Uusi suhde ja heti raskaaksi! Nyt Jennillä ja Samilla on jo kolme poikaa ja 9 yhteistä vuotta
Pitääkö puoliso tuntea hyvin ennen lapsen saamista? Jenni Huhtimäki tuli raskaaksi seurustelun alkumetreillä ja on sitä mieltä, että juuri siksi suhde on kestänyt. – Me olimme heti alussa perheyksikkö, eikä meillä koskaan ole ollut pelkästään parisuhdetta.
Jos tulee heti raskaaksi ensi treffien jälkeen, voiko suhde kestää? Entä miten käy, jos molemmat ovat silloin 19-vuotiaita ja hurmaantuneita kesästä, lämmöstä ja vapaudesta?
Heinäkuu vuonna 2010 oli Suomessa poikkeuksellisen helteinen, hellepäiviä oli yhden kuun aikana 30. Onnellisia olivat siis ne, jotka halusivat painaa varpaansa rantahiekkaan.
Asepalvelustaan suorittanut 19-vuotias Sami Huhtimäki oli saanut vapaaksi heinäkuun ensimmäisen viikonlopun. Perjantaita hän vietti kaveriseurueessa Helsingin ”Hietsussa” eli Hietaniemen uimarannalla, kun porukkaan liittyi kaverinkaveri Jenni.
Jossain vaiheessa iltaa kaveriporukka vitsaili, että te kaksihan voisitte olla vaikka naimisissa. Hauskaa läppää kesti koko viikonlopun, ja sunnuntaiaamuna Jenni heräsi Samin kainalosta. Siitä alkoi seurustelu – sekä Samin ja Jennin kaikkien aikojen kesä.
Viimeinen tilaisuus livetä
Keväällä 2019 Sami, 27, ja Jenni Huhtimäki, 27, muistelevat suhteensa alkumetrejä keittiössään Espoossa. Naimisissa he ovat olleet pian kahdeksan vuotta, ja heillä on kolme lasta: Joel, 7, Alex, 6, ja Hugo, 4.
Tuolloin vuonna 2010, kuuman heinäkuun päätteeksi, Jenni huomasi olevansa raskaana. Siinä vaiheessa Sami oli vielä intissä. Kun Sami elokuun alussa pääsi lomille, Jenni kertoi hänelle uutisen ja antoi samalla poikaystävälleen mahdollisuuden luikkia pakoon.
– Sanoin, että minä pidän tämän lapsen, vaikka sitten yksin. Ymmärrän, jos sinä et halua olla mukana tässä. Mutta hän halusi, Jenni kertoo ja vilkaisee hymyillen vieressään istuvaa puolisoa.
Syksyn aikana yhteistä aikaa olivat viikonloput ja erossa ollessa sinkoilivat tekstarit. Lokakuussa Sami pääsi armeijasta, ja joulukuussa nuori pari muutti yhteen. Silloin Jennin vatsa oli jo huomattava.
Alusta saakka me kaksi ja vauva
– Me olimme heti alussa perheyksikkö eikä meillä oikeastaan koskaan ole ollut pelkästään parisuhdetta, Jenni sanoo nyt.
Hänen mielestään juuri siinä on tärkeä syy siihen, miksi suhde on kestänyt kaikki nämä vuodet. Vauva ilmoitti tulostaan, kun pari ei ollut vielä tottunut olemaan edes kahdestaan.
– Tuntui luonnolliselta, että meitä oli me kaksi ja vauva. Emme olleet ehtineet luomaan kahdenkeskisiä rutiineja, joista olisi pitänyt luopua vauvan syntyessä.
Edelleenkin tänä päivänä yhteiset kaverit ovat Samin mukaan sitä mieltä, että pariskunta on kuin luotu toisilleen eikä tule koskaan eroamaan.
Mistä moinen varmuus? Miten Sami ja Jenni selittävät sen?
– Kaikki vain tuntuu Samin kanssa niin luontevalta, Jenni kuvailee.
