Parisuhde 04.01.2019 Päivitetty 13.08.2019

Äidit kertovat: Kyky nauttia seksistä parani synnytyksen jälkeen

Millä tavalla synnytys vaikuttaa parisuhteen seksielämään? Nyt äidit jakavat kokemuksensa siitä, miltä seksi synnytyksen jälkeen tuntuu ja minkälainen suhde omaan kehoon nykyään on.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Kaksplussan teettämän Suuren seksikyselyn mukaan ainakin raskausaika tuo usein muutoksia parisuhteen vällyjen väliin.

Mutta mitä tapahtuu sen jälkeen, kun vauva on syntynyt? Miltä keho tuntuu? Seksielämän uudelleen aloittaminen voi tuoda mukanaan yllätyksiä.

Nautinnollisempaa kuin ennen

Hyviä uutisia kaikille äideille – seksikyselyymme vastanneista äideistä neljä viidestä oli sitä mieltä, ettei kyky nauttia seksistä ole lasten myötä ainakaan huonontunut. Pikemminkin päinvastoin:

Yli 40 prosenttia kertoi nauttivansa seksistä aiempaa enemmän. Hieman alle 40 prosenttia puolestaan totesi, että seksi tuntuu samalta kuin aina ennenkin.

Useat äidit kuvailivat, että raskausaika ja synnytyskokemus vahvistivat itsevarmuutta ja tuntemusta omasta kehosta, minkä vuoksi myös seksistä nauttiminen on nykyisin helpompaa.

Tunnen kehoni paremmin ja laukean helpommin.

Rentoutuminen, itseni hyväksyminen seksuaalisena olentona on antanut varmuutta ja helpottanut nauttimista.

Olen enemmän sinut kehoni kanssa – pieni ylimääräinen ja raskausarvet eivät haittaa, olenhan sentään luonut kaksi elävää olentoa tyhjästä.

Muutamat äidit myös kuvailivat, että yhteys puolisoon on muuttunut paremmaksi ja entistä läheisemmäksi lasten myötä.

Tunne on suurempaa lasten syntymän jälkeen. Seksille on vähemmän aikaa, joten se tuntuu paremmalta kun ajoitus ja tunteet osuvat yhteen.

Yhteys puolisoon on intiimimpi kuin ennen.

Tunnen kehoni paremmin ja niin tuntee miehenikin.

Iso O hieman helpommin

Psyykkisten muutosten lisäksi monet äidit kertoivat, että synnytys vaikutti nimenomaan seksin fyysiseen puoleen positiivisesti. Yleisesti ottaen ajatellaankin, että esimerkiksi yhdyntäkivut helpottuvat synnyttämisen seurauksena.

Äidit kertovat:

Seksi tuntuu paremmalta synnytyksen jälkeen kuin ennen sitä.

Saan orgasmin huomattavasti helpommin kuin ennen lapsia.

Pystyn saamaan useampia peräkkäin.

Seksi synnytyksen jälkeen.

Lapsen saaminen voi lisätä pariskunnan intimiteettiä monin tavoin.

Synnyttämisellä saattaakin olla vastaustemme perusteella vaikutusta erityisesti naisen orgasmiherkkyyteen. Lähes 40 % kyselyyn vastanneista äideistä kertoi, että saa orgasmeja nykyään helpommin, voimakkaammin, syvemmin tai useita peräkkäin.

Jotkut äidit myös kertoivat, etteivät olleet pystyneet saamaan orgasmeja yhdynnässä ennen synnyttämistä, mutta nyt se oli mahdollista.

Seksin fyysiset tuntemukset muuttuivat voimakkaammiksi ensimmäisen synnytyksen jälkeen.

Nännit ovat muuttuneet herkemmiksi ja saan niiden hyväilystä enemmän mielihyvää kuin aiemmin.

Orgasmi ilman klitoriksen stimulointia on mahdollista.

Vahvempia tuntemuksia. Välillä aivan räjähtää, ihanaa.

