Parisuhde 29.08.2018 Päivitetty 13.08.2019

Toinen eka kerta: Synnytyksen jälkeinen seksi voi jännittää, mutta nautinto voi lopulta olla suurempi kuin ennen

Synnytyksen jälkeinen ensimmäinen seksikokemus voi olla kuin toinen eka kerta: siihen liittyy odotusta, jännitystä ja ehkä pelkoakin. Lopulta seksielämä voi kuitenkin olla tyydyttävämpää kuin ennen lapsen syntymää.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Synnytyksen jälkeinen seksi on usein hieman jännittävä jo siksi, että edellisestä kerrasta on saattanut kulua normaalia enemmän aikaa. Vartalossa on uusia tuntemuksia tai se voi tuntua vieraalta, ja pelko siitä, että yhdyntä sattuu, voi vaivata jo etukäteen.

Toisaalta ensimmäinen kerta voi myös olla pitkään odotettu ja yllätykselllinen monessa mielessä. Miten seksielämä aloitetaan uudelleen?

Milloin on taas seksin aika?

Useimmilla pareilla ensimmäinen synnytyksen jälkeinen yhdyntä ajoittuu 3 kuukauden päähän synnytyksestä. Jokainen äiti toipuu synnytyksestä tavallaan, ja yksi voi olla valmis seksiin jo hyvin pian, kun taas toisella aikaa kuluu paljon enemmän.

Synnytyksen sujuminen voi myös vaikuttaa siihen, miten pian ajatus seksistä tuntuu taas houkuttelevalta. Kipeät repeymät tai välilihan leikkaushaava voivat estää yhdynnän tai aiheuttaa pelkoa, että se sattuu. Myös imettäminen ja limakalvojen kuivuus voivat aiheuttaa seksikipuja.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että seksuaalinen vuorovaikutus on paljon muutakin kuin yhdyntä. Kumppanille voi antaa hellyyttä ja läheisyyttä, vaikka aika ei olisi vielä muuten oikea. Synnytyksen jälkeinen seksi kannattaa aloittaa vasta, kunmolemmat ovat siihen varmasti valmiita.

Halut kasvavat epätahdissa

Kun Väestöliiton tutkimuksen mukaan miesten seksuaalinen halu on usein palannut entiselle tasolleen jo siihen mennessä, kun synnytyksestä on kulunut 3 viikkoa, naisten halut heräävät usein vasta kuukausien kuluttua synnytyksestä.

Vaikka naisen keho olisi jo toipunut synnytyksestä, vievät muut asiat usein vielä tilaa seksuaaliselta halulta. Voimia tai sopivia hetkiä seksiä varten voi olla hankalaa löytää, ja kun vauva on saatu nukkumaan, uni voittaa seksihalut helposti.

Moni nainen voi myös tuntea olonsa epämiellyttäväksi muuttuneessa kehossaan. On kuitenkin tärkeää tutustua siihen uudelleen ja olla itselleen armollinen – itsensä hyväksyminen ja rakastaminen on perusta seksuaalisen mielihyvän antamiseen ja saamiseen.

Synnytyksen jälkeinen seksi vaatii tietoista ajan järjestämistä.

Kun vauva tulee taloon, on seksille varattava tietoisesti aikaa ja ehkäpä harkittava uusia paikkoja.

Varatkaa toisillenne aikaa, saatatte yllättyä positiivisesti

Hiipuneita haluja kannattaa myös herätellä tietoisesti. Seksille voi sopia aikaa etukäteen. Sen ei tarvitse olla spontaania, eikä molempien osapuolien tarvitse aina olla yhtä halukkaita sänkyyn mennessä.

Usein miehen halu syttyy jo ennakkoon, mutta naisen vasta intiimin hetken aikana. Tämän takia myös kalenteri on hyvä apuväline seksielämän uudestaan aloittamisessa.

Kun vauva kasvaa, yöunet alkavat taas parantua ja myös naisen hormonitoiminta palaa ennalleen. Naisen halukkuus lisääntyy uudestaan selvästi, kun synnytyksestä on kulunut vähintään vuosi aikaa.

Lapsen saanti voikin lopulta vaikuttaa seksihaluihin jopa myönteisesti. Väestöliiton mukaan naisista 60 ja miehistä 85 prosenttia sanoi, että heidän halunsa säilyi ennallaan tai lisääntyi nuorimman lapsen syntymän jälkeen.

Miehet myös osoittivat pitävänsä synnyttänyttä puolisoaan erittäin haluttavana, mikä voi olla lohdullinen tieto äidille, joka pohtii oman vartalonsa kelpaavuutta ja tuntee itsensä siinä vieraaksi.

Anna siis ajan kulua, suunnittele yhteisiä hetkiä ja pyri rakastamaan myös muuttunutta vartaloasi. Kohta seksielämänne voi olla jopa parempaa kuin koskaan ennen.

Lähde: Väestöliitto, Suomalainen vauvakirja (Otava)

Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X