– Minun ei ole koskaan tarvinnut jäädä miettimään, onko yhdessä oleminen tai vaikka naimisiin meneminen oikein vai väärin, fiksua tai typerää.
Tärkeintä on tahto rakastaa
Yhteen ja ainoaan oikeaan ei usko kumpikaan.
– Oikeastaan en ole ajatellutkaan koko asiaa, Sami sanoo.
– Mutta en usko, että sellaista on.
Jenni uskoo tahdonvoimaan.
– Ei ole väliä, onko maailmassa minulle yksi vai kymmenen oikeaa, jos päätän olla vain hänen kanssaan ja hän päättää olla minun kanssani.
Jenniä alkaa naurattaa.
– Se, että meillä on tahto olla yhdessä, on tärkeää myös siksi, ettei meillä ole oikein mitään yhteistä, hän sanoo ja säestää sanojaan kikatuksella.
– Me tykätään tosi erilaisista asioista. Ja lisäksi me tykätään toisistamme.
”Oli sellaisia aikoja, ettemme osanneet olla kahdestaan”
Erityisesti silloin, kun lapset ovat muualla hoidossa, Jenni ja Sami huomaavat yhteisten harrastusten puuttumisen. Molemmat puuhailevat omiaan, vaikkakin samassa huoneessa.
Ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen kahden kesken oleminen tuntui jopa oudolta.
– Meillä oli sellaisia aikoja, ettemme oikein osanneet olla kahdestaan. Teimme vain omia juttujamme. Edelleen kahdestaan oleminen vaatii työtä ja panostusta, Jenni sanoo.
– Panostusta se vaatii senkin takia, että olemme niin ääripäitä, Sami lisää.
– Olemme tosi erilaisia luonteeltamme, Jenni vahvistaa.
Sami kuvailee Jenniä suunnitelmalliseksi. Itseään hän pitää sellaisena, joka elää hetkessä. Jenni on eri mieltä.
– Osaan minäkin heittäytyä. Sinähän vaadit minulta heti selityksiä, jos hetken mielijohteesta päätän, että lähdetäänkin käymään jossain, Jenni sanoo Samille.
Sami väittää vastaan.
– Mieti itsesi siihen tilanteeseen, että sanoisin sinulle: Hei, nyt mennään! Sinähän vaatisit suunnitelman paperille! Sami sanoo ja saa Jennin kihertämään.
– Niin, Jenni myöntää. – Mutta toisaalta olen muuten nopea ja sinä olet tosi rauhallinen.
Räiskyvä riitelijä huutaa suoraa kurkkua
Suurin ristiriita koko suhteen aikana ei suinkaan ollut ensimmäinen raskaus vaan kolmas. Kahden lapsen jälkeen Jenni halusi vielä vauvan ja Sami empi, ainakin jonkin aikaa.
Miten Sami ja Jenni yleensä ratkovat ristiriitoja?
– Mehän huudetaan suoraa kurkkua toisillemme, toki aiheesta riippuen, Jenni vastaa saman tien.
– Olen aina ollut räiskyvä riitelijä ja Sami taas ei ollut koskaan riidellyt kenenkään kanssa ennen kuin tapasi minut. Olen opettanut hänet riitelemään.
Jenni on tietoinen siitä, että huutaminen ei ole kovin rakentava tapa riidellä.
– Se on ärsyttävä tapa. Mutta huutamisen ja ovien paiskomisen jälkeen tulee se rakentava osuus, joka toimii meillä hyvin. Siinä vaiheessa keskustelemme asian läpi.
Ylipäätään Jenni ja Sami keskustelevat paljon, kaiken muun arkisen touhun lomassa. Hiljaisimmat hetket ovat silloin, kun he istuvat ravintolapöydässä kahdenkeskisillä treffeillä ja yrittävät varta vasten keksiä sanottavaa.
– Silloin ei voi kysellä edes kuulumisia, kun tuntee toisen niin läpikotaisin, Sami sanoo.
– Mutta kyllä me silloinkin löydetään hyviä juttuja. Eikä hiljaisuuskaan tunnu väärältä.
