Parisuhde 30.01.2023 Päivitetty 03.02.2023

Mieslapsi sammuttaa puolisonsa seksihalut, tutkimus osoittaa – Kotitöiden epätasainen jakaminen perheessä voi kostautua

Kotitöiden jakaminen perheessä voi vaikuttaa suuresti pariskuntien seksielämään silloin, jos nainen kokee puolisonsa heittäytyvän lapseksi parisuhteessa, tuore tutkimus todistaa.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock
6 kommenttia

Mies makoilee rauhassa sohvalla puhelintaan selaten. Vaimo laittaa ruokaa ja miettii samalla lapsille tarvittavia hankintoja. Sitten hän jatkaa muiden askareiden pariin – mies kääntää kylkeään. Jos sama asetelma toistuu säännönmukaisesti, on sillä havaittu myös haittansa.

Kun kotityöt jakautuvat perheessä epätasaisesti ja puoliso tuntuu lapsenkaltaiselta, naisen halut petipuuhiin hiipuvat herkästi, tutkijat toteavat Archives of Sexual Behaviorin julkaisemassa tutkimuksessa.

Kaksiosainen tutkimus keräsi tietoja yli tuhannelta heteroparisuhteessa elävältä naiselta, joiden perheeseen kuului puolison lisäksi alle 12-vuotiaita lapsia.

Yleisesti on oletettu, että haluttomuuden syy löytyy biologisista tekijöistä. Tutkijoiden mukaan saatavilla oleva tutkimusdata ei kuitenkaan tue riittävästi olettamaa siitä, että joidenkin naisten matalat seksihalut johtuisivat ainoastaan biologisista syistä.

Nyt tuore tutkimus aiheesta osoittaakin, että myös miehen käyttäytymisellä kotona on merkitystä.

Naisen halut hiipuvat, jos mies tuntuu lapselta

Tutkimukseen osallistuneet naiset listasivat, kuka heidän taloudessaan tekee tietyt askareet. Lisäksi naiset arvioivat, kuinka epäreiluna he pitävät työnjakoa parisuhteessaan sekä sitä, kuinka riippuvaiseksi he kokivat kumppaninsa itsestään.

Pelkkä epäreilu kotitöiden jakautuminen ei välttämättä aiheuta ongelmia vällyjen välissä, tutkimus osoitti. Selkeä korrelaatio oli kuitenkin haluttomuuden, kotiaskareiden sekä puolisoiden välisen riippuvaisuuden välillä.

Ne naiset, jotka raportoivat suorittavansa perheessään suurimman osan kotitöistä, pitivät kumppaniaan myös kaikkein todennäköisemmin riippuvaisena itsestään. Tämä puolestaan johti merkittävään laskuun seksihaluissa.

Jos naisesta siis tuntui, että mies on hänelle kuin ylimääräinen lapsi, oli tällä myös suora vaikutus naisen seksuaalisiin haluihin. Tutkijat kutsuvat tilannetta ”mieslapsi-ilmiöksi”.

Tutkijat toteavat, ettei ole mikään ihme, että naiset, jotka pitivät puolisoaan miltei kykenemättömänä selviytymään arjesta omin avuin, tunsivat vähemmän eroottista vetoa mieheensä. Yleensä äidit pitävät vain lapsiaan näin avuttomina.

Huomioitavaa kuitenkin on, että liki kaikki tutkimukseen osallistuneet naiset olivat valkoisia ja länsimaisia. Lisäksi kaikki osallistuneet pariskunnat olivat heterosuhteissa. Tutkijat toivovatkin, että aihetta tutkittaisiin vielä paljon lisää.

Tutkimuksessa ei myöskään selvitetty sitä, mitä tapahtuu pariskunnan seksihaluille, jos mies huolehtii parisuhteessa suurimmasta osasta yhteisiä askareita ja nainen heittäytyy avuttomaksi: onkin aivan mahdollista, että kuka tahansa saattaa olla perheensä ”mieslapsi”.

Lue myös: Nyt sitä seksiä ruuhkavuosiin! 6 keinoa intohimon uuteen roihuun

Lähteet: The Conversation, Archives of Sexual Behavior

Kommentit (6)

Naislapsi päätti eron jälkeen pysyä teininä ja yhteinen lapsi jää jokainen ilta yksin kokemaan turvattomuutta. Yhteisistä sovituista viikonlopuista tai lomista ei pidetä kiinni. Lasta halutaan näyttää ja pitää kotona uhriutumisen mahdollistajana. Tosiasiassa edes koulunkäynnin avustamiseen ei riitä aika, kun pitää päästä bilettämään. Isällä olisi parempi olla, mutta ei anneta muuttaa, koska se voisi vähentää tärkeää tulonlähdettä…elatusapua. Pitäähän kuitenkin asua yli varojensa alueella, joka on kalleimmasta päästä. Tärkeää on näyttää hyvältä lapsen hyvinvoinnista huolimatta.

