Ideoita aamupalalle: 7 herkullista ja helppoa vaihtoehtoa, joista yksikään ei ole kaurapuuro!
Aamupalalla ideat tulevat lapsen kanssa tarpeen: kiinnostus ruokailua kohtaan voi kasvaa, kun pöydässä on välillä uutta.
Lasten tulisi syödä terveellinen ja monipuolinen aamupala, mutta ensinnäkin: aamuisin on yleensä kiire ja ideat vähissä. Toisekseen, sekä lapset että aikuiset ovat usein väsyneitä ja joskus kiukkuisia. Siksi nopea aamuherkku kaurapuuro ei varsinkaan viisi kertaa viikossa tarjoiltuna herätä useinkaan riemunkiljahduksia.
Kokosimme vaihtoehtoisia herkkuja aamuun. Osan valmistamiseen kuluu hieman aikaa, mutta niistä voikin sitten nauttia useamman aamun tai illan herkkuna.
Viiden viljan granola
5 dl neljän viljan hiutaleita
1 dl spelttileseitä
2 dl auringonkukansiemeniä
1 dl hasselpähkinöitä
1 dl ruokokidesokeria
½ dl vettä
4 rkl rypsiöljyä
Lisäksi:
1 dl kuivattuja marjoja tai rusinoita
Sekoita kuivat aineet keskenään. Kuumenna kattilassa sokeri, vesi ja öljy ja sekoittele, kunnes sokeri on täysin sulanut.
Levitä kuivat aineet leivinpaperin päälle uunipellille. Valuta neste ohuena nauhana kuivien aineiden päälle ja kääntele seosta samalla.
Paahda mysliä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, tai kunnes seos saa kauniin värin. Sekoita muutaman kerran paahtumisen aikana. Anna seoksen jäähtyä. Nosta granolaseos lasipurkkiin ja säilytä kuivassa paikassa. Aamupala-idea palkitsee kiireaamuina eritoten viilin tai jogurtin seassa.
Älä anna pähkinöitä ja siemeniä sisältävää granolaa alle vuoden ikäiselle lapselle.
Mustikkapannarit
6 annosta
5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1 rkl kanelisokeria
4 dl piimää
2 dl raejuustoa
2 kananmunaa
2 rkl öljyä
2 ½ dl mustikoita
voita paistamiseen
Sekoita jauhot ja muut kuivat ainekset kulhossa. Sekoita piimä, raejuusto, munat ja öljy keskenään toisessa kulhossa.
Kaada kuivat aineet koko ajan sekoittaen piimän joukkoon ja anna taikinan turvota noin 10 minuuttia. Lisää mustikat.
Paista voissa pannulla paksuja pannukakkuja ja tarjoa ne esimerkiksi vaahterasiirapin ja marjojen kanssa.
Lue myös: Perinteinen pannukakku & mielikuvitukselliset täytteet! – Saron blogin resepti
Kaneli-kauraryynipuuro ja siirappiviikunat
4 annosta
3 dl kauraryynejä
1,2 l vettä
1 kanelitanko
1 tl suolaa
Pinnalle:
ripaus kanelisokeria
SIIRAPPIVIIKUNAT
2 tuoretta viikunaa
4 rkl vettä
4 rkl ruokosokeria
1 tähtianis
Nosta kauraryynit edellisenä iltana kattilaan likoamaan veden kanssa.
Lisää aamulla joukkoon kanelitanko ja suola. Keitä puuroa hiljalleen kannen alla noin 1,5 tuntia välillä sekoittaen. Nosta kattila syrjään ja anna puuron vetäytyä hetken.
Huuhtele viikunat ja lohko ne. Nosta pieneen kattilaan vesi, sokeri ja tähtianis. Keitä aineksia 5 minuuttia, jotta seos muuttuu siirappimaiseksi. Poista tähtianis, lisää kuuman liemen joukkoon viikunat ja sekoita.
Poista puurosta kanelitangot. Notkista puuro tarvittaessa vedellä tai halutessasi maidolla. Annostele puuro lautasille ja ripottele pinnalle kanelisokeria. Tarjoile siirappiviikunoiden kera.
Superhelpot sämpylät
5 dl lämmintä vettä tai maitoa
3 rkl öljyä tai juoksevaa margariinia
1 ½ tl suolaa
1 rkl hunajaa tai siirappia
2 dl kaurahiutaleita
1 pussi kuivahiivaa
6–7 dl sämpyläjauhoja
Aamupalan idea on perheen hauska yhteinen iltapuhde, joka palkitsee seuraavan aamun hopussa. Sekoita rasva, siirappi tai hunaja, suola ja kaurahiutaleet lämpimään (42-asteiseen) nesteeseen. Lisää kuivahiiva ja sen verran jauhoja, että seoksesta syntyy tavallista sämpylätaikinaa löysempi taikina.
Anna kohota peitettynä kaksi tuntia. Lusikoi taikina pellille 12 sämpyläksi. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Marja-hedelmäsalaatti
2 nektariinia
1 l marjoja
2 rkl hunajaa
2 limetin mehu
1 raastettu limetin kuori
3 rkl hienonnettua basilikaa
Lisäksi:
maitorahkaa
vaahterasiirappia
Lohko nektariinit ja pane lohkot marjojen kanssa samaan kulhoon. Sekoita joukkoon hunaja, limetin mehu ja kuori sekä basilika. Anna tekeytyä hetki.
Lusikoi rahkaa syvien annoslautasten pohjalle ja lisää päälle marja-hedelmäsalaattia. Viimeistele halutessasi siirapilla.
Päärynäpannukakku
6–8 annosta
8 dl maitoa
4 kananmunaa
2 rkl ruokosokeria
ripaus vaniljaa
ripaus suolaa
4,5–5 dl täysjyvävehnäjauhoja
½ dl rypsiöljyä
2 kypsää päärynää
Tämä on hitaan viikonlopun aamupala-ideoita. Vatkaa kulhossa maito, kananmunat, sokeri, vanilja ja suola. Lisää jauhot ja rypsiöljy ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun isoon uunivuokaan tai -pannuun. Viipaloi päärynät ja asettele ne taikinan pinnalle.
Paista pannukakkua 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
Puurosmoothie
2 annosta
4 dl vettä
2 dl kaurahiutaleita
2 dl pakastemarjoja, esimerkiksi mustaherukoita ja vadelmia
1 kypsä banaani
2 rkl hunajaa
Kiehauta vesi kattilassa. Nosta tehosekoittimeen kaurahiutaleet, jäiset marjat, kuorittu banaani ja hunaja. Valuta joukkoon kiehautettu vesi ja aja tasaiseksi juomaksi. Ideana on nauttia smoothie heti, haalean lämpimänä.
Lue myös: Helppo aamusmoothie ”suoraan purkeista” – Yli pyykkivuorten -blogi
Juttua täydennetty 5.8.2020.
Jaa oma kokemuksesi