Parisuhde 11.02.2019 Päivitetty 07.12.2020

Millaista on suomalaisten seksi synnytyksen jälkeen? ”Päätin harrastaa seksiä viikon kuluttua synnytyksestä, hyvä kokemus”

Kaksplus selvitti, millaista on suomalaisten seksi synnytyksen jälkeen: kuinka pian seksiä synnytyksen jälkeen harrastettiin, kuka teki siihen aloitteen ja miltä tämä ”uusi eka kerta” oikein tuntui.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Kaksplussan Suuri seksikysely otti selvää, millaista on seksi synnytyksen jälkeen. Tulosten mukaan seksin määrä pysyy joko samana tai vähenee raskausaikana useilla suomalaispariskunnilla.

Kun tämä raskauden ainutlaatuinen ajanjakso on ohi ja synnytyksestä on toivuttu, tulee pariskunnan elämässä vastaan uusi, jännittävä tilanne:

Takaisin tuttuihin rutiineihin palaaminen vaatii uuden ekan kerran.

Kuinka pian synnytyksen jälkeen suomalaisvanhemmat aloittavat seksielämän?

Seksi synnytyksen jälkeen: Ei odottelua jälkitarkastukseen asti

Vanha neuvo odottaa jälkitarkastukseen asti ennen kuin kannattaa aloitta seksi synnytyksen jälkeen, ei päde tosielämässä, ainakaan seksikyselymme tulosten perusteella.

Lähes 40 prosenttia kyselyymme vastanneista vanhemmista kertoi, että seksiä harrastettiin ensimmäistä kertaa joidenkin viikkojen kuluttua synnytyksestä.

Hieman yli 20% puolestaan odotti jälkitarkastukseen asti.

Joka kymmenes vastaajista ei jaksanut odotella pitkiä aikoja, vaan aloitti seksielämän uudestaan lähes heti.

Eräs kyselyyn vastanneista äideistä kertoi, että oli kohdannut kysyessään sopivasta ajankohdasta neuvolassa lähinnä kauhistelua:

Kysyin neuvolassa, koska on ok aloittaa seksi synnytyksen jälkeen. Hoitaja oli tyrmistynyt kysymyksestä. Päätin harrastaa sitten noin viikon kuluttua synnytyksestä. Hyvä kokemus.

Lukuisat asiat vaikuttavat siihen, milloin seksi tuntuu synnytyksen jälkeen taas ajankohtaiselta, eikä yhtä oikeaa aikaa ole. Synnytyksen jälkeen keho ja mieli voivat vaatia paljon aikaa palautumiseen, tai sitten eivät.

Seksi synnytyksen jälkeen.

On täysin pariskunnasta kiinni, milloin seksi tulee taas ajankohtaiseksi.

Hyvä keino on aloittaa uudelleen hiljalleen omaa kehoa yksin ja kumppanin kanssa tutkiskellen. On myös hyvä muistaa, ettei yhdyntä ole ainut tapa harrastaa seksiä, vaan nautintoa ja läheisyyttä voi tuottaa myös muilla tavoilla.

Ensimmäisen lapsen kohdalla yhdynnässä oltiin vasta jälkitarkastuksen jälkeen, muuta seksiä oli kyllä, kertoo eräs äiti.

Tärkeintä on, ettei sille olisi hoppua tai paineita ulkopuolelta – vain itse voi tietää, millainen vointi on ja milloin halut alkavat palautua.

Kuka tekee aloitteen?

Seksikyselymme mukaan seksi aloitetaan uudeelleen useimmiten pariskunnan molempien osapuolten yhteisestä toiveesta.

Siihen liittyy usein jännitystä ja se voi olla asia, jota pariskunta on pohtinut jo pitkään etukäteen.

Huolet kivusta ja muista ongelmista ovat yleisiä, kuten eräs äiti kuvailee:

Se pelotti. Tuntui, kun olisin menettänyt neitsyyteni uudelleen. Pelkäsin kipua, miltä se näyttää, tunnunko enää hyvältä… Kokeilimme seksiä muutaman kerran mutta se ei tuntunut siinä vaiheessa mukavalle — seksi alkoi tuntumaan hyvältä kun synnytyksestä oli kulunut noin 3 kk.