Mieslapsi on kyllä parisuhteen kauhukuva. En halua olla matroona, jolla on vain lapsia hoidettavanaan mies mukaan lukien.

40 vuotta hoidin lasta, joka ilmiasultaan aikuinen mies. Kävi töissä, töiden jälkeen suoraan nukkumaan ja illalla vuoteesta TV:n ääreen. Ei tälläkään ”lapsella” ollut älyä käydä oma toimisesti kaupassa, saati jos sinne pyynnöstä meni, piti laittaa ostoslappu mukaan ja kaupastakin vielä soitteli, kun ei kyennyt päättämään kahden tuotteen välillä. Lapsia ei onneksi liitossamme ollut ja syynä siihen, että itselleni riitti tämä yksi ainoa ”lapsi”, joka ei tuntunut aikuistuvan.
Nyt olen ollut muutaman vuoden itsekseni, enkä ketään enää holhottavaksi tähän huoli. Kaikki kotityötkin käy nyt leikiten, kun se kaikki ärsytys on poissa. Nyt oikein nautin kaikista kotiaskareista !

Uskomaton juttu. ”Tutkijat” ovat pitäneet naisen haluttomuutta lähtökohtaisesti biologisena asiana. En voi uskoa että luen tällaista KaksPlus-lehdestä. Ihan kuin oltaisiin 50-luvulla, jolla miestutkijat perehtyvät tähän uutena asiana. Tottakai miehen käytös vaikuttaa naisen seksihaluihin, sekä hyvässä että pahassa.
Todella erikoiselta tuntuu se, että mies ei tätä itse ymmärrä. Itselläni on hyvin samanlainen suhde historiassa kuin aiemmalla kommentoijalla. Pidetään itsestään selvyytenä että nainen hoitaa kaiken ja mies saa vielä päälle valittaa mm seksielämästä. Keskustelut eivät auta, vaan koetaan että se on miehen oikeus. Ei tuolla asenteella tällä sijainnilla seksiä samalta naiselta kovin kauaa saa, jos ollenkaan.

Todellakin, yksi mies lapsi on ollut ja toista ei tule. Aikuinen lapsi ei kykene kantamaan omaa vastuutaan kodista ja perheestä. Hän huolehti vain itsestään. Kaikki kotihommat ja vastuu oli minulla ihan kaikesta. Jos minä en hoitanut, niin ei tapahtunut mitään, ei edes pyytämällä. Aikuinen lapsi ei osaa katsoa mitä tarvitsee kaupasta, eikä osannut pysähtyä kauppaan ilman sanomista, että kaappi on tyhjä. Monta kertaa aamulla lasten kanssa herätessä ei ollut mitään syötävää jääkaapissa. Jämät mitä olit ajatellut lapsille lounaaksi oli syöty. Viimeisetkin maidot juotu. Sai olla taikuri, että sai lapsille aamupalaa. Itselle ei aina ollut mitään. Kotihoidon tuella ollessa tilillä oli loppukuusta pyöreä nolla. Monta kertaa vietiin tölkkejä kauppaan, että sai edes jotain syötävää lapsille. Ihmetteleekö joku vielä miksi rakkaus lopahti ja sen myötä seksi. Meillä oli 2 vaativaa erityislasta, joista toinen oli exän. Olin henkisesti ja fyysisesti ihan loppu. Kaaduin illalla sänkyyn ja itkin itseni uneen. Olin niin väsynyt, että en jaksanut edes lähteä. Kun lapset kasvoi , sain voimia kerättyä ja pääsin taas työelämään, niin lähdin menemään. Enkä ole katunut hetkeäkään. Kaikki vastuu on edelleen minulla, mikään ei muuttunut, mutta eipähän tarvitse sitä aikuista mieslasta enää katsella.

Moikka! Useasti näkee tätä, kotona ollaan kanssa yritetty raha_asiaa järkeistää. Ei vaan tahdo toteutua järkevästi, sillä nainen haluaa pitää lapsilisistä kiinni, kun yhteistä tiliä on suunniteltu. Hankalaa saada perheen kuluja tasan, kun itse käyn pääsääntöisesti kaupassa teen ruuat yms. toivoin että tulot ja kulut näkyviin. Toisella sellanen näkemys että laittaisin vain rahaa hänen tilille sokkona. Mun näkemys kotitöistä on, että on yhteiset työt ja miestentyöt. Vaikka miten väännät kotitöitä, ei se seksiä lisää. Kyllä sellainen ajatusmaailma on jo kieroutunut, jos seksillä pitää kiristää

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X