Rakastettu ajanviete on selvästi yli muiden: Näin vanhemmat viettävät omaa aikaa – lukijat kertovat
Monelle omaa aikaa on ruhtinaallisemmin sen jälkeen, kun lapsi täyttää 1 vuoden. Pariskunnille yhteistä tekemistä löytyy etenkin kotoa.
Kaipaisin valtavasti omaa aikaa, että saisi olla vaan tai vaikka nukkua. Kuitenkin kynnys kysyä lapsenvahtia tämän takia on suuri. Kolmen lapsen kanssa saan usein kysyä apua jo ihan vaikka lasten harrastusten tai hammaslääkärikäyntien ajaksi.
Kaksplussan kyselyssä selvisi, että isät ja äidit rakastavat olla kotona. Rauhallinen kotoilu on pariskunnille yhteistä aikaa, johon käytetään lastenhoitajaa. Lukijakyselyssä selvitettiin vanhempien oman ajan määrää ja käyttöä.
Kuitenkin vastatuin vaihtoehto lastenhoidon tarpeelle oli erityinen syy, kuten häiden tai muun kutsutilaisuuden tapainen kalenterimerkintä. Tämä saattaa kertoa siitä, että varsin usealle perheelle lastenhoito tarkoittaa apua vain välttämättömän menon kohdalla eikä hengähdystaukovarana.
Meillä ei ole perheessä jäseniä jotka pystyisivät hoitamaan lapsia, ystäviltäni en kehtaa pyytää, toteaa eräs vastaaja. Monen kokemus kertoo samaa tarinaa.
Hoitomahdollisuuksia ei ole. Olin synnyttämässä, kun lapsi oli hoidossa. Oma aika olisi tärkeää ja mielekästä, myös puolison kanssa yhteinen aika.
Nukkuminen voi olla pariskunnille yhteistä tekemistä
Ravintolailta oli varteenotettavin vaihtoehto kahdenkeskiselle tai täysin omalle sohvatuokiolle. Näiden jälkeen omaa aikaa vietettiin eniten töiden parissa: joko kotitöiden tai vapaa-ajalle valuneet palkkatyökuvioiden.
Miksi vanhemmat jäävät kotiin, kun lapset ovat hoidossa ja maailma on auki? Pari- ja perhepsykoterapeutti Kaisa Humaljoki Parisuhdekeskus Katajasta löytää monta syytä.
– Väsymys voi olla päällimmäisenä tarpeena. Silloin on tärkeää nukkua, hän toteaa. Myös raha-asiat voivat sanella.
– Kaikilla ei ole mahdollisuutta lähteä ravintolaan, hotelliin tai minnekään.
Kotoilua, ulkona syömistä ja pakollisten puuhien hoitoa epäsuositumpaa oli käyttää omaa aikaa ystävien tapaamiseen tai elokuvateatterissa käymiseen. Saattaa olla, että kyläilyjä ja leffahetkiä harrastetaan tarpeeksi silloin, kun lapset ovat mukana.
Kunpa vain raskisi ottaa omaa aikaa esimerkiksi yhden kerran kuukaudessa. Itse käytän vapaani kampaajalla, shoppailemassa ja syömässä ystävien kanssa, luettelee yksi vastaajista.
– Sitä hämmästelen varmasti loppuelämäni, miten erilaisia me olemme, kommentoi pari- ja perhepsykoterapeutti Kaisa Humaljoki.
– Osalla on ihan kehollinen tarve päästä pitkälle lenkille, kun jollekin introvertille oma aika on taas sitä, että on yksin telkkarin edessä. Sosiaalisen ihmisen puolestaan pitää nähdä ”porukkansa” tai vaikka soittaa.
Jämätunnit itselle
Yhtä lailla kyselyssä oli vanhempia, jotka ikävöivät omaa aikaa ja heitä, jotka eivät kokeneet lainkaan tarvitsevansa sitä. Monelle riittävät jämätunnit kahdestaan, lasten nukahdettua. Humaljoen mielestä keskeistä on, pystyvätkö pikkulasten vanhemmat kunnolla rauhoittumaan kahden kesken.
– Se ylläpitää kipinää suhteessa, että toinen näkee minut muunakin kuin vain äitinä tai isänä. Se tekee myös itselle hyvää tulla nähdyksi muulla tavalla.
Vaarana on, että pelkkä perheaika kutistaa vuorovaikutuksen arkitasolle: mitä ostetaan kaupasta ja kuka hakee lapsen hoidosta. Arkitasoa on pakko puhua, jotta päivät sujuvat. Mutta minätason puhe ja suhdepuhe vaativat aidosti aikansa, ilman arjen sähläystä. Silloin puhutaan asioista, joita itse kokee, kolmenkympin kriisistä, loma- ja seksitoiveista.
– Aika on harvassa, jos sitä on puolison kanssa kahdestaan joka toinen kuukausi, Humaljoki sanoo.
Vanhempien karkumatka minilomalle on melko harvan herkkua. Vain 8 prosenttia vastaajista oli antanut lapset yön yli hoitoon päästäkseen rentoutumaan hotelliin tai kylpylään.
Kolmasosa vastaajista kuitenkin kertoi, että tyypillisimmin lastenhoitajaa pyydetään juuri yön yli. Nämä minilomat vietetään kotona.
Neljän lapsen äitinä sitä on oppinut, milloin omaa aikaa tarvitsee, enkä häpeä pyytää sitä. Kunnon yöunet ja rauhallinen aamu kahvin kera antavat rutkasti lisää voimia arkeen, kertoo vastaaja.
Hotellilomalle tietenkin lapset mukaan. On se lomaa heillekin.
”Kerran vuodessa hääpäivänä”
Monelle omasta ajasta tulee ruhtinaallisempaa sen jälkeen, kun lapsi täyttää yhden vuoden. Kolmasosalla vastaajista lapsi pääsi 1-2 vuoden iässä ensimmäistä kertaa yökylään. Vauvaikäisen yökyläily oli vastauksissa hieman yleisempää kuin se, että 2-vuotias tai vanhempi ei vielä olisi ollut kertaakaan yön yli hoidossa.
Kerran vuodessa hääpäivänä vietämme miehen kanssa kahdestaan aikaa. Silloin lapset menevät yökylään isovanhemmille. Omaa aikaa olisi mukava saada toisinaan vähän enemmän, mutta toisaalta viihdymme perheenä yhdessä ja puuhailemme paljon vapaa-ajalla kaikenlaista. Se on itselleni omaa aikaa tärkeämpää, sanoo kyselyyn vastannut äiti.
Lue myös lapsilukukysely: Joka kolmas halusi 3 lasta – ”Olen katkera miehelleni, että meillä ei ole samanlaista unelmaa”
Kommentit (1)
Minä tykkään olla kotona vaan,yksinkin.Mies on sosiaalisempi.Jos olemme yhdessä kotona keskenämme niin aina olisi joku tulossa se harmittaa kun ne keskinäiset ajat on tosi vähissä.Usein lähdemme viikonlopuksi pois kotoa ja olemme omissa oloissamme.