Parisuhde 20.05.2023

Miten selvitä erosta? Asiantuntija listaa 8 tärkeää keinoa erosta ylipääsemiseen

Ero on lähes aina valtava kriisi, mutta omaa oloaan voi yrittää tietyillä konsteilla helpottaa.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Kun ihminen on perustanut perheen, odotus usein on, että ollaan aina yhdessä. Ero on monelle valtava kriisi, ja muuttuneessa perhetilanteessa myös lapset pitäisi jaksaa huomioida. Miten selvitä erosta ja mikä auttaa eron käsittelyssä?

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin asiantuntija ja yleislääkäri Emilia Vuorisalmi kertoo, miten eron keskellä voi voida mahdollisimman hyvin.

1. Miten selvitä erosta? Luovu odotuksista

Parisuhteen päättyessä yksi vaikeimmista asioista on sen hyväksyminen, etteivät asiat menneet niin kuin olimme kuvitelleet. Omista odotuksista luopuminen voi olla todella kivuliasta.

Tilannetta voi kuitenkin helpottaa se, ettei eroamiseen liity enää samanlaista häpeän tunnetta kuin vielä muutama vuosikymmen sitten. Nykyään monet parit päätyvät eroon, eli et ole kummajainen erotessasi.

Ero on kaikille osapuolille parempi ratkaisu, jos suhde on pahasti kriisiytynyt. Silti monet päätyvät lykkäämään eroamista sen pelossa, että lapset kärsisivät ydinperheen särkymisestä.

Useinkaan lapset eivät kärsi itse erosta, vaan ennemminkin kodin riitaisasta ilmapiiristä. Kahdessa kodissa asuminen voi lapsista tuntua jopa hauskalta vaihtelulta.

Lue myös: 5 asiaa, joita lapselle ei pitäisi sanoa vanhempien eron keskellä

Kannattaa muistaa, että lapset voivat hyvin silloin, kun me aikuisetkin voimme. Satsaamalla omaan hyvinvointiimme, kohennamme lastemmekin hyvinvointia. Toisin sanoen tekemällä töitä itsemme kanssa, teemme töitä myös lastemme puolesta.

2. Etsi vertaistukea

Eron keskellä voi tuntea itsensä yksinäiseksi, kun parisuhteen tuoma turva onkin yhtäkkiä poissa. Eroon, kuten haasteisiin yleensäkin, liittyy henkistä kasvua, jonka johdosta saatamme kasvaa eroon vanhoista ystävyyssuhteista ja olla uusille ihmissuhteille ja kohtaamisille avoimempia.

Eronneesta voi tuntua siltä, etteivät ydinperheessä elävät ystävät ymmärrä hänen uutta elämäntilannettaan, eivätkä sitä, mitä hän käy läpi. Uusi parisuhde ei välttämättä ole paras ratkaisu tilanteeseen, sillä tukea voi saada muiltakin ympärillä olevilta ihmisiltä.

Kun mietit, miten selvitä erosta, onkin hyvä muistaa vertaistuen merkitys.

Erotilanteessa vertaistuen merkitys voi olla korvaamatonta. Ihmiset, jotka ovat itse käyneet läpi eron, voivat antaa vinkkejä tilanteesta selviämiseen. Samassa elämäntilanteessa oleviin ihmisiin voi tutustua esimerkiksi erilaisissa kaverisovelluksissa. Joskus riittää yksikin luottoystävä tai vaikka naapuri, jonka kanssa voi jakaa arkeaan.

3. Huolehdi hyvinvoinnistasi

Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on eron keskellä ensiarvoisen tärkeää. Voimme vaikuttaa omaan tasapainoomme pienillä jokapäiväisillä valinnoilla, kuten sillä, mitä syömme, mitä juomme ja miten liikumme.

Unenpuutteessa stressihormonit pääsevät helposti ottamaan vallan kehostamme. Pitkittynyt stressi puolestaan saa aikaan sen, ettemme näe ratkaisuja, vaan keskitymme pelkoihin ja uhkiin. Taistele ja pakene -tilassa unohdamme syödä ja juoda tai syömme liikaa, mikä saa kehomme entistä pahempaan epätasapainoon.

Omaa tasapainoaan ja untaan voi parantaa hengitysharjoituksilla, meditaatiolla ja erilaisilla palauttavilla harjoituksilla. Omasta hyvinvoinnista huolehtimalla pääsemme todennäköisesti nopeammin eteenpäin erostakin.

Ravinto, liikunta, uni, hengitys, merkityksen löytyminen, ilo, ystävät, luonto sekä yhteys itseen ja muihin auttavat kehoa palautumaan.

Lapsetkin voi ottaa mukaan monenlaiseen tekemiseen ja myös leikkipuistossa voi liikkua. Usein jo siitä tulee parempi mieli, että poistuu kotoa ulos tekemään asioita.

4. Hakeudu seuraan, kun mietit miten selvitä erosta

Erokurjuuden keskellä voi helposti tuntua siltä, ettei jaksa nähdä ketään tai lähteä minnekään. Sellaisessa tilanteessa toisten ihmisten seuraan hakeutuminen on tärkeämpää kuin koskaan. Monesti se, että lähtee ulos kävelemään ja tapaamaan ihmisiä voi parantaa omaa oloa suuresti.

