Perhe-elämä 12.10.2018 Päivitetty 13.08.2019

Onko lapsella suussaan mustia värjäymiä? Syypää on tämä bakteeri

Chromogenic bacteria -niminen bakteeri aiheuttaa mustia värjäymiä varsinkin lasten suussa. Vaikka värjäymät vähenevät iän karttuessa, kannattaa niitä poistattaa, jos ne alkavat häiritä lapsen elämää.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Jos huomaat mustia värjäymiä lapsen suussa, kyse voi olla chromogenic bacteria -nimisestä bakteerista. Se esiintyy suussa yleisimmin ienrajaa myöten.

Bakteerin aiheuttamat värjäymät ovat nimittäin yleisempiä lasten kuin aikuisten suussa, kertoo suuhygienisti Arian Riatson Kotilieden haastattelussa.

Ruoka-ainevärjäymistä bakteerien aiheuttaman värjäymän erottaa siitä, että musta, pistemäinen nauha kulkee hampaan ienrajassa. Hampaiden kärjissä sitä ei esiinny.

Mistä bakteeri tulee?

Mustia värjäytymiä aiheuttava bakteeri kuuluu suun normaaliin bakteerikantaan – sitä ei vain esiinny kaikkien ihmisten suussa. Värjäymät syntyvät, kun bakteeri tekee lapsen suussa rautayhdisteitä.

Bakteerin aiheuttamat värjäymät eivät siis johdu huonosta suuhygieniasta. Hyvä hampaiden harjaaminen voi lieventää värjäytymiä, muttei poista niitä kokonaan.

Hyvä uutinen on, että värjäytymät katoavat useimmiten itsestään lapsen kasvaessa: Teini-iässä suun bakteerikanta muuttuu, minkä myötä mustat värjäymät vähenevät.

Jos lapsi häpeilee värjäymiä, ne voi käydä poistattamassa

Jos lasta häiritsevät värjäymät suussa ja hän tuntee tarvetta peitellä suutaan tai välttää hymyilemistä, kannattaa värjäymien poistamista harkita.

Koska mustat värjäymät eivät lähde pois kotikonstein, pitää ne käydä poistattamassa suuhygienistillä. Ennen tätä kannattaa kuitenkin suunnata myös hammaslääkärille. Siellä tarkistetaan, etteivät värjäymät johdu jostakin toisesta bakteerista, joka aiheuttaa reikiintymistä.

Pienten lasten hampaista värjäymä poistetaan erikoisporalla, joka ei kuluta hampaan kiillettä. Värjäymä voidaan myös rapsuttaa pois käsi-instrumentilla.

Vanhempien lasten ja aikuisten värjäymät poistetaan soodapuhdistuksella.

Jos värjäymiä päättää lähteä poistamaan, saattaa niitä joutua poistattamaan useamman kerran; varsinkin pienet lapset väsyvät tuolissa melko nopeasti, ja värjäymän poistaminen vaatii paljon työtä.

Jos värjäymät poistatetaan lapsen suusta, tulee vanhemman muistaa tarkkailla, ilmestyykö niitä lapsen suuhun uudestaan.

Toimi näin, jos löydät lapsesi suusta mustia värjäymiä

  • Jatka lapsen hampaiden harjausta huolellisesti tai varmista, että lapsi harjaa itse hampaansa hyvin. Myös hammaslangan sekä ksylitolituotteiden käyttö kannattaa.
  • Vie lapsi säännöllisesti suuhygienistille. Siellä värjäymät poistetaan mekaanisesti.
  • Vie lapsi myös hammaslääkäriin. Ammattilaisen diagnoosi sulkee pois muut mahdolliset tekijät, jotka voivat aiheuttaa hampaiden värjäymiä.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X