Oman kumppanin kanssa kannattaisi flirttailla enemmän, asiantuntija kehottaa: ”Flirttailu on aikuisten leikkiä”
Flirttailu voi keventää tunnelmaa ja kohottaa itsetuntoa tasapaksun arjen keskellä.
Kehuja, silmäniskuja, lempeitä katseita – tätä ja paljon muutakin voi olla flirttailu. Käsitteen keskeisin merkitys on Väestöliiton terapiapalveluiden psykoterapeutti Heli Vaarasen mukaan toisen kehumista ja virittämistä jännittyneemmälle tasolle.
– Flirttailu on vuorovaikutuksen taso, millä toiseen kohdistetaan esimerkiksi katseita, sanoja ja eleitä. Se voi viritellä seksuaaliseenkin tunnelmaan, vaikka flirtti itsessään ei olisi seksuaalista. Usein flirttailu on harmitonta ja sen tarkoituksena on vain saada toiselle kiva tunne, Vaaranen kuvailee.
Flirttailussa harjoitus tekee mestarin
Suomalaiset ovat Vaarasen mielestä melko ”yksitotista porukkaa” ja vähäisiä flirttailemaan. Hän kannustaakin ihmisiä flirttailemaan enemmän – varsinkin parisuhteessa olevien kannattaisi tehdä sitä oman kumppaninsa kanssa.
– Flirttailu on aikuisten leikkiä, ja siinäkin harjoitus tekee mestarin. Toiselle voi sanoa ihan arkistenkin asioiden keskellä vaikka leikkimielisesti, että voi kun sä oot hottis. Jokainen kaipaa sitä, että tulee huomatuksi, kehutuksi ja saa tuntea itsensä nuoreksi ja kauniiksi iästä riippumatta.
Flirttailun avulla toiselle voi saada hyvän mielen hyvin pienellä kohottavalla sanailulla.
– Onhan se kiva tunne, kun tulee huomioiduksi. Joskus parisuhde arkipäiväistyy niin, että kehuja ja flirttailua kuulee vain sen ulkopuolella. Hienointa olisi, ettei tarvitsisi flirttailla muille kuin omalle kumppanille, Vaaranen miettii.
Yleensä flirttailu on helppo tunnistaa, mutta väärinkäsityksiäkin sattuu
Flirttailemiseen ja sen kokemiseen vaikuttaa kaikilla tottumus avoimuuteen, läheisyyteen, sosiaalisuuteen ja kontaktin ottamiseen. Vaaranen uskoo, että yleensä flirttailun kohde kyllä tunnistaa flirtin oikein.
Väärinkäsityksiäkin kuitenkin tapahtuu. Joidenkin ihmisten itseilmaisu ja vuorovaikutustaidot voivat toisten mielestä tuntua hämmentäviltä, minkä takia vilpittömät sanat tai eleet tulkitaan joskus virheellisesti flirttailuksi.
Joskus flirttailu taas voi Vaarasen mukaan kuulua tietyissä ammateissa ikään kuin työnkuvaan työtehtävien tai -tapojen puolesta.
– Jos esiintyy paljon julkisissa paikoissa ja on kykyä katsoa toista pitkään silmiin ja mennä lähelle, voidaan se tulkita väärin. Esimerkiksi myyntityössä voi olla mahdollista kohdata asiakas flirttailevasti tämän huomion saamiseksi. Baarimikkokin voi olla flirttaileva ihan vain tehdäkseen ilmi sen, että on kiva kun asiakas on paikalla nostattamassa hyvää tunnelmaa, Vaaranen havainnollistaa.
Flirttailu onnistuu myös arjessa
Tärkeintä flirttailussa on Vaarasen mukaan opetella sellaisia kielellisiä ilmaisuja ja eleitä, joiden vastaanottaminen tuntuu toisesta hyvältä eikä loukkaavalta. Siksi flirttiä olisikin helpoin ja turvallisin harjoittaa parisuhteessa, kun toisen tuntee hyvin.
– Flirttailulla voi olla monenlaisia tarkoitusperiä kuten kohottaa toisen itsetuntoa, ilahduttaa tai keventää tunnelmaa. Jotkut flirttailevat myös parisuhteen ulkopuolisille henkilöille esimerkiksi työpaikalla tai netissä. Varsinkin nettikeskustelut ovat helposti flirttivetoisia, Vaaranen toteaa.
Hän korostaa kuitenkin hyväntuulisen arkiflirtin merkitystä, kuten kivoja sanoja ja kommentteja toisen ulkonäöstä, olemuksesta tai tekemisestä. Jopa siivoamisessa ja ruoanlaitossa voi olla sensuellia flirttailua.
– Ruoasta voi kiittää flirttailevasti tai heittää flirttailevia kommentteja toisen siivotessa vieressä. Aina voi sanoa esimerkiksi miten ihanan hymyn toinen väläytti tai miten hyvältä hänen kampauksensa näyttää. Flirttailua tarvitaan arjessa, koska elämä on aika kovaa välillä. Flirttailu on vastavoima, joka kertoo, että olet ihana ja yhdessä on ihana olla. Sen voi ilmaista tuhansilla tavoilla.
Jaa oma kokemuksesi