Parisuhde 18.10.2018 Päivitetty 13.08.2020

Suomalaisäitien seksifantasia: perhetuttu! Lue seksikyselyn vastaukset

Minkälaisia ristiriitoja pienten lasten vanhempien seksielämässä on? Ovatko äidit tyytyväisiä seksielämäänsä? Me kysyimme sitä Kaksplussan lukijoilta, ja tässä ovat vastaukset.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Minkälaisia ristiriitoja seksi suomalaisvanhemmilla aiheuttaa?

Fantasioivatko suomalaisäidit muista kumppaneista?

Kaksplus kysyi suomalaisten vanhempien seksielämän tilasta.

Kyselyyn vastanneet vanhemmat toivoivat seksille enemmän aikaa ja halukkuutta, vaikka tilanne ei kyselyn perusteella suuressa osassa perheitä ole mitenkään toivoton:

Suomalaiset vanhemmat harrastavat seksiä kyselyn perusteella noin 1–2 kertaa viikossa.

Tilanteet lapsiperheissä vaihtelevat suuresti: vastanneissa oli lähes yhtä paljon pariskuntia, joilla löytyy aina aikaa seksille kuin heitä, joilla seksi jää täysin arjen jalkoihin.

Seksin sopiva määrä aiheuttaa ristiriitoja

Noin puolet kyselyyn vastanneista äideistä totesi, että on kokenut pettymyksen liittyen tämänhetkisen parisuhteen seksielämään.

Monet äidit paljastivat kyselyssä, että puoliso haluaisi seksiä heitä enemmän. Toisiksi suosituin vastaus kysyttäessä äideiltä toiveiden kohtaamisesta oli, että sekä hän että puoliso toivoisivat enemmän seksiä parisuhteeseen.

Kyselyyn tulleiden vastausten perusteella eniten suomalaisvanhempien seksielämässä ristiriitoja näyttäisikin aiheuttavan seksin määrä.

Näin kertovat kyselyyn vastanneet äidit:

Mies olisi valmis seksiin joka päivä. Itse jaksan panostaa siihen 1–2 kertaa viikossa.

Halumme kohtaavat suunnilleen yks yhteen, mutta joskus en välttämättä jaksaisi, koska olen niin väsynyt arkirutiineista, jotka ovat pitkälti minun vastuullani.

Mies sanoo, ettei jaksa.

Aika usein siitä riidellään; minusta on epäreilua, että mies on se, joka määrittelee seksin määrän eikä suostu kompromisseihin.

Mies välillä loukkaantuu, kun en väsymykseltäni jaksa illalla muuta kuin kääntää kylkeä.

Kyselyn mukaan vain viidesosalla pareista halut kohtaavat.

Oma tai kumppanin haluttomuus voikin tuottaa paljon pettymyksiä suhteeseen. Oma riittämättömyyden tunne voi olla raastava, tai kumppani voi loukata omia koskemattomuuden rajoja rajusti, jollei kunnioita toisen haluttomuutta.

Omat halut ei riitä tyydyttämään puolisoa.

Kumppani ei kunnioita haluttomuusjaksoja, vaan vonkaa jatkuvasti ja ottaa väkisin.

Lähes aina teen aloitteen, ja lähes aina mies sen torjuu. Se lyttää itsetunnon aika tehokkaasti.

Lapsen saannin jälkeen omat halut on vähentyneet huimasti. Toivon että ne vielä joskus palautuu…

Äidit toivovat lisää läheisyyttä – ilman vaatimusta seksistä

Kyselyyn vastanneiden äitien mukaan tunnelmaan virittää eniten huomiointi sekä läheisyyden saaminen kumppanilta. Kiihottavaksi koettiin erityisesti koskettelu, kuten hieronta, sekä suutelu. Myös eroottinen kirjallisuus tai elokuvat sekä suora toiminta ovat monien äitien listalla.

Erilainen käsitys puolisoon verrattuna siitä, mikä sytyttää suhteen liekkiä, kirvoittikin äideiltä kommentteja:

Esileikin merkityksen ymmärtäminen kotitöiden jakamisesta alkaen. Edelleen liian monesti aloite tulee keskellä yötä kylmiltään.

Hän ei saa pidettyä kiihottumistani yllä seksin aikana.

Läheisyyden puuttuminen, kun puoliso kokee seksin olevan se tärkein asia parisuhteessa ja itse kaipaan enemmän läheisyyttä.

Harvoin saan orgasmia mieheni kanssa, sillä häntä ei vaikuta oma nautintoni todella kiinnostavan.

Vajaa puolet kyselyyn vastanneista äideistä kertoi, että on fantasioinut muista kuin omasta kumppanistaan. Noin neljäsosa vastanneista äideistä paljasti, että fantasioi tutusta ihmisestä perheen lähipiirissä.

Ristiriidoista huolimatta suuri osa kyselyyn vastanneista äideistä uskoo, että avaimet onneen löytyvät oman parisuhteen sisältä.

Suurin osa luottaa oman parisuhteen tyydyttävyyteen

Erilaisista ristiriidoista huolimatta äidit ovat kyselymme mukaan melko tyytyväisiä parisuhteensa intiimiin puoleen. Noin 75 % vastanneista ei koe, että haluaisi seksielämältään jotakin, mitä tietää, ettei tule parisuhteessaan saamaan.

Intiimit hetket ovat saattaneet vain arkipäiväistyä. Oikeaan tunnelmaan on välillä hankalaa päästä, ja kotona pienet lapset rajoittavat tilanteita, jolloin seksiä voi edes harkita.

Erityisesti väsymys ja hätiköinti vaikeuttavat tilanteeseen heittäytymistä ja nautintoa.

Useinkin koen pettymyksiä, kun oman nautinnon saaminen on jäänyt väliin lasten heräämisen vuoksi tai liiallisen väsymyksen / ajatukset jossain muualla, takia.

Hankalat ajat parisuhteessa ja pikkulapsiarki verottavat paljon, ja joskus seksi on vain itse akti, josta ei itse kostu niin paljon.

Lasten ollessa pieniä välttämättä orgasmia ei ehtinyt aina saada, koska lastenhoito oli mielessä. Oli pelko siitä, että lapsi on vailla palvelua kesken seksin. Tuntui ärsyttävältä palvella jatkuvasti joko lapsia tai miestä, kun tarvitsi omaa rauhaa ja hemmottelua!

Elämäntilanteeseen osataan kuitenkin suhtautua ohimenevänä vaiheena. Kun lapset kasvavat, löytyy intiimeille hetkillä taas todennäköisesti enemmän voimia ja aikaa.

Tämän kiteyttää hyvin eräs kahden lapsen äiti:

Olemme molemmat sitä mieltä, että seksiä voisi olla enemmän, mutta ymmärrämme, että tilanne on nyt tämä kun lapset ovat pieniä. Ja toisaalta laatu korvaa määrän.

Vastaukset ovat poimintoja Kaksplussan Suuresta seksikyselystä 2018.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X