Parisuhde 27.03.2022

Lapsikeskeinen ero on lähestymistapa, jossa vanhemmat tekevät keskenään rauhansopimuksen – tätä se tarkoittaa käytännössä

Lapsikeskeinen ero on maailmanlaajuinen lähestymistapa, jossa vanhemmat solmivat rauhansopimuksen lasten suojaamiseksi eron haitoilta.

Teksti
Mervi Juusola
Kuvat
iStock

Ero lapsiperheessä on aina iso juttu. Se koskettaa vanhempien lisäksi myös lapsia.

Lapsikeskeinen ero on maailmanlaajuiseksi laajentunut lähestymistapa, joka herättelee eroavia vanhempia huomaamaan lapsen tarpeet sekä ennaltaehkäisemään eron aiheuttamaa vahinkoa perheen ihmissuhteille.

Erotilanteessa vanhempien oma tunne- ja stressikuorma on yleensä raskas. Voimavarat suojata lasta stressiltä, kaaokselta ja turvattomuuden tunteilta voivat olla vähissä.

Lapsikeskeinen ero on lähestymistapa, jossa vanhemmat tekevät keskenään ”rauhansopimuksen” ennen kun eroprosessi kunnolla edes alkaa.

Lue myös: Erota vai ei: Yksi kysymys yli muiden ratkaisee, milloin haluan erota oikeasti

Sopimuksen tarkoituksena suojata lapsia aikuisten erimielisyyksiltä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vanhemmat sitoutuvat neljään periaatteeseen:

1. Pysytään pois oikeussalista

Oikeusprosessit ovat pitkiä ja repiviä. Oikeudessa yksi vanhempi voittaa ja toinen häviää. Yhteistä vanhemmuutta on raskasta jatkaa oikeusprosessin rinnalla ja sen jälkeen.

Harvemmin oikeussalista kävelee ulos kaksi ratkaisuun tyytyväistä osapuolta, useammin kaksi katkeraa ja prosessin traumatisoimaa.

Asioita voi selvittää monilla keinoin, esimerkiksi sovittelun kautta. Jos vanhempien keskinäinen sovittelu ei tuo toivottua ratkaisua, apua voi pyytää sovittelutoimistosta tai sovitteluun erikoistuneesta lakitoimistosta. Follo-sovittelu on työskentelymalli huoltajuuskiistojen ratkaisuun.

Lue myös: Kannattaako lasten vuoksi pysyä yhdessä? Kaksi asiantuntijaa kertoo mielipiteensä: ”Kaikissa suvuissa ei erota”

2. Keskity oman elämäsi eheyttämiseen, vältä kostoa ja oikeuden hakemista

Valitse, millaisille ajatuksille annat vallan mielessäsi. Kosto-ajatukset ja oikeuden hakeminen valloittavat helposti koko pään, jos omille ajatuksille ja teoille ei aseta rajoja.

Keskity siihen, mitä haluat omalta elämältäsi ja millaisen elämän haluat järjestää lapsillesi.

Millaisen kokemuksen ja tarinan haluat välittää lapsillesi parisuhteen päättämisestä? Rakennat sitä tarinaa parhaillaan, jokaisella sanallasi ja teollasi. Kaikkein tärkeintä on järjestää asiat niin, että lapset tuntevat olonsa turvalliseksi ja rakastetuksi molempien vanhempiensa luona.

3. Suhde lapsiin on kaikkein tärkeintä

Ero lapsiperheessä voi näyttäytyä monin eri tavoin, sillä lapset reagoivat vanhempiensa eroon eri tavoin. Jotkut lapset näyttävät siltä kuin asia ei kiinnostaisi heitä lainkaan, mutta silti he käyvät läpi omaa hiljaista eroprosessiaan. Toisilla lapsilla puolestaan haastava käytös ja sääntöjen rikkominen lisääntyvät.

Lapsille on tärkeää näyttää, että arki, vanhemmuus ja tietyt yhteiset säännöt pysyvät, vaikka vanhempien parisuhde nyt päättyy.

Huomaa, millä tavalla lapsi käsittelee eroa. Anna lapselle lupa ja tilaa puhua kaikista tunteistaan ja ajatuksistaan. Luo ennen kaikkea turvallisuuden tunnetta.

Jos tarvitset itsellesi kuuntelijaa, käänny toisen aikuisen, esimerkiksi ystävän tai terapeutin puoleen.

Lue myös: Jopa enemmistö pikkulasten vanhemmista harkitsee eroa – taustalla usein yksinäisyys ja yhteisen ajan puute

4. Älä kiirehdi eroprosessia – mutta älä myöskään jää siihen rypemään

Kun pitkä parisuhde päättyy, siitä irrottautuminen on aina pitkä prosessi viha- ja surutyövaiheineen. Parisuhdetta ei kannata päättää pikakelauksella. Anna itsellesi ja tunteillesi aikaa, keskity pitämään hyvää huolta itsestäsi.

Pitkästä suhteesta voi lopulta jäädä jäljelle kiintymys ja rakkauskin toista kohtaan, mutta parisuhteen päättyminen täytyy hyväksyä.

Lapsikeskeinen ero ei tarkoita sitä, että lapsille esitetään, etteikö mikään olisi muuttunut vanhempien välillä. Lapsista voidaan pitää yhdessä huolta ja istua sovussa saman ruokapöydän ääressä, mutta samalla on tärkeää kunnioittaa sitä, että entinen puoliso tarvitsee myös etäisyyttä ja tilaa rakentaa elämäänsä sekä identiteettiään uusiksi.

Lue myös: Vivian Valpuri pelkäsi olevansa itsekäs äiti, kun hän erosi lapsen ollessa 1-vuotias – sitten hän oivalsi, että ero voikin olla suuri onnistuminen

Lähteet: Perheasioiden sovittelu | Suomen Sovittelufoorumi SSF, Child Centered Divorce Journey, How to Have a Child-Centered Divorce | Psychology Today.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X