Perhe-elämä 13.03.2023

Petra ja Samu rakensivat pakettiautosta perheelleen pysyvän kodin: ”Kuljemme missä kuljemme, enimmäkseen siellä missä on lämmintä”

Petra ja Samu viettävät pikkulapsiarkea pienen Sulo-poikansa kanssa vaihtuvin maisemin Euroopan eri maissa.

Teksti
Eeva Pettersson
Kuvat
Kuvat haastateltavan kotialbumi

Kesällä 2022 pienen Sulo-pojan vanhemmat, Petra ja Samu, tekivät ison muutoksen arkeensa. Perheen vuokra-asunto pääkaupunkiseudulla sai vaihtua pakettiautoelämään.

– Seurasin aikoinaan sosiaalisessa mediassa australialaista naista, joka asui miehensä ja heidän pienen lapsensa kanssa matkapakussa. Ajattelin silloin, että se olisi unelmaelämää, sanoo Petra.

Kun Petra tapasi Samun, hän kertoi unelmastaan. Se kannatti. Jo runsaan puolen vuoden ajan pakettiautokoti on kuljettanut heidän perhettään milloin mihinkin, pääosin Eurooppaan.

Pakettiautosta kodiksi

Aluksi pariskunta remontoi pienemmän pakettiauton ja teki sillä matkoja Suomessa. Melko pian oli kuitenkin selvää, että isompi pakettiauto ja isommat reissut ovat molempien yhteinen haave.

– Alkuperäinen suunnitelma oli lähteä reissuun vuotta aiemmin. Emme osanneet kuvitella, että koronapandemia-aika kestäisi niin kauan. Idea ehti siis kypsyä parisen vuotta ennen kuin asiat alkoivat edetä.

Perheen kotina toimii remontoitu Mercedes-Benz Sprinter.

– Suunnittelimme pohjan yhdessä. Samu rakensi ja minä vastasin sisustuksesta ja materiaaleista, toteaa Petra.

Samu opiskeli internetistä, miten pakettiautokoti rakennetaan.

Samu rakensi pakettiautokotia intensiivisesti muutaman kuukauden ajan omien töidensä ohella ja Petra otti rakennuskiireiden aikana hoitovastuun nyt parivuotiaasta Sulosta.

– Projekti oli raskas, varsinkin kun oli pieni aikataulupaine lähtemisen kanssa. Paljon tuli opiskeltua sähköjuttuja ja sen puolen toteutusta, mutta iso apu oli myös Petran isästä. Itselläni ei varsinaisesti ollut aiempaa kokemusta rakentamisesta, mutta googlaamalla pystyi onneksi selvittämään kaikenlaista, sanoo Samu.

Pikkukodista löytyy kaikki tarpeellinen

Muuttoa suunnitellessa oli selvää, että 70 neliön suuruisessa vuokra-asunnossa olleet huonekalut eivät tule mahtumaan mukaan pakettiautokotiin.

—  Huonekalut menivät myyntiin ja tärkeimpiä tavaroita talvivaatteet mukaan lukien vietiin säilöön mökille, sanoo Petra.

Kolmihenkisen perheen koti on kuitenkin saatu hyvin mahtumaan huomattavasti pienempään nelilömäärään kuin ennen ja sieltä löytyy kaikki tarpeellinen.

Pakettiautosta syntyi viihtyisä ja kotoisa pikkukoti.

Autossa on parisänky, tilavuudeltaan 65 litrainen jääkaappi pakastimella, keittiötaso pesualtaalla ja kaksipaikkaisella kaasuhellalla, kaappitilaa, sekä pöytä ja penkit, jotka saa taitettua Sulolle sängyksi. Sängyn alle saa varastoitua pihatuolit ja harrastusvälineitä.

– Autosta löytyy myös WC ja bideesuihku. Sen letku riittää pihalle asti, joten voimme kesällä pestä rantahiekat ulkona pois. Suihkua ei ole, sillä emme halunneet ottaa riskejä kosteuden kanssa. Suihkussa käymme yleensä uimahalleissa, Samu kertoo.

Liikkuvan kodin sängyltä voi ihailla vaihtuvia maisemia.

Matkalla Petra, Samu ja Sulo yöpyvät paljon puskaparkeissa ja parkkipaikoilla. Välillä perhe suuntaa myös camping-alueille suihkun ja veden vaihtopaikkojen perässä.

Reilun puolen vuoden jälkeen takana on ikimuistoinen matka, joka on kuljettanut perhettä pitkin Eurooppaa. Samu muistuttaa, että kyseessä ei ehkä kuitenkaan ole matka.

– Me käytännössä muutimme autoon asumaan ja kuljemme missä kuljemme, enimmäkseen kuitenkin siellä missä on lämmintä.

