Parisuhde 24.01.2017 Päivitetty 11.06.2021

Tuoreen äidin haluttomuus voi johtua hormoneista – näin saat ongelmaan apua

Raskaus ja synnytys saavat naisen kehossa aikaan rajuja hormonaalisia muutoksia. Nämä muutokset vaikuttavat myös seksuaaliseen halukkuuteen.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

– Synnytyksen jälkeen estrogeeni- eli naishormonitasot romahtavat. Tuoreen äidin elimistön hormonaalinen tila on samankaltainen kuin vaihdevuosissa. Imettävän äidin estrogeenitasot pysyvät pitkään matalina, kun kuukautiset ovat tauolla, kertoo gynekologi, seksuaalineuvoja Jonna Salonen.

Raskauden aikana tilanne on toinen: silloin progesteroni- ja estrogeenihormonit lisääntyvät merkittävästi, ja verenkierto lisääntyy limakalvoilla ja sukuelinalueella. Muutokset vaikuttavat yksilöllisesti seksuaaliseen halukkuuteen.

Hoida kuivia ja herkkiä limakalvoja

Matala estrogeeni ohentaa intiimialueen limakalvoja ja aiheuttaa siten niiden kuivumisen. Limakalvojen kuivuminen vaikuttaa usein seksuaaliseen halukkuuteen, sillä kuivat limakalvot vaurioituvat helpommin ja aiheuttavat yhdyntäkipuja. Limakalvojen kuivuus voi myös altistaa emätin- tai virtsatietulehduksille.

– Herkkiä limakalvoja voi hoitaa apteekista käsikauppatavarana saatavilla paikallisvalmisteilla, kuten öljyillä. Lisäksi limakalvojen kosteuttamiseen tarkoitetun liukuvoiteen käyttö on yhdynnässä erittäin tärkeää, Salonen neuvoo.

Yhdyntäkipujen taustalla voi olla limakalvojen kuivumisen lisäksi myös endometrioosi, tulehdus tai rakenteellinen ongelma. Nämä kaikki voivat lisätä haluttomuutta.

– Haluttomuuden taustalla voi olla myös perussairaus, kuten masennus, diabetes tai niihin liittyvä lääkitys, Salonen tietää.

Fyysisten ja hormonaalisten syiden lisäksi on toki monia muitakin syitä haluttomuuteen, kuten parisuhteeseen tai itsetuntoon liittyviä ongelmia.

Lue myös: Veikö lapsi läheisyyden parisuhteesta?

Hae rohkeasti apua haluttomuuteen

Seksin puutteesta seuraa helposti puolisoiden erkaantuminen toisistaan. Jos kosketusta ei pitkään aikaan ole, siihen muodostuu kynnys, jota voi olla vaikea ylittää. Siksi seksin eteen kannattaa nähdä vaivaa ja hakea haluttomuusongelmiin rohkeasti apua. Ensin on kuitenkin hyvä pysähtyä miettimään omia tarpeitaan ja toiveitaan ja keskustella niistä puolison kanssa.

– Haluttomuutta aiheuttavien fyysisten syiden kartoittamiseksi kannattaa hakeutua gynekologin tai erektio-ongelmissa urologin vastaanotolle. Keskusteluun voi myös tarvita ulkopuolista apua. Haluttomuutta kannattaa silloin pohtia seksuaalineuvojan ja -terapeutin tai pariterapeutin kanssa, Salonen neuvoo.

Lue myös: Toimi näin, jos mies ei halua seksiä

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X