Parisuhde 09.06.2023

Erohehku on kuin ihastumista – tästä rakastumisen kaltaisessa tilassa on kyse

Erohehku ei tule helpolla, mutta se on mahdollista vaikeistakin tunteista huolimatta.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Eronnut voi hehkua kuin vastarakastanut – siitäkin huolimatta, että eroon liittyy lähes aina vaikeita tunteita.

Tällöin puhutaan erohehkusta, joka näkyy ulos päin ihmisen valoisana olemuksen, mutta tuntuu myös sisäisenäkin kokemuksena.

Mistä erohehkussa oikein on kyse? Voiko sellaista kokea, jos ero on ollut vaikea?

Lue myös: Exälle ei huvita puhua, mutta yhteisen lapsen asiat pitää hoitaa – ratkaisu voi olla rinnakkaisvanhemmuus

Erohehkussa ihminen saa itsensä takaisin

Erohehkun voisi kuvitella koskettavan vain niitä, joiden eroaminen on tapahtunut kivuttomasti.

Seksuaaliterapeutti ja tietokirjailija Marika Rosenborgin mukaan hehku on kuitenkin usein syvintä ja pitkäkestoisinta niillä, jotka ovat antaneet itselleen tilaa kohdata ja käsitellä eroon liittyviä vaikeitakin tunteita.

– Erohehku on sitä, että kokee saaneensa itsensä takaisin ja näkee uuden elämän todellisena mahdollisuutena. Ihminen saa jälleen yhteyden itseensä, ehkä jopa vuosien jälkeen. Parhaimmillaan erohehkusta asetutaan hyvään sisäisen turvan olotilaan, jossa voidaan rakentaa omaa, uudenlaista tulevaisuutta – joko yksin tai uudessa suhteessa, Rosenberg toteaa tiedotteessa.

Rosenborgin mukaan eron käsittely on kolmivaiheinen prosessi, jonka kolmas vaihe on erohehku. Siihen ei voi päästä ennen kuin kaksi edellistä vaihetta haastavine tunteineen on käyty läpi.

Ensimmäinen vaihe on ehkä kaikista vaikein ja vaativin. Eronnut hyväksyy sen, ettei voi vaikuttaa menneeseen sekä sen, että ero sattuu ja siitä toipuminen vie oman aikansa.

Toinen vaihe on hellittämistä. Tässä vaiheessa tilanne pyritään hyväksymään sellaisena kuin se on, vaikka se ei olisi toivotun kaltainen. Tässä vaiheessa myötätunto ja lempeys ovat tärkeitä elementtejä.

Kolmas vaihe on erohehku. Se voi syntyä vasta, kun irrottautuminen ex-kumppanista on tapahtunut. Vaiheeseen kuuluu sen ajatuksen käsitteleminen, että eron syyt liittyvät myös omaan itseen.

Erohehku nousee surun keskeltä

Muun muassa vaikuttaja Irene Naakka on kirjoittanut teoksessa Ärhäkkä kuin äidiksi tullut (Minerva, 2023) omasta erohehkukokemuksestaan:

”Eroni jälkeen kuulin lukemattomia kertoja: sinä ihan hehkut, olet jotenkin muuttunut, tykkään tosta sun uudesta meiningistä. Olin ymmärtänyt, ettei elämää ollutkaan peruttu. Päinvastoin.”

Irene pohtii teoksessaan muun muassa sitä, miten ärsyttäviltä tuntuivat kommentit siitä, että eron jälkeen kannattaa hetken pysytellä ilman parisuhdetta. Silti niissä oli Irenen mukaan järjen siemen, jotta eroa saa käsiteltyä rauhassa kaikkine tunteineen.

”Eron jälkeen alkoi elämäni kesä. Olin surullinen, mutta otin huteria askelia kohti uutta elämää, ja se tuntui kaiken tuskankin keskellä huumaavalta. Ei aikaakaan kun se tuntui pelkästään huumaavalta.”

Myös Rosenborg on samoilla linjoilla siinä, että ennen seuraavaan suhteeseen loikkaamista kannattaa ottaa itselleen hetki aikaa käsitellä eroa.

Toisaalta aina elämä ei mene oppikirjakaavan mukaisesti. Jos uusi suhde alkaa nopeasti, Rosenborgin mukaan olisi hyvä, että tuore kumppani antaisi toiselle myös tilaa eron käsittelemiseen.

Erohehkua ei kannata jahdata ihastumisen tunteen tavoin. Se tulee, jos on tullakseen. Asiantuntija Rosenborg lohduttaa eron keskellä olevia:

– Haluan sanoa, että tämäkin menee ohi. Anna itsellesi aikaa. Älä pelkää tunteita, sillä tunteet ovat tarkoituksenmukaisia. Ole lempeä itsellesi, sillä nyt on se aika, kun itsemyötätunnolle on käyttöä, Rosenborg toteaa.

Lähde: Hidasta Elämää

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X