Parisuhde 27.02.2019 Päivitetty 13.08.2019

Kahden pienen lapsen isä Samae Koskinen: ”Saan kyllä hoidettua kodin ja perheen”

Keikkaileva muusikko on usein viikonloppuja tien päällä. Kotona Helsingin Laajasalossa Samae Koskista odottavat vaimo, vauva ja viisivuotias esikoinen, jonka kanssa riimitellään iltaisin lauluja vaikkapa puuronkeitosta.

Teksti
Piia Sainio
Kuvat
Mirva Kakko/Otavamedia

Lapsiperheen arjen sovittaminen luovan työn tekemiseen ei ole ollut kivutonta. Nyt kun Samae Koskisen, 40, esikoinen on jo viisivuotias, muusikon rutiinit ovat hioutuneet sellaisiksi, että yhtälö toimii.

Perheeseen syntyi toinen lapsi, tyttövauva, joulun alla.

Sen jälkeen Samae on keskittynyt perheen kanssa olemiseen. Lisäksi kevääseen kuuluu keikkoja ja uuden levyn julkaisu. Helmikuussa paljon aikaa kului  Tähdet tähdet -ohjelman esitysten rakentamiseen.

Omia, työn ulkopuolisia menoja kahden lapsen isällä ei ole tällä hetkellä.

– Saan töissä olla arvostamani tyyppien kanssa ja pääsen tilanteisiin, jotka koen virkistäviksi. Keikkareissuilla on paljon odottelua ja omaa aikaa.

Rajuja irtiottojakin hän on tehnyt työn puitteissa.

– Kun ymmärsin, että paletti täällä kotona toimii myös ilman meikäläistä, pystyin lähtemään viikoksi työmatkalle. Berliinissä olen ollut parikin kertaa kirjoittamassa.

Vaatimuksena enemmän omaa aikaa – vaimolle

Oma aika on tärkeää, ja siksi Samae haluaa antaa vaimolleen samat mahdollisuudet.

– Yritän koko ajan tarjota puolisolleni oman ajan ottamista. Kehotan häntä ottamaan sitä niin paljon kuin hän ikinä keksii ja kehtaa. Saan kyllä hoidettua kodin ja perheen.

Toistaiseksi vaimo on käyttänyt tätä mahdollisuutta Samaen mielestä liian vähän.

Liian vähän on ollut myös yhteistä aikaa vaimon kanssa. Pariskunta käy ulkona syömässä kahden kesken noin kerran puolessa vuodessa. Samaen toiveena olisi treffit kerran kuussa.

– Siinä on skarppaamista tosi paljon.

Tässä elämänvaiheessa huomio menee kuitenkin päivittäisten ongelmien ratkomiseen ja itsensä kunnossa pitämiseen.

– Minua tarvitaan, enkä voi vetää itseäni piippuun duunilla tai jollain muulla. Yritän pitää terveydestäni huolta.

Samae Koskinen vaunukävelyllä

Perhe-elämän ja luovuuden yhteen sovittaminen on vaatinut työtä, Samae kertoo.

Aamulenkillä parhaat ideat

Lapsiperheen päivät perustuvat rutiineille, mikä ei yleensä ole paras tila luovan työn tekemiselle. Samae onkin oppinut hillitsemään itseään ja jopa välttelemään inspiroitumista.

– En hakeudu elokuvien tai musiikin pariin, koska huomaan, että uppoudun helposti niiden maailmaan niin, etten enää ole läsnä kotona. Olen joutunut mukautumaan toimistoaikaan, ja se on ihan fine.

Vuoden ajan Samae on työstänyt uutta, toukokuussa julkaistavaa albumiaan. Jopa uuden luomisessa hän on taipunut rutiineihin.

– Ennen aamupalaa teen koiran kanssa 20 minuutin lenkin ja täytän pääni ideoilla. Kaikki parhaat ideat tulevat silloin, ja minulla riittää koko päiväksi pureskeltavaa työhuoneella.

Jos antaisin luovalle puolen olla valloillaan, en olisi kauhean hyvä isä tai puoliso. Sen verran hullua meikäläisessä on, että luomiskaudella en nuku.

Luovuuden ja perhe-elämän yhteen sovittaminen on vaatinut työtä, mutta se on ollut välttämätöntä.

– Jos antaisin luovan puolen olla valloillaan, en olisi kauhean hyvä isä tai puoliso. Sen verran hullua meikäläisessä on, että luomiskaudella en nuku. Pyörittelen vain kaikkia palikoita päässäni.

Riimittelyä pojan kanssa

Biisien kirjoittaminen on yksi puoli luovuutta, toinen on esiintyminen. Siihen Samae lähti keräämään uusia eväitä MTV:n Tähdet, tähdet -ohjelmasta. Pääpaino ohjelmassa olikin kiinnostavan show’n tekemisessä.

– Sitähän popmusiikkikin parhaimmillaan on.

Aiemmista Tähdet tähdet -kausista hän oli katsonut ennakkoon vain muutaman jakson.

– Olen tosi huono katsomaan televisiota. Perustelevision seuraaminen on jäänyt ihan kokonaan. Yhdessä perheen kanssa katsomme vain Avaraa luontoa.

Luonto-ohjelmien seuraamisesta on tullut isän ja viisivuotiaan pojan yhteinen kiva juttu. Yhteistä kiinnostusta musiikkiin ja sanoituksiin isä ruokkii sillä, että esittää iltaisin iskelmälaulajaa, joka laulaa kovaan ääneen hetken lauluja vaikkapa kaurapuuron keittämisestä. Poika täydentää riimit.

– Hän on tullut tosi taitavaksi riimittelyssä, Samae kehuu.

– Ostin pojalle sähkörummut, mutta ehkä vähän enemmän ostin ne itselleni.

Esikoisella ei vielä sen kummempia harrastuksia ole.

– Eläköön lapsuuttaan. Hän rakentelee legoja ja juoksentelee pihoilla. En ole varma, onko vielä tarpeen opetella aikuisuuden lainalaisuuksia. Sen kerkeää kyllä.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X