Vaikka useilla naisilla nautinnon määrä vaikuttaa kasvavan, näin ei kuitenkaan käy kaikilla: Hieman yli puolet vastaajista koki, ettei synnytys ollut vaikuttanut suuntaan tai toiseen kyvyssä saada orgasmia.

Kaikki eivät koe muuttunutta kehoa omakseen

Suhde omaan, muuttuneeseen kehoon ja uuteen äidin rooliin voi tuoda mukanaan myös epävarmuutta. Synnytyksen jälkeen keho ei ole usein entisellään, ja kipuja voi tuntua varsinkin ensimmäisillä yhdyntäkerroilla tauon jälkeen.

Joka viides kyselyyn vastanneista äideistä kertoi, että lasten myötä kyky nauttia seksistä on heikentynyt.

Koen olevani vähemmän viehättävä, olen omaksunut äidin roolin niin, että unohdan oman naiseuteni.

Synnytysten jälkeen joitakin asentoja ei voi käyttää ilman kipuja.

Ajatukset eivät välillä pysy kasassa. Oma kroppa muuttunut radikaalisti kun on lihonut ja uupumusta tullut. Paikat löystyneet paljon.

Tuntuu, etten ole viehättävä.

Äidit kertoivat, että rentoutuminen on hankalampaa ja arki vie usein kaikki voimat. Monet myös mainitsivat pelkäävänsä, että lapset kuulisivat tai yllättäisivät kesken aikuisten oman hetken.

Seksi synnytyksen jälkeen.

Raskausaika muuttaa naisen kehoa, ja lapsen syntymän jälkeen se voi tuntua myös vieraalta.

Osalla synnytys oli jättänyt jälkiä, joiden vuoksi seksi oli muuttunut kivuliaaksi tai siitä saatava nautinto oli heikentynyt:

Seksi sattuu, enkä siksi pysty nauttimaan kuten ennen. Kuin pisteltäisiin hammastikuilla. Repeämä on kai ommeltu niin tiukkaan tai arpi kiristää, en tiedä. Neuvolassa ei kysytä, enkä kehtaa ottaa puheeksi.

Viidennen lapsen syntymän jälkeen orgasmin saaminen on ollut vaikeampaa.

Repeämien ja episiotomioiden jälkeen emättimessä on suuret arvet jotka vaikeuttavat saamista.

Muutoksille täytyy antaa aikaa

Jos synnytys tuottaa uutta puhtia ja ulottuvuuksia sänkypuuhiin, mahtavaa! On kuitenkin aivan tavallista, ettei mikään tunnu sen suuremmin muuttuneen. Jos taas muutokset ovat negatiivisia, kannattaa muistaa, etteivät ne välttämättä ole lopullisia. Keholla ja mielellä vie aina aikaa palautua suuresta ponnistuksesta – toisilla enemmän, toisilla vähemmän.

On tärkeää olla itselleen armollinen. Uuden vauvan tullessa perheeseen seksi ei ole ensimmäisenä mielessä, eikä sen kuulukaan olla. Seksielämän uudelleen aloittaminen on hyvä tehdä rauhassa ja niin, kuin itselle sopivalta tuntuu.

Jos kivut eivät kuitenkaan ala hellittää ja ne häiritsevät elämää suuresti, ei asian kanssa kannata jäädä yksin. Silloin on syytä hakeutua lääkärin pakeille selvittämään kipujen syy ja etsimään niihin helpostusta.

Jokainen parisuhde, synnytys ja synnyttänyt äiti on erilainen. Varsinkin etukäteen on melko turhaa arvioida, millaiselta seksi tulee vauvan syntymän jälkeen tuntumaan tai milloin se tulee ylipäätään taas ajankohtaiseksi.

Ennakkoajatukset kannattaa siis heittää romukoppaan. Kun sopiva aika taas koittaa, kannattaa suunnata avoimin mielin tutkimusmatkalle omaan kehoon rohkeasti yksin sekä kumppanin kanssa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X