Parisuhde 20.09.2023

Huomenlahja on kaunis ja perinteikäs tapa – vinkit hyvään huomenlahjaan

Huomenlahja on lahja, jolla sulhanen tai morsian muistaa puolisoaan häiden jälkeisenä aamuna. Entisaikana se toi taloudellista turvaa, mutta nykyään huomenlahja on osoitus rakkaudesta. Millainen on hyvä huomenlahja?

Teksti
Eeva Pettersson
Kuvat
iStock

Huomenlahja on perinteikäs ele, mutta vuosien saatossa sen merkitys on muuttunut. Entisaikana lahjaksi kävi vaikkapa lehmä tai astia, nykyään suositaan koruja ja jotakin persoonallisempaa.

Huomenlahja – traditio vuosien takaa

Huomenlahjalla on pitkä historia takanaan. Sen antamisesta on entisaikana jopa säädetty lailla. Vanhimmat merkinnät huomenlahjan antamiseen liittyen ovat löydettävissä germaanien lainsäädännöstä jo 1200-luvun sydänkeskiajalta.

Huomenlahjan tarkoitus historiassa oli turvata vaimon toimeentulo mahdollisen leskeksi tulon jälkeen.  Huomenlahjana saattoi toimia lehmä, torppa, pala maata, rahaa tai astioita. Entisaikana huomenlahja oli myös miehen tapa kiittää morsianta tämän neitsyydestä. Nimitys huomenlahja tuleekin siitä, että se annettiin morsiamelle aina hääyön jälkeisenä aamuna.

Myöhemmin,  kun aviopuolisot saivat avio-oikeuden toistensa omaisuuteen, huomenlahja menetti merkityksensä.

Huomenlahjan merkitys tänä päivänä

Huomenlahjoja annetaan tänä päivänä niin morsiamelle kuin sulhasellekin. Pakollinen se ei kuitenkaan ole.

Lahjan merkitys on muuttunut taloudellisen hyvinvoinnin turvaamisesta osoitukseksi lahjan antavan puolison rakkaudesta lahjan saajaa kohtaan. Huomenlahjan tarkoituksena onkin nykyään muistuttaa yhteisen elämän tärkeimmästä päivästä vielä vuosienkin jälkeen.

Hyvä huomenlahja on esimerkiksi tällainen

Huomenlahja on monesti yllätys, mutta tuleva aviopari voi halutessaan yhdessä sopia, hankitaanko huomenlahjat. Tärkeintä on tuntea lahjan saaja ja antaa hänen näköisensä lahja. Hyviä ideoita huomenlahjoista riittää.

  1. Huomenlahja-korut

Koru on klassinen esimerkki huomenlahjasta. Se on arvokas ja säilyy pitkään. Naiselle tyypillisiä koruja ovat kaulakoru, korvakorut ja rannekorut. Myös korurasia voi toimia hyvänä huomenlahjana ja muistona elämän tähtihetkistä.

Kaiverrus tekee korusta entistä persoonallisemman. Kannattaa myös miettiä, voisiko lahjaksi annettavan korun tehdä tai suunnitella itse.

Tavallisia miehille suunnattuja koruja ovat useimmiten kaulakorut, persoonalliset kalvosinnapit, rannekorut, rannekello ja solmioneulat.

huomenlahja

Koru on klassinen huomenlahja. Myös miehille löytyy useampia koruvaihtoehtoja.

  1. Elämykset

Elämyslahjat ovat myös mainio huomenlahja, jota voi muistella yhdessä pitkään. Onko tandemlaskuvarjohyppy tai kuumailmapallolento teidän näköisenne juttu? Entä oletteko pitkään haaveilleet ravintolaillallisesta Michelin-ravintolassa? Suklaahieronta toimii rentoutusta kaipaavalle. Musadiggari voi arvostaa lempiartistin keikkalippuja. Liput balettiin, oopperaan tai teatteriin ovat myös mainio idea kulttuurinnälkäisille. Tai jos puolisosi pitää autoista, ferrari-ajelu voisi toimia.

Mikäli menette häämatkalle, hyvä lahjaidea on toteuttaa matkalla jokin yhteinen elämys. Miltä kuulostaisi joogatunti vuoristossa, tai sukellusretki meduusojen keskellä?

huomenlahja

Elämyksiä rakastavalle löytyy runsaasti lahjavaihtoehtoja.

  1. Jotakin yhteiseen kotiin

Koti on paikka, jossa vietetään paljon yhteistä aikaa. Miksi et siis ostaisi lahjaksi jotakin yhteiseen kotiinne? Huomenlahjana voi toimia vaikkapa olohuonetta kaunistava design-esine, arkiaamuja piristävä kahvikone, paraatipaikalla oleva taulu, viihde-elektroniikka tai seinäryijy. Voit myös panostaa yhteiseen aikaan kotiinne pihalla. Nuotiogrillin äärellä olisi varmasti tunnelmallista viettää yhteistä aikaa.  Tai ehkäpä istutatte pihalle yhdessä puun.

  1. Nollabudjetti-huomenlahja

Häät ovat usein arvokkaat juhlat myös taloudellisesti. Mikäli huomenlahjan haluaa toteuttaa hyvin pienellä budjetilla, tai jopa ilmaiseksi, sekin onnistuu. Kirjoita rakkaallesi kiitoskirje tai rakkausruno. Kokoa yhteisistä hetkistänne sähköinen valokuva-albumi, tai hemmottele puolisoasi kokovartalohieronnalla tai hunajakasvohoidolla.

  1. Jotain ihan muuta

Rohkeimmat ikuistavat huomenlahjansa ihoon tatuoinnin muodossa. Mikäli puolisosi rakastaa urheilua, jokin liikuntaan liittyvä lahja voi olla hyvinkin mieleinen. Kaiverrettu rakkauslukko ja sen kiinnittäminen johonkin teille tärkeään paikkaan on myös mukava muisto. Valokuvakalenteri tai taulukollaasi yhteisistä kuvistanne voi toimia myös, samoin kuin design-laukku tai ovelle saatu kukkalähetys.

Lähteet:

Häät ja juhlat.fi

Häät.fi

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X