Perhe-elämä 16.01.2023 Päivitetty 15.01.2024

Sujuvatko arkiaamut kiireessä ja kiukussa? Oikeanlainen aamurutiini voi pelastaa paljon

Jos arkiaamut tökkivät, kannattaa kokeilla, voisiko toisenlainen aamurutiini auttaa. Uusia tapoja kannattaa kokeilla johdonmukaisesti parin viikon ajan nähdäkseen, onko niistä apua.

Teksti
Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuvat
iStock

Hektiset aamut ovat tuttuja monissa lapsiperheissä. Pinna kiristyy herkästi, kun tulee aika lähteä päiväkotiin ja töihin, mutta lapsi ei suostu pukemaan tai tekemään muita pyydettyjä rutiineja. Miten tehdä arkiaamuista kaikille mieluisampia? Oikeanlainen aamurutiini voi auttaa!

Hyvin suunniteltu aamurutiini on puoliksi tehty

Pienten lasten kanssa voi olla mahdotonta saada asioita tapahtumaan aikuisen toivomalla tavalla, mutta ennakointi on silti sujuvien aamujen kulmakivi.

Vanhemman omaa stressitasoa voi laskea jo se, että käy seuraavan aamun vaiheet ja valmistelut läpi edeltävänä iltana. Kauanko omiin tai lasten aamutoimiin tulisi varata aikaa, tai miltä seuraavan päivän säätiedotus näyttää pukemista ajatellen? Entä tuleeko päiväkotipäivän jälkeen mahdollisesti kiire syödä tai lähteä harrastuksiin? Mieti, mitä kaikkea voisi tehdä etukäteen.

Muista lempeys, kiireessäkin

Aikuisen käytös vaikuttaa lapseen herkästi. Maltilliset eleet luovat kiireettömyyden tuntua, joten pyri olemaan mahdollisimman rauhallinen ja positiivinen muuttujista huolimatta.

Toimiva aamurutiini on usein sopivan verkkainen: jos aamut tuntuvat kaoottisilta, syy on usein liian myöhään herääminen. Ajoissa ja lempeästi herättäminen antaa lapselle huomattavasti paremman aloituksen päivälle kuin kiireesti ylös käskyttäminen.

Muista myös, että lapset tarvitsevat kannustusta ja motivoituvat kehuista. Asiat voivat sujua aamulla mutkattomammin heidän saadessaan myönteistä huomiota pienistäkin asioista. Onnistumisista voi kehua joko sanallisesti tai sanattomasti, esimerkiksi peukaloa näyttämällä.

Aamulla voi myös yrittää innostaa lasta uuteen päivään kertomalla, mitä kivaa päiväkodin jälkeen tehdään.

toistuva aamurutiini saattaa helpottaa perheen arkea.
Lasten pukeminen koituu monesti aikataulussa pysymisen kohtaloksi.

Hoitakaa aamurutiini leikin kautta

Vanhempien ei tarvitse esittää narreja herättyään, mutta tietynlainen hauskuus voi auttaa kaikkia perheessä olemaan paremmalla tuulella. 

Esimerkiksi musiikin kuuntelu, laulaminen, loruttelu tai arvausleikit onnistuvat aamutoimien lomassakin. Lisäksi pukemisessa voi kokeilla kilpailla, mutta kovin kilpailuhenkisen lapsen kanssa tämä voi kostautua herkästi.

Hyvä aamurutiini sisältää hauskoja elementtejä. Esimerkiksi ajastinsovellus toimii hyvänä kannustimena pukemiseen tai muuhun, mikä tuppaa tökkiä. Pienten lasten on vaikea hahmottaa aikaa. Ajastinsovellus voi helpottaa ymmärtämään, mihin aamulla on aikaa ja mihin ei.

Ajastinsovelluksia on erilaisia, mutta kaikissa on sama periaate: lapsi seuraa ajankulua itse ja pyrkii suorittamaan pyydetyn toiminnon ennen ajan loppumista. Sovelluksissa voi olla esimerkiksi herkkuja popsiva hiiri tai maisemareitillä seikkaileva pingviini. Kelloa osaamattoman lapsenkin on mahdollista ymmärtää leikkisän sovelluksen avulla, onko aikaa tehtävän suorittamiseen paljon vai vähän.

Lue myös: Raivokohtaus uhmaiässä: ”Suuttui varjolleen” + 29 musertavaa pettymystä herkässä ikävaiheessa!

Anna lapsen valita

Etenkin niin kutsutussa uhmaiässä, kun lapsi vasta harjoittelee oman tahdon ilmaisemista, on tärkeä tarjota lapselle mahdollisuuksia vaikuttaa asioihin. Aamuihinkin kannattaa siis sisällyttää sellaisia hetkiä tai valintoja, joissa lapsi voi kokea osallistuvansa päätöksentekoon.

Vaikka aikuisen on määrättävä useimmista asioista perheen pysymiseksi aikatauluissa, voi lapsen antaa tehdä häntä itseään koskevia valintoja esimerkiksi pukemiseen tai syömiseen liittyen. Aamurutiini voi helpottua, jos lapsi saa valita omat vaatteensa vaikkapa kahdesta vanhemman tarjoamasta, säänmukaisesta kokonaisuudesta.

Rutiinit ovat hyvin tärkeitä lapsille, mutta pienillä muutoksilla voi vaikuttaa arjen sujuvuuteen ja perheen hyvinvointiin pilaamatta mitään. Kannattaa ainakin kokeilla!

Lähteet: Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Viihdevintiöt

Lue myös: Lapsen aamuhidastelu kiristää hermoja – mitä ihmettä sille voi tehdä?

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X