Vaikka yksinolo ja meditointi kodin rauhassa auttavat myös palautumaan, kotiin ei silti kannata jäädä kovin pitkäksi aikaa märehtimään asioita. On tärkeää löytää sopiva tasapaino rauhallisen yksinolon ja voimauttavassa seurassa vietetyn ajan välillä.

5. Tilaa positiiviselle ajattelulle

Muista, että jokainen muutos on aina mahdollisuus. Vaikka sitä voi olla vaikea erokipuilun keskellä nähdä, tilanne voi parin vuoden kuluttua olla paljon parempi kuin ennen eroa.

Tuskaillessasi sen kanssa, miten selvitä erosta, kuvittele mielessäsi hetki parin vuoden päästä, kun seisot tyytyväisenä omassa keittiössäsi. Millaista on uusi arkesi ja mitä mahdollisuuksia siinä piilee?

Negatiiviseen ajatteluun jumiutuminen hidastaa eteenpäin menemistä, siksi vaikeassa tilanteessa auttaa usein se, että etsii positiivisen lähestymistavan asiaan.

Eron keskellä kannattaa pysähtyä miettimään, millaisia mahdollisuuksia muuttunut elämäntilanne voisi tarjota. Ainakin se mahdollistaa sen, että voit kuunnella itseäsi ja miettiä, mitkä asiat tuottavat sinulle iloa ja sitten lähteä kulkemaan niitä asioita kohti. Ilo on oivallinen kompassi.

Vaikka ydinperhe tuntuisi monen mielessä ideaalilta, muuttuneesta elämäntilanteestakin on mahdollista luoda toimiva kokonaisuus.

Vaikeallakin hetkellä on hyvä pitää kiinni toivosta. Silloin kun tuntuu, ettei erosta ole mahdollista selvitä, kannattaa muistuttaa itseään siitä tosiasiasta, että yleensä ihmiset aina lopulta kuitenkin selviävät.

Kaiken kokemasi jälkeen aurinko voi paistaa jopa kirkkaammin. Muista, että siemenkin on pimeässä ennen kuin se puhkeaa kukkaan.

6. Tunne tunteesi

Miten selvitä erosta? Omien vaikeidenkin tunteiden ääreen kannattaa pysähtyä sen sijaan, että yrittäisi sivuuttaa ne ja porhaltaa eteenpäin.

Voimakkaan tunteen ääreen kannattaa pysähtyä miettimään, miksi itsestä tuntuu siltä ja mistä reaktiot kumpuavat. Onko vihan tunne itseasiassa pelkoa? Johtuuko suutahdus lapselle tosiasiassa siitä, että olet väsynyt ja pelkäät, ettet uupumuksesi vuoksi pärjää?

Jos tunnistat tunteen taustalla olevan pelon, voit olla itsellesi armollisempi ja ymmärtää, mitä voisit tehdä, jotta pääsisit pelon tunteesta eroon. Entäpä, jos keskittyisit hengittämään tunnetilan läpi ja päästämään siitä hiukan irti?

7. Vältä turhia riitoja

Erotilanteessa emme välttämättä voi vaikuttaa entisen kumppanimme käytökseen, mutta omaamme voimme. Jos ero on kovin riitaisa, kommunikaatio toisen osapuolen kanssa kannattaa pitää minimissä. Lasten asioista voisi pyrkiä keskustelemaan vain tekstiviestein ja pitämään keskustelu lapsiin liittyvissä asioissa.

Jokainen ero on aina omanlaisensa ja siihen voi liittyä monenlaisia tunteita. On helppoja eroja, vaikeita eroja ja kaikkea siltä väliltä. Suhtautumiseen vaikuttaa paljon esimerkiksi se, tuleeko ero toiselle yllätyksenä vai ovatko molemmat osapuolet yhtä mieltä erosta. Se, miten nopeasti erosta pääsee ylitse, on myös hyvin yksilöllistä.

8. Miten selvitä erosta? Yksin ei tarvitse pärjätä

Jos arki tuntuu liian kuormittavalta, eikä omien tunteiden käsitteleminen yksin onnistu, kannattaa tilanteeseen hakea ulkopuolista keskusteluapua. Apua kannattaisi oikeastaan hakea jo siinä vaiheessa, kun asiat ovat vielä hyvin, jottei tilanne pääsisi kriisiytymään.

Eroa olisi hyvä käsitellä yhdessä ammattilaisen kanssa siksikin, ettei omia ystäviä tulisi rasitettua liiaksi. Ero voi olla kova kolaus omalle itsetunnolle.

Terapia on usein hyödyllinen väline itsetunnon uudelleen rakentamisessa. Asioiden käsitteleminen yhdessä ammattilaisen kanssa on myös väylä sitä kohti, että voisi voida hyvin mahdollisessa uudessa parisuhteessa.

Lisää Emilian ajatuksia mm. parisuhteesta ja eroista Instagramissa @docemilia

Lue myös: Erota vai ei: Yksi kysymys yli muiden ratkaisee, milloin haluan erota oikeasti

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X