Näin aloitat seksin synnytyksen jälkeen – 7 vinkkiä
Synnytyksen jälkeen ja uutta vauvaa ihmetellessä seksi ei ole ensimmäisenä mielessä – eikä kuulukaan olla. Halut saattavat olla kadoksissa ja tauon jälkeen sänkypuuhiin ryhtyminen jännittää. Tärkeintä on antaa itselle aikaa parantua ja herätellä haluja hellästi läheisyyden avulla. Näillä vinkeillä aloitat seksielämän uudestaan synnytyksen jälkeen.
1. Anna vartalon levätä
Lääkärit suosittelevat vähintään muutaman viikon toipumisaikaa synnytyksen jälkeen. Paraneminen on kuitenkin yksilöllistä, sillä jokainen synnytys sujuu eri tavalla ja niinpä myös toipumisaika vaihtelee.
Yleinen suositus on, että yhdynnästä kannattaa pidättäytyä kunnes jälkivuoto on loppunut. Tämä siksi, että jälkivuodon aikana riski tulehduksille on suuri. Lisäksi liian aikainen yhdyntä voi lisätä verenvuotoa, sillä emättimen limakalvot ovat vasta paranemassa ja paikat voivat repeytyä uudestaan.
Mikäli synnytyksessä on laitettu tikkejä, joko sektion tai episiotomian takia, yhdynnästä kannattaa pidättäytyä jälkitarkastukseen asti.
Lue lisää: Synnytyksestä toipuminen
2. Odota, että mielikin on valmis
Lääkäri on näyttänyt vihreää valoa ja mieskin katselee jo sillä silmällä, mutta seksiä ei vain tee mieli. Ei hätää. On ihan normaalia, ettei seksi käy edes mielessä ensimmäisten viikkojen tai jopa kuukausien aikana.
Naisen hormonit pitävät huolen siitä, että äidin kaikki huomio keskittyy vastasyntyneen hoivaamiseen. Vähäinen testosteroni ja erityisesti imetyksen aikana erittyvä prolaktiini-hormoni vaikeuttavat kiihottumista ja limakalvojen kostumista.
Lisäksi tuore vanhempi on pyörällä päästään ja väsynyt valtavan elämänmullistuksen takia. Pieni vauva vaatii jatkuvaa hoivaa, eikä imetyksen opettelu tai kipeä alapää saa tuntemaan oloa haluttavaksi. Eikä tarvitsekaan.
Lue lisää: Lue yllättävät vaikutukset: Näin hormonit muuttavat odottajaa
3. Sopikaa hellittelypäivästä
Pikkuhiljaa halut alkavat palailla. Kumppanin kainaloon käpertyminen saattaa tuntua oudolta pitkän tauon jälkeen. Lisäksi muuttunut oma vartalo saattaa hirvittää.
Seksin aloittamista helpottaa ajatus, ettei minkään tarvitsekaan olla niin kuin ennen. Voit olla myös varma, että kumppaniasi jännittää aivan yhtä paljon kuin sinuakin.
Omista peloista puhuminen helpottaa, mutta joskus sekin saattaa tuntua ylitsepääsemättömän vaikealta. Silloin kannattaa edetä hitaasti.
Päättäkää päivä, jolloin keskitytte tunnin vain toisiinne. (Joskus kalenterin esiin ottaminen on todella tarpeen rimakauhun peittoamisen takia.) Sopikaa, että suutelette ja halailette, mutta se riittää.
Turhien odotusten pois ottaminen vapauttaa sekä kehon että mielen vastaanottamaan hellyyttä. Seuraavalla kerralla voitte edetä taas hieman pidemmälle.
Lue lisää: Seksuaalinen haluttomuus – Herätä halut uudestaan
4. Kokeilkaa muutakin kuin yhdyntää
Valmistaudu siihen, ettei seksi ole samanlaista kuin ennen. Alapää tuntuu vieraalta, rinnat aristavat. Saatat olla herkempi kuin aikaisemmin, tai sitten mikään ei oikein tunnu miltään. Emätin voi olla kipeä vielä kuukausia synnytyksen jälkeen.
Ei ole ollenkaan huono ajatus vähentää seksipaineita sopimalla, että ensimmäisellä kerralla ette etene yhdyntään asti. Suulla tai käsillä kosketteleminen on yhdyntää lempeämpi keino tunnustella, miten keho reagoi kiihotukseen.
Imetyksen takia kohonnut estrogenitaso aiheuttaa lähes kaikilla limakalvojen kuivuutta. Muista siis liukuvoide!
Älä ylläty, jos rinnoistasi vuotaa maitoa seksin aikana. Orgasmin aikana jylläävät samat hormonit kuin imettäessä, joten joidenkin naisten rinnoista todella suihkuaa maitoa seksin aikana.
Jos haluat välttää maitoryöpyn, rinnat voi yrittää pumpata tyhjiksi ennen sänkyyn siirtymistä.
Lue lisää: Hellyysharjoituksilla rakkaus eloon
5. Valitse asento oikein
Ensimmäisellä kerralla kannattaa välttää asentoja, joissa mies pääsee työntymään hyvin syvälle. Vaikka esileikin aikana ei tuntuisikaan kipua, yhdyntä saattaa yllättäen tuntua epämiellyttävältä.
Sektioarvelle hellin asento on lusikka, jossa arpeen ei kohdistu ikävää painetta. Lusikassa mies ei myöskään pääse työntymään kovin syvälle ja se on myös armollinen, jos vielä ujostelet muuttunutta vartaloasi.
Toinen hyvä asento on ns. lehmityttö eli se, jossa sinä olet päällä. Tässä asennossa pystyt parhaiten kontrolloimaan työntöjen syvyyttä, kulmaa ja nopeutta.
Lue lisää: Seksi raskauden aikana
6. Treenaa lantionpohjalihaksia
Eka kerta synnytyksen jälkeen saattaa olla yhtä suuri pettymys kuin neitsyyden menetys aikoinaan: kömpelöä ja kivuliasta. Onneksi nyt sentään tiedät, kuinka hyvää seksi parhaimmillaan voi olla. Parempaa on siis luvassa!
Omaa kisakuntoa voi edistää aloittamalla lantionpohjalihastreenin pian synnytyksen jälkeen. Emätintä ja kohtua kannattelevat lantionpohjalihakset ovat kovilla raskauden ja synnytyksen aikana.
Ne alkavat palautua normaaleiksi muutama kuukausi imetyksen lopettamisen jälkeen, mutta lihaksia kannattaa myös harjoittaa itse. Lantionpohjalihasten treenaaminen parantaa seksiä ja orgasmiherkkyyttä, virtsanpidätyskyvystä puhumattakaan.
7. Hoivaa parisuhdetta
Parisuhteelle ja seksille kannattaa varata vauvavapaata aikaa. Sopikaa kumppanin kanssa erityisistä parisuhdeilloista, jolloin keskitytte vain toisiinne.
Rättiväsyneinä ja vastentahtoisina petipuuhiin ei tietenkään tarvitse ryhtyä. Kannattaa hyväksyä, että vauvavuonna seksiä saattaa olla hyvin vähän.
Yhteinen aika ja läheisyys pitävät kuitenkin kipinää yllä siihen saakka, kunnes teillä on taas enemmän aikaa ja energiaa toisillenne.
Lähteet: Babycenter.com, Whattoexpect.com
Lue myös:
Miksi yhdyntä sattuu? 6 syytä outoihin emätinkipuihin
Nämä asiat yhdistävät naisia, jotka saavat lähes aina orgasmin
Jaa oma kokemuksesi