Ruoka 23.09.2020 Päivitetty 26.06.2023

Alkoholiton olut lapselle? Julkkisäiti antaa lasten juoda – Ruokavirasto kertoo, pitääkö tästä nyt huolestua

Voiko lapsen antaa hyvällä omallatunnolla juoda alkoholitonta olutta tai siideriä? Ruokaviraston asiantuntija vastaa.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock
4 kommenttia

Voiko lasten antaa siemailla alkoholitonta olutta tai siideriä?

Amerikkalaisnäyttelijä, erityisesti Frozen-elokuvien Annan roolista tunnettu Kristen Bell kertoi 5- ja 7-vuotiaiden tyttöjensä juovan alkoholitonta olutta mielellään. Kristen, 40, paljasti perheen juomapaheen Say Yes! With Carla Hallpodcastissa vaikka sanoi tietävänsä, että tästä seuraa palautevyöry. Niin kävikin.

Kristen Bellin puoliso Dax Shephard on elänyt raitista elämää jo 16 vuotta. Perheen isälle maistuu kuitenkin alkoholiton olut.

Hämmästystä Kristenin lasten luokkakavereiden vanhemmissa herätti hetki, jolloin lapset siemailivat alkoholitonta olutta etäoppitunneilla web-kameran edessä.

Kristen totesi, että ei välitä muiden vanhempien hämmästelystä, sillä kyseessä on mehunkaltainen kupliva juoma. Myös Suomessa Alkon tilastoissa näkyy, että alkoholittomat panimotuotteet ovat aivan viime vuosina kasvattaneet suosiotaan valtavasti.

Alkoholiton olut lapselle? Monessa pieni määrä alkoholia

Alkoholittomissa oluissa on nimestään huolimatta usein alkoholia. Prosenttiosuudet vaihtelevat 0,0–0,5:n välillä. Esimerkiksi vapun aikaan juotavassa simassa alkoholia on yleensä enemmänkin, noin 0,5–0,8 prosenttia.

Määrät ovat aikuisia ajatellen hyvin pieniä, mutta lapsen keholle ne kuitenkin merkitsevät.

– Alle viisivuotiaan lapsen keho ei pysty polttamaan ollenkaan alkoholia. Myös alakoululaisilla se on lähes olematonta, toteaa Arja Lyytikäinen Ruokavirastosta. Hän on ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri.

Säännölliseksi ruokajuomaksi Lyytikäinen ei alkoholitonta olutta suosittelisi ja toivoo vanhemmilta tarkkaa harkintaa. Hänen mukaansa olutta ei pidä koskaan pitää mehuna.

– Yksi riski on se, että jos lapsi mieltyy alkoholittoman oluen makuun, hän saattaa käydä itse etsimässä sitä kaapista. Varsinkaan pieni lapsi ei vielä pysty erottamaan, onko juoma varmasti alkoholiton vai onko se vanhemmalle tarkoitettu holillinen pullo.

Jos lapsi maistaa alkoholillista juomaa pienen hörppäyksen, ei siitä kannata Lyytikäisen mukaan vielä huolestua. Suurempina määrinä sillä voi olla vakavat seuraukset pienelle lapselle.

Alkoholiton olut lapselle? Lapselle sopii mahdollisesti paremmin mehu. Seurueessa, jossa on mukana lapsia, tulee aikuisten käyttää alkoholia maltillisesti. Kuvassa pieni poika pitelee juhlajuomaanssa.

Skoolata voi vaikka lempilimsalla. Seurueessa, jossa on lapsia, tulee käyttää maltillisesti alkoholia aikuisten kesken.

Monen vanhemman mielestä ongelmallista voi olla sekin, että lapsi juo lähtökohtaisesti aikuisille tarkoitettua juomaa, vaikka siinä ei olisikaan ollenkaan alkoholia.

– Mallivaikutus ruokatottumuksissa on suuri. Voidaan miettiä, miten myönteisen kokemuksen saaminen alkoholitonta olutta juodessa vaikuttaa lapsen juomakäyttäytymiseen myöhemmin.

Simaa vain vappuna

Lyytikäisen mielestä lapsen voi antaa juoda kohtuullisen lasillisen esimerkiksi simaa juhlissa, kunhan aikuinen on tilanteessa itse ajan tasalla ja pitää huolta, että lapsi ei litki simaa liikaa.

– Yksittäinen juhlatilanne on eri asia. Ylipäätään on kuitenkin vain positiivista, että juomakulttuurissamme alkoholittomat juomat ovat yleistyneet. Niitä tulisikin aina olla tarjolla alkoholillisen lisäksi tasavertaisena vaihtoehtona ja pitää lasten sekä aikuisten juomat erillään.

Lue myös: Imetys ja alkoholi: Uskallanko imettää yhden saunasiiderin jälkeen?

Kommentit (4)

Alle 18-vuotias saa ostaa korkeintaan 1,2 prosenttia alkoholia sisältäviä juomia.

Tämä nykyaikana yleistynyt kulttuuri missä kaikkea alkoholiin viittaavaakin pidetään päihteenä tai ainakin päihteidenkäytön opetteluna ei ole omiaan luomaan tervettä alkoholikulttuuria. Siitä lapsi oppii sen, että kaljaa juodaan ensisijaisesti päihtymisen vuoksi eikä siis maun vuoksi.

No ehkä näissä perheissä on kaapissa vain ”nolla” olutta. Siinä on vähemmän sokeria kuin limsassa jota minä en lapselleni osta kotiin. Jos jokin ei ole kokonaan kielletty, se ei ole jatkossa ehkä niin kiehtovaa. Luulisin, että jos lapsi on saanut kotona maistaa tai juoda muiden kanssa alkoholitonta nolla olutta, hänellä ei ole samaa tarvetta suoda prosenttiolutta salaa urheilukentällä. Jos taas tottuu limsan makeuteen, kaipaa lisää sokeria kaikkeen. Se varsinkaan ei ole terveellistä. Ehkä aika moni joi lapsena kotikaljaa ruuan kanssa? Enemmän siinä on prosentteja.

Varmin tapa huolehtia, että lapset alkaa inhoamaan alkon tuotteita, on , että vanhemmat örveltää lastensa nähden. ja alkaa ymmärtämään, että perheen köyhyys johtuu viinan kalleudesta.

Tuskin kovin pienelle lapselle tarvitsee vielä opettaa oluen tai viinin merkitystä ruokapöydässä. Vanhemmat voivat tehdä sen omalla esimerkillään, näyttäen että alkoholi voi olla osa ruokailua mutta ei sen keskeisin asia, saati sitten humaltuminen.

14-15-vuotiaille voisi alkaa opettamaan lasillisen tai parin muodossa sivistynyttä alkoholikulttuuria alkoholittomien juomien kera. Alkoholin piilottelu lapselta ei ole fiksua, tehden siitä vain kielletyn hedelmän.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X