Lentoemännästä kotiäidiksi tien päälle

Tien päällä asuminen vaatii omanlaisensa työjärjestelyt. Ennen muuttoa pakettiautoon Petra nautti työstään lentoemäntänä, mutta hän irtisanoutui toteuttaakseen unelmaansa.

– Tällä hetkellä olen hoitovapaalla ja saan kotihoidontukea. Kun Sulo täyttää kolme vuotta, on suunnitelmissa yrittäjyys, Petra suunnittelee.

Petra nauttii kotiäitiydestään ja haaveilee tulevaisuudessa olevansa yrittäjä.

Petra tuottaa aktiivisesti sisältöä perheen elämästä sosiaalisen median eri kanaviin, mutta ainakaan toistaiseksi ne eivät työllistä häntä.

– Haaveissa olisi työllistyä videoiden ja sisällöntuotannon pariin. Kaikki valokuvat ja videot tulevat kuitenkin joka tapauksessa olemaan korvaamaton muisto meille, toteaa Petra.

Samun työt onnistuvat hyvin etätyönä tien päällä. Hän työskentelee ohjelmistokehittäjänä.

Samun pakettiautokotiarkea rytmittää etätyö ohjelmistokehittäjänä.

Arkipäivisin kun Samu tekee töitä, Petra ja Sulo kiertävät leikkipuistoja ja uusien alueiden nähtävyyksiä. Sulon päiväunien aikana Petra editoi videoita. Arjessa on tietyt rutiinit ja päivät soljuvat pääosin perheen kesken.

– Ajomatkat pyritään suunnittelemaan niin, että pitkiä ajopätkiä ei kerralla synny. Päiväuniaika on hyvää aikaa siirtymille, tietää Samu.

Sulo on sopeutunut perheen elämään hyvin.

– Usein hänen suustaan kuuluukin “matka jatkuu!”, sanoo Petra.

”Unelmia todella kannattaa tavoitella ja toteuttaa”

Petra, Samu ja Sulo ovat nyt reilun puolen vuoden aikana eläneet lapsiperheen arkea matkakodissaan useammassa Euroopan maassa. Tutuksi ovat tulleet Itävalta, Italia, Kroatia, Monaco, Ranska, Saksa ja erityisesti Espanja.

Näkymät Italian Dolomiiteilta tekivät Petraan, Suloon ja Samuun suuren vaikutuksen.

Eläminen Euroopassa omassa autossa on ollut edullisempaa kuin vuokralla asuminen Suomessa. Samu pitää tarkkaa kirjaa perheen taloudesta.

– Sen sijaan että maksetaan vuokraa, maksetaan autolainaa pois. Polttoaine ja ruoka ovat edullisempia kuin Suomessa, etenkin Espanjassa ja Italiassa. Toisaalta taas käymme täällä enemmän ulkona syömässä. Halutessaan tästä saisi todella edullista, mutta myös hyvin kallista, Samu kuvailee.

Matkan aikana Petra, Samu ja Sulo ovat tutustuneet muihin samanhenkisiin ihmisiin. Sukulaiset ovat myös käyneet katsomassa heitä jonkun verran.

– Suomeen tulemme kesäksi ja kierrämme sukuloimassa. Pakettiauto on silloinkin meidän pysyvä koti. Syksymmällä suuntaamme jälleen lämmön perässä kohti etelää.

Pakettiauto on perheen vakituinen koti ja unelmien täyttymys.

Petra on oppinut, että unelmia todella kannattaa tavoitella ja toteuttaa.

– Olen löytänyt ihanan tasapainon elämässäni. Saan olla äiti ihanalle pojalle, mutta samalla seikkailusieluani tulee ruokittua.

Samun on yllättänyt se, miten kaikkeen tottuu yllättävänkin nopeasti. Hän kertoo, että haastavinta ovat välillä olleet ihan arkiset askareet, kuten suihkujen ja roskisten löytäminen.

– Välillä on matkaväsymystä ja turhia paineita siitä, että pitäisi kokea ja nähdä ihan kaikki, sanoo Petra.

Kaikesta huolimatta Petra ja Samu ovat onnellisia jakaessaan yhteisen unelman pakettiautoelämästä.

– Tämä todella tuntuu kodilta, jopa enemmän kuin aiempi vuokra-asuntomme, sanoo Petra.

Petran, Samun ja Sulon elämää voi seurata Instagramissa @famfromfinland,  TikTokissa @petravel ja YouTubessa: Family From Finland

Lue myös: Suurperheen 200 neliön koti vaihtui 20 neliöön tien päällä – suurin oivallus syntyi kuitenkin vasta kotona

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X