Nämä merkit voivat paljastaa, että sinulla on puolisosi kanssa jo liiankin erilliset elämät
Saatko parisuhteessa selata Tinderiä? Onko ok juhlia ja matkustella omien kavereiden kanssa kumppanin jäädessä kotiin? Parisuhteessa sinkuttelu nostaa esiin tärkeän kysymyksen siitä, milloin parin elämät ovat liian erilliset.
Kun omassa kasvussa ja parisuhteessa on käynnissä itsenäistymisvaihe, jompikumpi tai molemmat saattavat alkaa käyttäytyä kuin sinkut.
– Parisuhteessa voidaan jakaa yhteiset velvollisuudet, mutta yhteinen kepeys ja tunneyhteys saattavat olla kateissa, sanoo pari- ja perheterapeutti Katja Väänänen Väestöliiton terapiapalveluista.
Parisuhteessa elävän sinkkumainen käytös voi olla flirttailevia viestejä sosiaalisessa mediassa toisten kanssa tai Tinderin selailua ajankuluksi, juhlimista yhä useammin omien kavereiden kesken ja lomamatkoja ilman kumppania.
Kumppanista itsenäistyminen on luonnollinen osa parisuhteen kehitystä.
– Kuvaan usein parisuhteessa itsenäistymistä kahtena vierekkäisenä latuna. Aluksi ladut menevät hyvinkin lähekkäin ja vähitellen ne alkavat hieman erkaantua toisistaan, Väänänen kertoo.
– On kuitenkin hyvä pohtia, mikä on hyvä, kummallekin sopiva latujen välinen välimatka, että pystyy keskustelemaan ja säilyttämään hyvän yhteyden.
Väänänen kehottaa miettimään, puuttuuko parisuhteesta omien, kaikkein henkilökohtaisimpien asioiden jakaminen toiselle.
– Monet sanovat, että elämä on niin kiireistä, ettei ole kunnolla aikaa keskustella siitä, millaisen parisuhteen ja elämän haluamme.
Joskus elämien erkaantuminen toisistaan voi olla niin voimakasta, että se loukkaa, herättää epävarmuutta ja arvostuksen puutetta.
Toisesta saattaa tuntua, ettei hän ole enää lainkaan tärkeä kumppaninsa elämässä.
– Jos eriytyminen lähtee voimakkaasti liikkeelle, enää ei osata tehdä asioita yhdessä. Kumppani voi tehdä päätöksiä pelkästään itsestään käsin eikä hahmota juuri lainkaan, mitä on yhteinen elämä, Väänänen toteaa.
– Itsenäisyyden tarpeeseen liittyvät ajatukset voivat olla aika pelottaviakin. Ne voivat aiheuttaa häpeää ja syyllisyyttä eikä niitä ole aina helppo ottaa puheeksi.
Mikä on ok meidän suhteessamme?
Katja Väänänen kannustaa ottamaan rohkeasti puheeksi, mikä on suhteessa ok. Voiko esimerkiksi Instagramissa tykkäillä toisten naisten tai miesten kuvista?
– Sosiaalinen media on nykyisin aika isossa osassa monissa parisuhteissa. Aikaa kuluu paljon somea selaillessa ja sen taakse on myös helppo piiloutua, jos on väsynyt ja uupunut. Sosiaalisessa mediassa on myös helppo lähteä viestittelemään toisten naisten ja miesten kanssa.
Myös hyvin erilaiset kaveripiirit voivat aiheuttaa ulkopuolelle jäämisen ja yksinäisyyden tunteita.
– Jos kumppanin kaveripiirin seurassa on joskus tapahtunut jotakin ikävää, siitä on voinut jäädä kokemus, ettei halua enää altistaa itseään samankaltaisille tilanteille.
Seurauksena voi olla, että pari viettää vapaa-aikaansa eri kaveripiireissä – tai toisella on kaveripiiri ja toisella ei.
Itsenäisyyden tarpeesta kannattaa puhua
Väänäsen mielestä vaikeita aiheita kannattaa ottaa puheeksi silloin, kun kumpikin on voinut valmistautua keskustelemaan.
– Vaikka asian ottaa puheeksi rauhallisena hetkenä, se voi kuitenkin tulla toiselle täytenä yllätyksenä. Toisesta voi tuntua, että haluan nyt tässä vaan katsoa rauhassa telkkaria ja levätä töiden jälkeen enkä keskustella parisuhteesta, hän sanoo.
– On hyvä oppia tunnistamaan oma vireystila ja kysymään myös toiselta, voidaanko keskustella. Yli- tai alivireisenä käytössämme ovat taistele- pakenemekanismit ja silloin keskustelut eskaloituvat herkästi riidoiksi.
Rakentava keskustelu voi syntyä, jos kumppanille kertoo, että haluaisin puhua tästä asiasta, jutellaanko huomenna.
– Tilannetta voi lähteä pohtimaan arvojen kautta: Mitä me haluamme elämältä? Haluammeko samoja asioita? Vaikka tuntuu, että arvot ovat erilaiset, voidaankin huomata, että itse asiassa haluamme pohjimmiltaan samoja asioita.
Omaa latua kulkiessa on olennaista, pitääkö oman kumppanin mielessään. Elämäntavat voivat olla myös sinkkumaiset, jos suhteessa on luottamus kaiken aikaa läsnä.
Lue myös: Kannattaako lasten vuoksi pysyä yhdessä? Kaksi asiantuntijaa kertoo mielipiteensä
Jaa oma kokemuksesi