Parisuhde 24.11.2023

Kun Kaisan mies iski raskausvatsaan, oli varmaa, että kaikki on mennyttä – piina jatkuu edelleen vuosia myöhemmin

Kaisa uskoi, että ei pärjäisi ilman miestään. Mikko käytti tilannetta siekailematta hyväkseen.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Väkivaltaisessa suhteessa eläminen on yhtä vuoristorataa. Pelottavia ja uhkaavia hetkiä seuraa yleensä pahoittelu ja aika, jolloin kaikki vaikuttaa taas hetken lupaavalta. On vaikea lähteä, kun haluaa uskoa kaiken hyvän olevan mahdollista.

Jopa silloin, kun joutuu raskaana oman kumppaninsa ja lapsen isän pahoinpitelemäksi.

Puoliso oli saanut Kaisan uskomaan, että hän on huono ja saamaton tapaus, jonka syytä kaikki oli. Kaisa oli valmiiksi kärsinyt huonosta itsetunnosta, jota Mikko käytti hyväkseen alkurakkauden huuman jälkeen.

Kaisa ja Mikko olivat alkaneet seurustelemaan parikymppisinä. Kun onnensa kukkuloilla oleva pariskunta muutti yhteiseen asuntoon, alkoi Mikosta näkyä väkivaltainen puoli.

Ensimmäisen pahoinpitelyn jälkeen Kaisa oli hämmentynyt. Miten hän oli päätynyt väkivaltaiseen suhteeseen? Kaisa kuitenkin pohti, ettei ehkä pärjäisi vieraassa kaupungissa omillaan taloudellisesti, sillä vain Mikko oli heistä töissä. Kaisa yritti löytää omaa alaansa, mutta menneiltä vuosilta tuttu masennus hiipi takaisin elämään.

Mikko sätti masentunutta Kaisaa, joka tunsi itsensä yhä arvottomammaksi. Ehkäisy oli jätetty muuton yhteydessä pois ja pian Kaisa olikin raskaana.

Odotusaikana tapahtunutta vakavaa pahoinpitelyä kuvaillaan teoksessa Vaitonaiset (Atena, 2023), jossa väkivaltaa kokeneet naiset kertovat tarinansa.

”Kaisa ei enää muistanut kunnolla, mitä oli tapahtunut. Riita Mikon kanssa oli äitynyt, mutta sen jälkeen muisti oli katkennut.

Seuraavassa hetkessä Kaisa oli taas maannut lattialla, tällä kertaa osuma oli tullut vatsaan. Lattialla Kaisa tunnusteli kipujaan, jotka säteilivät navan vierestä koko vatsaan. Hänen katseensa oli kiinnittynyt olohuoneen sohvan vieressä odottavaan pahvilaatikkoon, jonka kylkeen oli kuvattu kaksi isompaa ja kaksi pienempää ankkaa ja yhdet lastenrattaat. Ankoilla oli erilaisia talvivaatteita yllään.

Pahvilaatikon sisällä oli viikattuna ainakin toppahaalari, potkupukuja, liinoja ja unipupu.”

Lue myös: Miia syötti kaksosia upouudessa asunnossa, kun hänen miehensä kaksoiselämä paljastui

Unohtuneesta pyyhkeestä seurasi uhkailua

Kaisa oli hyvin järkyttynyt iskusta. Hän käski Mikkoa välittömästi kutsumaan ambulanssin paikalle. Sairaalassa todettiin, että vauva oli kaikeksi onneksi kunnossa.

Kotimatkalla taksissa Kaisa vaati Mikkoa lupaamaan, että kerran täytyi olla viimeinen.

Mikko piti lupauksensa, ainakin siihen asti, että vauva syntyi. Sen sijaan taloudellinen väkivalta, joka oli alkanut jo aiemmin, jatkui läpi raskauden.

Mikko velvoitti Kaisaa maksamaan äitiyspäivärahastaan pariskunnan vuokran ja sähkön. Kaisalle jäi ostosten jälkeen tilille kuukausittain suunnilleen sata euroa. Myös fyysinen väkivalta jatkui raskauden päätyttyä.

Suhteeseen syntyi vielä toinen lapsi, mutta ero pyöri Kaisan mielessä jatkuvasti. Kahdentoista vuoden liitto päättyi lopulta yhteisymmärryksessä, sillä Mikolla oli kiikarissa jo toinen suhde.

Valitettavasti Mikko on jatkanut kiusantekoa eron jälkeen, vaikka Kaisa elää lastensa ja uuden puolisonsa kanssa nykyään eri paikkakunnalla. Lapset tapaavat Mikkoa joka toinen viikko.

”Viimeksi hän uhkaili Kaisaa käräjäoikeudella, koska Kaisan pakkaamasta lapsen jumppapussista oli puuttunut pyyhe”, teoksessa kerrotaan.

Lähisuhteissa tapahtuva väkivalta on aina väärin

On ymmärrettävää, että väkivallan uhri yrittää löytää syitä sille, miksi läheinen kohdistaa häneen väkivaltaa. Usein uhri yrittää löytää näitä syitä itsestään. Ihmisellä on tarve yrittää löytää järkevä selitys sille, miksi jotakin hyvin kamalaa on tapahtunut.

Väkivalta on kuitenkin aina väärin ja täysin tarpeetonta. Turvallisessa parisuhteessa riitely ja nahistelu on tasavertaista, eikä siihen sisälly pelkoa tai väkivallan uhkaa.

Myös uhkailu on väkivaltaa, joka aiheuttaa uhkailun kohteelle suurta kärsimystä ja ahdistusta.

Lähteet: Nurmo, Saara 2023. Vaitonaiset – kirja suomalaisesta lähisuhdeväkivallasta (Atena)

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X