Parisuhde 06.03.2020 Päivitetty 10.09.2021

Kolumni: Jos seksi jää vähälle, anna pitkä suudelma

Lapsiarki voi tappaa seksin – kahdella eri rintamalla, kirjoittaa Suvi Laru kolumnissa.

Teksti
Suvi Laru
Kuvat
Mirva Kakko

Nuorena psykologin ja paripsykoterapeutin työni alkuaikoina kohtasin kerran viehättävän pariskunnan. Pariskunta oli viettänyt yhdessä juuri 50-vuotishääpäiväänsä. Kysyin heiltä, mikä voisi olla yksi tärkeimmistä asioista heidän pitkän liittonsa salaisuutena.

Puolisot pohtivat aikansa ja vastasivat: ”Olemme aina koettaneet muistaa pitää läheisyyden ja seksin yhtenä jokapäiväisen arjen ja juhlan tärkeimpänä asiana”.

Mitä tapahtuisi jos me kaikki jollain tapaa muistaisimme pitää nuo samat asiat to do -listan kärjessä? Olisiko tässä itse asiassa lääke arjen harmauteen ja tihkusateiseen maaliskuuhun?

Seksin ja läheisyyden mukanaan tuomalla hyvän olon tunteella on selkeitä terveysvaikutuksia: seksi rentouttaa kehoa ja antaa virtaa. Kukapa tällaista ei haluaisi omaan jokapäiväiseen arkeensa.

Seksuaalisuutemme on kuitenkin jokaisella erilaista. Parisuhteen vaiheet, elämäntilanteet ja elämän kaikki eri aspektit näkyvät siinä.

Stressi vaikuttaa seksuaalisuuteen alivirittyneisyytenä.

Ihastumis- ja tutustumisvaiheessa halu läheisyyteen värittää usein jokaikistä yhdessäolon hetkeä ja halutaan tutustua toisen ajatusmaailmaan, unelmiin ja kehon joka sopukkaan. Parisuhteen edetessä tämä tiivis vaihe hellittää ja pariskunta saattaakin huomata käyttävänsä enemmän aikaa sängyssä nukkumiseen kun vällyjen välissä peuhaamiseen.

Toisen koskettelu ja ajatusten jakaminen saattaa arjen keskellä jäädä tiskivuoren alle. Unohdamme kysyä toisiltamme edes normaalia päivän kuulumista, puhumattakaan syvällisistä keskusteluista. Jos sinulla on stressiä töissä tai opiskeluissa, se usein vaikuttaa seksuaalisuuteesi joko yli- tai yleensä alivirittyneisyytenä.

Suomeksi sanottuna: ei haluta. Vaikka haluaisi haluta, niin ei vaan haluta.

Perheen pikkulapsi vaikuttaa kahdella tapaa vanhempien seksuaalisuuteen. Läheisyydelle ei konkreettisesti ole yhtä paljon aikaa kuin ennen. Samalla läheisyyden tarve täyttyy päiväkiintiöltään siinä, kun pieni ihminen saa kauttasi tarvitsemansa läheisyyden ja ravinnon tarpeensa. Levon tarve voittaa silloin seksuaalisen halun.

Tai jos koti on täynnä yökukkuvia teini-ikäisiä, ikinä ei ole hetken rauhaa aikuisille kahdestaan.

Seksuaalisuuden ilmentäminen on aikuisten välistä leikkiä.

Seksuaalisuus ja halu läheisyyteen ovat kuitenkin yksi ihmisyyden muoto, eräs elinvoimaisuuden lähteemme. Sitä ei kannattaisi laittaa syrjään hyllylle.

Mitä jos kyse onkin ajattelutavasta? Seksuaalisuuden ilmentäminen on eri kohdissa elämäämme erilaista. Ja niin saakin olla! Joskus sille on enemmän tilaa, joskus vähemmän. Se on aikuisten välistä leikkiä. Erotiikan täyteisiä maanantai-aamuja voi olla vaikea ylläpitää vaipparumban keskellä, mutta voit pyrkiä huomioimaan puolisoasi muuten. Voit antaa hänelle intohimoisen suudelman ennen töihin lähtöä tai töistä palatessa.

Seksuaalisuus on oman maailmansa jakamista toiselle ja halua olla toiselle samalla tavoin läsnä. Kosketelkaa toisianne, keskustelkaa toiveistanne, uskaltakaa leikitellä ja tutustua toisiinne kumppaneina aina uudelleen! Kirjoittakaa läheisyys ja rakastelu oman viikkonne tehtävälistan kärkeen.

Aloittaisitko lähettämällä yllättävän to do -listasi whatsappina tai sähköpostiviestinä puolisolle? Takaan, että se saa hymyn huulille. Ainakin minun huulilleni saisi.

Psykologi, erityistason paripsykoterapeutti Suvi Laru nauttii pienistä hetkistä 3 hengen perheessä ja hemmottelee itseään kauniilla kengillä. Suvi on toiminnanjohtaja Parisuhdekeskus Kataja ry:ssä.

Lue myös:

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X