– Ei tosiaan tunnu, varsinkaan tässä arjessa, Sami vitsailee, kun olohuoneesta kantautuu poikien pulinaa.
Nukkumaan aina yhtä aikaa
Arjessa kolmen lapsen vanhemmilla on kahdenkeskistä aikaa muutama tunti illassa lasten mentyä nukkumaan. Silloin Sami yleensä istuu koneella pelaamassa ja Jenni sohvalla katselemassa telkkaria tai selailemassa puhelinta.
Nukkumaan he menevät aina yhtä aikaa.
– Todella harvoin toinen jää valvomaan, jos toinen menee nukkumaan. Me olemme aina tehneet niin, yleensä Samin yöunien kustannuksella.
Sami on rakennusalalla ja kello soi aikaisin aamulla. Ensimmäiset pari kolme vuotta lasten syntymän jälkeen hän sinnitteli neljän tunnin yöunilla.
Kerran kuussa lapset ovat yökylässä isovanhemmilla. Silloin Jenni ja Sami käyvät ulkona ja näkevät ystäviään.
Jos Jenni lähtee yksin viettämään iltaa ystäviensä kanssa, hänelle tulee jossain vaiheessa iltaa ikävä Samia.
– Yleensä laitan viestiä, että kunpa olisit täällä. Minulla ei ole tarvetta olla Samista erossa.
Sami taas sanoo ottavansa kaiken irti illoista kavereiden kanssa.
– Yritän hetkeksi unohtaa arjen.
”Olen aina tiennyt, että haluan lapset nuorena”
Sami ja Jenni kasvoivat suhteeseen ja vanhemmuuteen yhtä aikaa.
Äidiksi tuleminen nuorena sopi hyvin Jennin suunnitelmiin.
– Olen aina tiennyt, että haluan lapset nuorena. Vaikka ensimmäinen raskaus ei ollut suunniteltu, se ei haitannut minua ollenkaan. Olisin kuitenkin halunnut lapsia mahdollisimman pian, Jenni sanoo.
– Minä taas en ollut päivääkään ajatellut lapsia tai perheen perustamista, kommentoi Sami.
– Mutta jälkeenpäin olen todennut, että parempi oli tulla isäksi nuorena. Jaksoin paremmin arkea lasten kanssa.
Entä oletteko oppineet tuntemaan toisenne tässä vuosien aikana aivan läpikotaisin?
– Emme. Toki tunnemme toisemme perusteellisesti, mutta en usko, että ikinä voi tuntea toista ihmistä läpikotaisin, Jenni vastaa.
– Ja olisihan se aika tylsää. Parisuhteen kipinä tulee siitä, että vuosien aikana löytää toisesta aina jotain uutta.
Heti raskaaksi tuleminen ei vaientanut alun huumaa
Kun pariskunnalta kysyy suhteen tähtihetkiä, Jennin ajatukset palaavat alkuun ja Hietsun rannalle.
– Ensimmäiset kuukaudet ovat parisuhteen kannalta merkittäviä. Alkuhuumassa toisessa haluaa olla kiinni koko ajan.
Viime vuoden aikana perheen arki muuttui, kun Jenni palasi töihin Espoon kaupungille palveluneuvojaksi seitsemän kotiäitivuoden jälkeen. Muutos vaikutti parisuhteeseenkin.
– Viimeisen vuoden aikana on ollut eri tavalla rakastunut olo, Jenni sanoo.
– Parisuhteeseen voi keskittyä nyt ihan eri tavalla, kun vauva- ja taaperoajat ovat ohi. Huomio ei mene kokonaan lapsiin tai hengissä selviytymiseen puklatun yön jälkeen.
Lapset leikkivät välillä ihan keskenään ja silloin Jennillä ja Samilla on aikaa istahtaa vaikka kahville keittiönpöydän ääreen.
– Se tuntuu hyvältä, Sami sanoo.
– Vieläkin lämpö hehkuu meistä molemmista. Se ei ole laantunut mihinkään, hän sanoo ja katsoo Jenniä.
Jaa oma kokemuksesi