Esikoisesta repesin niin pahasti, että vasta puoli vuotta synnytyksen jälkeen uskalsi kokeilla, kertoo toinen.

Toisaalta kaikki voi mennä myös sujvuasti niin, ettei odottelulle ja jännitykselle ole tarvetta:

Synnytyksessä eikä sen jälkeen ollut mitään ongelmia, joten tuntui täysin luontevalta jatkaa seksielämää samalla tavalla kuin ennen synnytystä, kertoo eräs äiti.

Esikoisen syntymän jälkeen odotimme viikon ja sekin tuntui meistä ikuisuudelta, kuvailee toinen.

Myös suhde kumppaniin ja se, annetaanko toipumiselle aikaa vai ovatko puolison odotukset jo kovat, voi vaikuttaa siihen, miten nopeasti seksi tulee taas kuvioihin.

Yksi neljäsosa kyselyymme vastanneita äideistä kertoi, että seksi synnytyksen jälkeen alkoi lähinnä puolison toiveesta. Seksiä oli siis harrastettu siksi, koska puoliso oli sitä toivonut – joku enemmän, joku vähemmän kärkkäästi.

Puolison aloite, kävi jo aika kuumana kun joutui odottamaan niin pitkään, puhui ja valitteli koko ajan mikä oli aika ärsyttävää.

Olin aika monta kertaa torjunut, joten tuli ehkä annettua säälistä. Koin myös pientä painostusta kun päivittäin kuulin eri asiayhteyksissä seksin poissaolosta. 

Synnyttänyt äiti voi kokea myös muutoksia ylipäätään siinä, mikä seksissä on nautinnollista ja mikä ei. Eräs äiti kertoo:

Inhosin jos mieheni koski rintoihini, sillä imetin ja halusin edes jossain vaiheessa omaa tilaa, ja ettei joku ole koko ajan kiinni minussa.

Miten sujui seksi synnytyksen jälkeen?

Miltä seksi synnytyksen jälkeen sitten tuntui?

Vastauksia on yhtä monta kuin synnyttäneitä äitejä, mutta ainakin jonkinlaista tuntumaa kyselymme vastausten pohjalta voi saada.

Näin kyselyymme vastanneet naiset kuvailivat sitä, kuinka seksielämä lähti uudestaan käyntiin:

Oli todella liian aikaisin. Ensi kerralla odotan pidempään, että alakerta on palautunut enemmän. 

Tuntui niin erilaiselta koko touhu, jännitti niin kuin eka kerta. Tuntui paremmalta kuin osasin odottaa.

Oli vaikeaa ja teki kipeää.

Vaimoni synnytti ja seksiä meillä oli noin kolme viikkoa synnytyksen jälkeen. Se oli klitoriksen hieromista orgasmiin asti. Penetraatiota taisi olla vasta pari kk synnytyksen jälkeen, mutta mepä ei sitä lasketakaan yhtä tärkeäksi seksitavaksi kuin heterot.

Ensimmäinen kerta synnytyksen jälkeen oli kivulias. Kivut onneksi katosivat myöhemmin, n. puoli vuotta synnytyksestä.

Ihan eka kerta synnytyksen jälkeen ei onnistunut, koska jännitin liikaa, enkä tiennyt että imetys kuivattaa limakalvot. Seuraavalla kerralla liukkaria ja johan onnistui. 

Seksi synnytyksen jälkeen oli aivan hirveää, kuin olisi heittänyt nakin telttaan. Luulin olevani lopullisesti pilalla.

Sektiosta johtuen se ei tuntunut yhtään erilaiselta, pitkän tauon jälkeen tosin fantastiselta.

Vauva 6 kk. Emme ole vielä harrastaneet seksiä synnytyksen jälkeen.

Olin tehnyt lantionpohjajumppaa niin ahkerasti, että yhdyntä sananmukaisesti teki tiukkaa.

Ihanaa oli pitkän paussin jälkeen päästä rakasta oikein lähelle.

 

Sitaatit on poimittu Kaksplussan Suuresta seksikyselystä 2018.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X