaa korvaa yhteistä aikaa, jonka lapsi ja vanhempi viettävät yhdessä.
Mieti, miten puhut poissaolevasta vanhemmasta lapselle
Lapsi ei ole aikuisten viestinviejä, eikä häntä pidä käyttää keskustelukapulana riitatilanteessa. Pyri myös välttämään entisen kumppanisi kritisoimista lastesi edessä – lapselle oma vanhempi on aina osa itseä, ja loukkaus tuntuu lapsesta henkilökohtaiselta.
Jos lapsi on eron tapahtuessa hyvin pieni, hän ei välttämättä muista sitä, vaan voi alkaa kysellä vanhempien erosta myöhemmin. Lapselle tulee kertoa asioista todenmukaisesti, neutraaliin sävyyn lapsen ikä aina huomioiden. Lapsi voi kysellä myös kysymyksiä, joihin on vaikeaa vastata, mutta avoin kommunikaatio vahvistaa suhdettanne. Jos eron taustalla on jotakin, mitä et halua jakaa lapselle, kannattaa miettiä etukäteen, miten eroa lapselle selittää.
Suunnittele rahankäyttöä ennakkoon
Viimeistään nyt on kiinnitettävä huomiota siihen, mihin kaikkeen rahaa oikein kuluu. Pienistäkin menoista kasvaa nopeasti summia, jotka jo tuntuvat yhden ihmisen kukkarossa. Kun on lapsista vastuussa yksin, voi tuntea suurta ylpeyttä siitä, että saa elätettyä perheensä. Toisaalta raha voi olla suuri stressin aihe, ja voit tuntea huolta siitä, säilyykö taloudellinen tilanne entisellä tasollaan. Suunnittele ja seuraa sitä, mihin rahaa oikein kuluu, niin saat käsitystä siitä, mitä yhden vanhemman talous käytännössä tarkoittaa.
Älä jää yksin: uskalla pyytää apua
Eron jälkeen vanhemmalle tulee helposti tunne siitä, että hänen olisi tehtävä kaikki yksin. Kukaan ei ole kuitenkaan supervanhempi. Pyydä apua ja hyväksy apu, jota sinulle tarjotaan. Kukaan ei ajattele, että olisit sen takia huonompi vanhempi. Pyydä apua sukulaisilta, tuttavilta ja ystäviltä. Yhteiset illalliset, lastenhoitoapu ja koiran ulkoilutus voivat helpottaa alkuvaiheessa arjen taakkaa suuresti.
Tarjoa lapselle hyviä roolimalleja
Erovanhempaa voi painaa syyllisyys toisen vanhemman puuttumisesta lapsen elämästä. Jos lapsen elämästä puuttuu kokonaan isä tai äiti, kannattaa hyviä miehen tai naisen malleja katsoa muualta. Niitä voi löytyä sukulais- tai tuttavapiiristä, päiväkodista, koulusta tai yksinhuoltajavanhemmille tarkoitetusta tukitoiminnasta. Lapsi ei tarvitse biologista äitiä ja isää kasvaakseen hyväksi ihmiseksi, mutta erilaisten aikuisten tapaaminen ja roolimallien saaminen avartaa lapsen maailmaa.
Näin pidät huolta omasta selviytymisestäsi
Ole itsellesi armollinen
Kun kahden tiimi vaihtuu yhdeksi, tekeminen ei vähene, mutta aikaa kaikkien toimien suorittamiseen ei tunnu enää riittävän. Et välttämättä ehdi kokata kaikkia aterioita alusta asti tai kotisi ei ole aina tahraton, mutta onko sillä niin väliä? Keskity sen sijaan siihen, miten sinä ja lapsesi selviydytte suuresta muutoksesta. Tarvitsette syliä, puhetta ja aikaa, ja vähemmän tärkeistä asioista voi nyt joustaa.
Muista levätä
Tunne siitä, ettei ole koskaan velvollisuuksista vapaalla, voi uuvuttaa nopeasti. Vaikka olet kodin ainoa aikuinen, joskus on jätettävä puhteet loitommaksi, ja vain pysähdyttävä vetämään happea. Likainen tiskipöytä tai täysi pyykkikori odottaa kyllä huomiseen. Vapaa-illat ovat sallittuja, ja niitä voi viettää hyvällä omallatunnolla. Myös vanhemman on sallittua välillä vain loikoilla rauhassa tekemättä mitään sen kummallisempaa.
Pidä kiinni omista menoistasi
Yksinhuoltajan täytyy tehdä töitä oman sosiaalisen elämän säilymiseksi. Suunnittele kalenteriin etukäteen omia menojasi: liikuntaa, ystäviä, hemmottelua, mitä vain haluat. Kun olet selkeästi varannut aikaa itsellesi, voit myös sopia lapsille hoitajan tai hoitopaikan reilusti ennakkoon. Omat hengähdyshetket ovat tärkeitä, ja välillä pitää ajatella vain itseään. Myös uusi elämäntilanne vaatii välillä pohdiskelua, ja ajatukset voivat olla kuin sumua. Ota reilusti omaa aikaa, kun tuntuu, että tarvitset sitä.
Deittaile, jos haluat
Voi viedä aikaa, ennen kuin on valmis uuteen suhteeseen tai ylipäätään tapailemaan uusia ihmisiä. Deittailu on pallottelua, mutta sitä kannattaa silti halutessaan harrastaa, kun aika on siihen kypsä. Suoraan suhteesta toiseen hyppimistä kannattaa kuitenkin pyrkiä välttämään – on hyvä tiedostaa, jos tuntuu, että siitä on tullut oma käyttäytymismalli. Jatkuvasti vaihtuvat parisuhteet voivat rasittaa myös lapsia.
Jos vanhempi deittailee, tulee sitä tehdä lasten hyvinvointi edellä. Lasten ei tarvitse tavata uusia kumppaneita heti, eikä heidän tarvitse kuulla aikuisen deittailukuvioista. Tämä tarkoittaa, että joskus voi tuntua, kuin eläisi kahta erillistä elämää. Elämän jakaminen erilaisiin osiin voi toimia kuitenkin hyvin. Arki saa sopivaa piristystä, kun voi välillä astua pois vanhemman roolista deittailevaksi sinkuksi.
Jaa oma kokemuksesi