Vauvan vanhemmuus on myös testi parisuhteelle – nämä asiat te opitte toisistanne
Luulitko, että tunnette puolisonne kanssa toisenne läpi kotaisin? Vauvavuosi opettaa aivan uusia asioita toisistanne ja parisuhteestanne.
Vauvavuosi on vanhemmille myös oppitunti parisuhteesta. Vanhemmuus nostaa pöydälle asioita, jotka eivät aiemmin olleet ongelma, ja lataa painetta niille, jotka olivat ongelmia jo aiemmin. Vanhemmuus vaatii oikeastaan olympiatason parisuhdetaitoja. Mutta kaikki se, mikä tekee teistä onnellisen pariskunnan, tekee teistä myös onnelliset vanhemmat.
Jo raskaustestin tulos testaa parisuhdettanne, mutta ensimmäiset kuusi kuukautta elämää vanhempana testaavat teitä tavalla, jota ette voi kuvitella. Matkan varrella opitte toisistanne muun muassa:
Kuinka paljon unta tarvitsette yhteensä
Ellei teillä ole todella hyvä tuuri, ette pysty molemmat nukkumaan kunnon yöunia. Todennäköisesti päädytte jonkinlaiseen kompromissiin tai rutiiniin, jonka tuloksena saatte molemmat unta oman vaaditun miniminne verran.
Ehkä se tarkoittaa yöllisiä vuoronvaihtoja, ehkä vuorottelette joka toinen yö. Ehkä toinen teistä tarvitsee enemmän unta kuin toinen, joten vähemmällä pärjäävä hoitaa yöheräilyt, mutta tekee enemmän jonkin toisen asian suhteen.
Tähän ei ole yhtä oikeaa ratkaisua, mutta elleivät molemmat hoida omaa osaansa, toisen tilanne voi olla epätoivoinen.
Kuinka hyvin teette yhteistyötä
Ei uskoisi, että muutaman kilon painoinen lapsi olisi kahden ihmisen homma, mutta kyllä on! Erityisesti ensimmäisen lapsen kohdalla, kun kaikki täytyy opetella enemmän tai vähemmän alusta alkaen.
Vaikka olisitte aiemmin ajatelleet olevanne hyvä tiimi, peli muuttuu pienen lapsen kanssa täysin. Se, miten selviätte tästä tehtävästä, kertoo oikeasti, miten hyvin toimitte yhdessä (ja kuinka paljon työtä teidän täytyy tehdä saadaksenne asiat sujumaan).
Mitkä ovat osaamisalueenne
Aluksi molemmille kaikki on uutta, mutta ajan kuluessa kaikki tarpeelliset vanhemmuuden taidot kehittyvät. Melkein heti huomaatte, että osaamisalueenne kehittyvät erilaisiksi, ja se on hyvä asia.
Ehkä toinen teistä osaa vaihtaa vaipan yhdellä kädellä vaikka silmät kiinni, toinen taas saa vauvan nukahtamaan kahdessa minuutissa. Molemmat tulevat oman lapsensa hoidon ammattilaisiksi, mutta on myös sallittua hyödyntää toisen vahvuuksia.
Kuinka hyvin kommunikoitte
Tämä tulee selväksi hyvin nopeasti, kun muodostatte rutiinejanne. Yrittikö puolisosi syöttää vauvan, kun olit juuri syöttänyt hänet ja vain siksi, ettei hän kysynyt sinulta? Vastasyntyneen kanssa eläessä on tuhat asiaa koordinoitavaksi ja jos ette puhu keskenänne, homma vaikeutuu huomattavasti.
Miten luonnistuu seksi synnytyksen jälkeen
Suurella todennäköisyydellä vastasyntynyt on vasta syntynyt äidistään jollain kivuliaalla tavalla, mikä tekee seksistä ”kiinnostavaa” muutaman ensimmäisen kuukauden ajan. Se voi siis olla turhauttavaa, hankalaa ja kivuliasta.
Lantion alueen repeytymät, arpeutumat ja muutokset tarkoittavat, että aiemmat lempiasentonne saattavat olla jonkin aikaa pois pelistä. Teidän täytyy siis käytännössä opetella asiat uudestaan.
Uudet aiheet herättävät yllättävän paljon tunteita
Kun ei oikeastaan tiedä mitä on tekemässä eikä saa tarpeeksi unta, tunteet ovat pinnassa. Löydätte uusia asioita, jotka saavat teidät pois tolaltaan. Saatat olla herkkä esimerkiksi imetysvaikeuksien suhteen eikä tarvita paljon, kun menetät hermosi. Ehkä puolisosi ei meinaa kestää sitä, ettei saa vauvan itkua loppumaan. Olkaa kilttejä toisillenne.
Parisuhteen ristiriidat eivät katoa, kun vauva syntyy
Jotkut ihmiset ajattelevat, että lapsen saaminen automaattisesti vahvistaa puolisoiden välistä sidettä. Yhdessä koettu vanhemmuus voi tosiaan vahvistaa parisuhdetta ja se on mahtavaa, mutta tämä toimii yleensä vain silloin, kun suhde on jo valmiiksi melko varmalla pohjalla.
Kaikilla pareilla on ristiriitoja, jotka aiheuttavat pienempiä tai suurempia konflikteja. Lapsen tullessa maailmaan ei tarvitse olla sataprosenttisesti irti suhteen painolasteista, eikä se taida olla mahdollistakaan. Mutta jos olette vältelleet joitain merkittäviä ongelmia, olisi ne hyvä selvittää jo ennen vauvan saapumista.
Pienessä vauvassa on täysipäiväinen työ – ja ehkä ainakin toisella teistä on myös toinen täysipäiväinen työ, johon hän on sidottu kymmeniä tunteja viikossa. Niiden jälkeen jää melko vähän aikaa työstää parisuhteen ongelmia, erityisesti jos ne ovat suuria.
Lähde: Romper
Jaa oma kokemuksesi