Parisuhde 23.08.2017 Päivitetty 05.12.2022

Raskaus ja seksi: Tiesitkö nämä 8 asiaa seksistä raskauden aikana?

Seksin harrastamiseen raskauden aikana ei yleensä ole esteitä. Muutama asia on kuitenkin hyvä pitää mielessä ennen kuin ryhtyy petipuuhiin.

Teksti
Liisa Järvinen
Kuvat
iStock

Raskaus ja seksi mietityttävät useita odottajia. Muista ainakin nämä asiat raskausajan seksistä!

1. Raskaus ja seksi: Alkuraskaudessa halut voivat vähentyä

Erityisesti alkuraskaudessa rinnoissa saattaa tuntua kihelmöintiä tai arkuutta, mikä voi saada kumppanin kosketuksen tuntumaan epämiellyttävältä. Myös kohdun kasvamisesta johtuvat alavatsakivut voivat vähentää seksuaalista halukkuutta.

2. Kehon muutokset saattavat lisätä nautintoa

Raskauden aikana lantionseudun voimistunut verenkierto turvottaa emättimen limakalvoja, mikä saattaa herkistää tuntoaistia ja lisätä nautintoa. Raskaana olevan naisen limakalvot ovat usein myös hyvin kosteat.

3. Penis ei voi osua sikiöön

Raskaus ja seksi mietityttää usein myös miehiä. On täysin aiheeton pelko, että penis osuisi sikiöön seksin aikana. Sikiöpussi ja kohdun vahvat lihakset pitävät sikiön turvassa, ja kohdunkaulan sulkeva paksu limatulppa suojaa tulehduksilta.

4. Raskaus ja seksi: Lähes kaikki asennot ovat turvallisia

Seksiasentojen kanssa saa hullutella myös raskausaikana. Kiellettyjä ovat ainoastaan asennot, joissa vatsan alueelle kohdistuu kova paine, kuten perinteisessä lähetyssaarnaaja-asennossa. Esimerkiksi kaikki asennot, joissa yhdyntä tapahtuu kylkiasennossa tai takaapäin, ovat mahdollisia.

5. Orgasmi ei käynnistä synnytystä

Raskausajan seksistä liikkuu monenlaisia myyttejä. Yksi niistä liittyy seksin synnytystä edistävään vaikutukseen.

Orgasmi voi aiheuttaa kohdun lievää supistelua, mutta sillä ei ole yhteyttä synnytyksen käynnistymiseen tai keskenmenoon. Supistelu on harmitonta ja menee yleensä nopeasti ohi.

6. Suuseksiä saa harrastaa tietyin ehdoin

Suuseksi raskausaikana on sallittua, mutta emättimeen puhaltamista tulee välttää. Erittäin harvinaisessa tapauksessa se saattaa aiheuttaa verenkiertoon ilmakuplan, joka on sikiölle hengenvaarallinen.

Suuseksiä ei saa harrastaa, jos kumppanilla on huuliherpes aktiivisena tai mahdollisesti puhkeamassa. Raskauden viimeisellä kolmanneksella suuseksistä tulisi pidättäytyä kokonaan, jos kumppanilla on koskaan ollut huuliherpes, oli oireita tai ei.

7. Raskaus ja seksi: Joissain tilanteissa yhdyntöjä tulee välttää

Jos raskaana olevalla naisella on verenvuotoa tai voimakkaita ennenaikaisia supistuksia, yhdyntöjä ei suositella. Vaikka yhdynnät olisivat pannassa, seksuaalinen kiihottuminen tai orgasmin saaminen on silti harvoin kiellettyä. Silloin seksiä voi harrastaa hyväilemällä suulla tai käsin.

8. Ota herkästi yhteyttä lääkäriin

Pieni nipistely tai kohdun supistelu on tavallista yhdynnän tai orgasmin jälkeen. Jos oireet eivät lopu muutaman minuutin kuluessa ja olet raskaana, ole yhteydessä lääkäriin tai neuvolaan.

Myös silloin on syytä varmistaa, että kaikki on kunnossa, jos seksin harrastamisen jälkeen ilmenee kipua tai verenvuotoa emättimestä.

Lähteet: Terveyskirjasto, Babycenter

Lue myös:

Seksiä raskaana? 7 kysymystä ja vastausta

Näin hoidat parisuhdetta raskausaikana

Mitä on hyvä seksi? Laske omat seksipisteesi

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X