Parisuhde 14.02.2017 Päivitetty 14.08.2023

Piristä kumppaniasi ystävänpäivänä – näillä vinkeillä uutta potkua myös seksielämään

Ystävänpäivänä on hyvä pysähtyä pohtimaan oman parisuhteensa tilaa. Onko suhteessanne tarpeeksi läheisyyttä, kosketusta ja seksiä?

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Läheisyyden puute parisuhteessa johtaa helposti myös seksin puutteeseen. Vietättekö tarpeeksi aikaa yhdessä? Entä milloin olet viimeksi yllättänyt kumppanisi jollain hauskalla tavalla tai hemmotellut häntä?

Seksi on tärkeä osa onnellista parisuhdetta. Kiireisen arjen keskellä seksin harrastamiselle ei kuitenkaan aina riitä aikaa tai energiaa. Fyysinen läheisyys ja seksuaalisuus ovat parisuhteessa tärkeitä, eikä niitä kannata kiireen keskellä unohtaa. Hyvä seksielämä vaikuttaa hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti ja hellyydentäyteinen parisuhde suojaa erilaisilta stressitekijöiltä.

– Seksuaalisuus on parisuhteen voimavara. Tutkimusten mukaan onnellisiksi koetuissa pitkissä parisuhteissa on myös seksuaalista kanssakäymistä, tietää gynekologi, seksuaalineuvoja Jonna Salonen.

Ruuhkavuosissa seksi jää kakkoseksi

Suurimmat syyt suomalaisten halujen vähentymiselle ovat stressi ja väsymys: arjen haasteiden keskellä halulle ei riitä tilaa. Kännykät ja tietokoneetkin vievät suuren osan vapaa-ajasta sen sijaan, että aikaa annettaisiin omalle kumppanille.

Monesti syynä haluttomuuteen voi olla yksinkertaisesti se, että läheisyys ja kosketus unohtuvat herkästi arjen pyörityksessä. Ruuhkavuosia elävät parit alkavat helposti etääntyä toisistaan tasapainoillessaan työn ja lastenhoidon ristipaineessa. Moni kellahtaakin rankan päivän jälkeen lapset yöpuulle saatuaan sänkyyn vain uni mielessään.

Tiesitkö? Tuoreen äidin haluttomuus voi johtua hormoneista

Kohti vilkkaampaa seksielämää

Haluttomuusongelmiin kannattaa puuttua nopeasti. Jos kosketus ja läheisyys häviävät suhteesta, niitä voi olla vaikea saada takaisin. Pahimmillaan puolisot erkaantuvat toisistaan ja suhde saattaa jopa kaatua.

Yhteisen ajan määrä, toisen huomioon ottaminen ja läsnäolo ovat tärkeitä hyvinvoivan parisuhteen mittareita tiellä kohti vilkkaampaa seksielämää. Haluttomuusongelmien selvittämiseksi kannattaa ensin pysähtyä pohtimaan, mitkä ovat mahdollisia syitä omien tai kumppanin seksihalujen vähentymiseen.

On tärkeää keskustella haluttomuudesta myös kumppanin kanssa ja kertoa tälle omista tarpeistaan ja toiveistaan. Vaikka yhteistä taivalta olisi takana paljonkin, keskustelu voi silti nostaa pintaan harhakäsityksiä ja turhia oletuksia, joista toinen ei ole ollut tietoinen.

– Parisuhteen selvittämättömät asiat on hyvä käsitellä mahdollisimman avoimesti, sillä suhteen ongelmat heijastuvat usein myös seksuaalisuuteen ja seksin määrään, Salonen toteaa.

Mitä on hyvä seksi? Laske omat seksipisteesi

Hemmottelua, yllätyksiä ja yhteistä aikaa

Yhteyttä puolisoon voi lähteä jälleenrakentamaan järjestämällä yhteistä aikaa. Perinteiset treffit toimivat tähän tarkoitukseen hyvin. On tärkeää, että yhteinen aika on jotain sellaista, jolloin ollaan aidosti läsnä ja keskitytään kumppaniin.

Myös toisen ilahduttaminen ja hemmottelu jollain mukavalla yllätyksellä, kuten hartiahieronnalla tai valmiiksi tehdyllä aamiaisella tuo parin lähemmäs toisiaan.

Nämä 5 asiaa yhdistävät onnellisia pareja

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X