Parisuhde 10.01.2014 Päivitetty 15.06.2021

10 vinkkiä onnistuneisiin hääkuviin

Lue kokeneen hääkuvaajan vinkit onnistuneisiin hääkuviin.

Teksti
Mikko Virta
Kuvat
Juha Laitalainen

Kesähäiden suunnittelu aloitetaan yleensä jo talvella hyvissä ajoin. Yksi tärkeä elementti häissä ovat luonnollisesti valokuvat, joista häätunnelmaa pääsee ammentamaan vielä vuosikymmenten päästä.

Valokuvaaja Juha Laitalainen teki ensimmäisen suomalaisen pelkästään häävalokuvaukseen keskittyvän kirjan Tahdon! Suomalaisia hääkuvatarinoita. Kysyimme häneltä kymmenen vinkkiä onnistuneisiin hääkuviin.

1. Mieti kuvausbudjettisi

Ammattilaisilla on tarjolla erilaisia paketteja, jotka vaihtelevat pelkän vihkimisen kuvauksesta koko päivän kestävään dokumentointiin. Vihkiminen ja potretit maksavat yhdessä noin 400–500 euroa, kun taas koko päivän kuvaus on yleensä 1000–2000 euroa.

2. Vertaile kuvaajien portfolioita

Jos haluaa ammattilaisen kuvaamaan, kannattaa aluksi etsiä netistä hääkuvaajia ja katsoa kunkin portfoliossa olevia kuvia. Tärkeää on nähdä kuvat kokonaisista häistä. Moni osaa ottaa viisi hyvää kuvaa päivässä, mutta häissä ei ole varaa epäonnistumisiin, vaan jokainen tilanne pitää saada onnistuneesti tallennettua.

3. Tapaa kuvaaja henkilökohtaisesti

Erilaisilla häämessuilla pääsee tapaamaan kuvaajia henkilökohtaisesti. Tapaaminen jo ennen kuvaajan varaamista on hyvä tapa varmistua, että henkilökemiat kuvaajan kanssa toimivat.

4. Löytyisikö kuvaaja lähipiiristä?

Ammattilaista edullisempi vaihtoehto on pyytää kuvaajaksi jotain sukulaista tai tuttavaa. Kuvaajan olisi kuitenkin syytä olla ainakin valokuvauksen harrastaja, koska pelkkiä lomakuvia aiemmin räpsinyt ei saa ikuistettua päivän tärkeimpiä hetkiä tyylikkäästi.

5. Suunnittele kuvaus yhdessä kuvaajan kanssa

Ottaa valokuvaajaksi sitten ammattilaisen tai amatöörin, on kuvaajan kanssa hyvä tavata ennen häitä ja tehdä suunnitelma kuvauksen toteutuksesta. Samalla kannattaa tehdä kirjallinen sopimus kuvauksesta.

6. Tärkeintä on kuvaajan osaaminen

Tärkeintä ei ole kameran tekninen taso, vaan kuvaajan osaaminen. Hyvillä kompaktikameroillakin saa nykyään laadukkaita kuvia, kunhan osaa hyödyntää valoa, eikä vain räpsi automaattisalamalla. Kalliista järjestelmäkamerasta ei taas ole hyötyä, jos sitä ei osaa käyttää.

7. Älä pyydä äitiä kuvaajaksi

Tärkeää lähisukulaista ei kannata pyytää valokuvaajaksi, koska kuvaaja joutuu keskittymään täysin kuvaamiseen, eikä voi oikeastaan juhlia.

8. Varmista, että kuvaaja on ajoissa vihkipaikalla

Kuvaajan kannattaa olla vihkipaikalla ajoissa ja sopia kuvausasiat vihkipapin kanssa. Esimerkiksi kirkoissa ei yleensä saa mennä alttarille kuvaamaan ollenkaan.

9. Kuvaaja: huomioi kaikki vieraat

Kuvaajana ole ystävällinen ja huolehdi siitä, että jokainen vieras näkyy ainakin yhdessä kuvassa. Häävieraan on mukavampi seurata hääkuvaesitystä, josta näkee myös itsensä.

10. Jaa vieraille kertakäyttökamerat

Hauska idea on varsinaisen kuvaajan hankkimisen lisäksi jakaa juhlavieraille kertakäyttökameroita, joilla he voivat kuvata toisiaan juhlan aikana. Jotkut hääparit ovat myös rakentaneet juhlapaikalle pienen kuvauspisteen, jossa kamera on ollut kytkettynä tulostimeen. Näin juhlavieraat ovat voineet kuvauttaa itsensä, tulostaa kuvat ja liimata ne erilliseen kirjaan tervehdystekstien kera.

Lue myös: Opiskele nämä lakiasiat ennen häitä

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X