Parisuhde 22.11.2023

Anna: Dekkaristi Satu Rämö ja puoliso Björgvin surivat keskenmenoa, kunnes kuulivat uskomattoman uutisen

Menestyskirjailija Satu Rämön ja puoliso Björgvinin perheeseen kuuluu kaksi tytärtä, joista kummankin syntymä tuli tavallaan yllätyksenä.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
Heli Hirvelä / OM-arkisto

Kirjailija Satu Rämö, 43, ja hänen islantilainen puolisonsa Björgvin Hilmarsson, 48, ovat olleet yhdessä lähes 20 vuotta. Pariskunnalla on kaksi tytärtä: 13-vuotias esikoinen Saga ja 8-vuotias kuopus Sæla.

Satu paljastaa Annassa, ettei hän koskaan varsinaisesti haaveillut vanhemmuudesta vaan epäröi, sopisiko äitiys hänelle. Kirjailija kertoo, että hän alkoi odottaa esikoistaan yllättäen.

– Olin 30-vuotias enkä ehdottomasti ajatusta vastaan, se vain tuntui oudolta. Sitten ajattelin, että minä totun tähän kyllä.

Toisen lapsen raskaudessa koettiin sen sijaan hurja käänne, sillä odotuksen riemu vaihtui hetkellisesti keskenmenon suremiseen. Sitten lääkärissä kävi ilmi, että raskaus olikin jatkunut normaalisti.

Nyt sekä Satu että Björgvin tuumaavat Annassa, että elämästä on tullut sitä hauskempaa, mitä isommaksi tytöt ovat kasvaneet. Björgvin on saanut jälkikasvustaan harrastuskavereita rakastamiinsa lajeihin, kuten kiipeilyyn ja lasketteluun.

– [He] tekevät siis kaikkea sitä, mitä minä en uskalla tehdä, Satu nauraa Annalle.

Työnjako kotona on yksimielisesti sovittu

Saga-esikoisen synnyttyä pariskunnalle oli selvää, että vastuu lapsenhoidosta jaettaisiin mahdollisimman tasan. Tällä hetkellä vetovastuu arjesta on Björgvinillä.

Satu Rämö on julkaissut kolme kirjaa puolessatoista vuodessa. Dekkarisarjan avausosa Hildur oli viime vuoden myydyin kirja Suomessa. Jättimenestyksen ansiosta Satu on ollut kysytty esiintyjä niin kirjastoissa, kirjamessuilla kuin kirjakaupoissakin. Dekkareihin pohjautuvan tv-sarjan kuvaukset alkavat ensi vuoden lopulla.

Sillä aikaa, kun Satu on markkinoinut kirjojaan Suomessa, Björgvin on hoitanut perheen lapsia ja kotia Islannin Länsivuonoilla. Koulutukseltaan Björgvin on solubiologi, mutta pariskunta on sopinut, että tällä hetkellä Satu elättää perheen töillään.

– Minun hommani on tukea Satua nyt ja pitää huolta siitä, että kotona on kaikki kunnossa, Björgvin sanoo Annassa.

– En voisi tehdä työtäni tällä tahdilla, jos Björgvin työskentelisi kuten minä. Olen kiitollinen siitä enkä koskaan ajattele sitä, että tienaan enemmän rahaa kuin hän, Satu puolestaan sanoo.

Björgvin toteaa Anna-lehdessä tietävänsä, että on miehiä, joille ei sovi se, että vaimo tuo leivän pöytään. Sellainen tuntuu hänestä vieraalta.

– En voi ymmärtää sitä ajattelutapaa. Mehän olemme yksikkö, työskentelemme yhteisen päämäärän eteen.

Miten Satu Rämö ja Björgvin Hilmarsson tapasivat toisensa? Mitä Björgvin tuumaa puolisonsa kirjoista? Lue koko juttu Annan numerosta 47/2023 tai verkosta anna.fi!

Lue myös: Kirjailija Satu Rämö: ”Kun mieheni on työmatkoilla, soitan salaa siivoojan”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X