Ruoka 23.04.2019 Päivitetty 13.08.2019

Eikö ruoka maistu? Kaksplussan lukijat kertovat, mitä lapset syövät mielellään

Lasten lautasilta katoavat nopeasti edelleen perinteiset kotiruoat kuten lihapullat, pinaattiletut ja nakkikeitto. Kasvisruoat kaipaisivat edelleen maun ja maineen kohennusta.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Kaipaatko ideoita arjen ruokapöytään? Nämä ruoat on todettu Kaksplussan lukijoiden keittiöissä toimiviksi –  ne maistuvat lapsille takuuvarmasti!

Lasten lempiruoat tuttuja klassikoita

Kaksplussan teettämän arkiruokakyselyn mukaan lapsiperheiden arkiruokasuosikki on perinteinen jauhelihakastike pastan tai perunoiden kanssa tarjoiltuna.

Kaksivuotias tyttö pyytää makaronia eli perus spagetti ja jauhelihakastike on usein tarjolla, kirjoittaa eräs kyselyyn vastannut vanhempi.

Myös lihapullat ja perunamuusi sekä lihamakaronilaatikko maistuvat monessa kodissa niin lapsille kuin aikuisille.

Kalaruoista lapsille maistuvat parhaiten kyselyn mukaan kalapuikot, kalakeitto sekä uunilohi.

Kalapuikot ja perunamuusi, niitä syötäis vaikka joka päivä.

Kala uppoaa vaihtelevasti, keitossa paremmin.

Myös erilaiset keittoruoat toimivat arjessa hyvin – ne ovat helppoja valmistaa, riittävät usealle aterialle ja myös lapset syövät niitä usein mielellään. Eräs kyselyyn vastannut kertoo:

Meillä syödään arkena keittoja: Kana-, kala-, nakki-, liha-, kasvissose-, kaali-, thaimaustettu-, linssikeitto… monipuolista ja helppoa, iso satsi niin saa pariksi päiväksi kerralla. Lisukkeeksi hyvää leipää ja hedelmiä tai marjoja.

Keitoista erityisesti siskonmakkarakeitto nousi lapsiperheiden suosikiksi. Myös jauhelihakeitto ja erilaiset, mausteisetkin kanakeitot mainittiin. Sen sijaan pinaattikeitto ja hernekeitto jakoivat vahvasti mielipiteitä:

Pinaattikeitto on harvoja ruokia joka ei uppoa kellekään meidän perheessä. 

Hernekeittoon lapset eivät koske pitkälläkään tikulla! 

Kasvisruoat eivät maistu yhtä hyvin

Kaksplussan lukijat kertoivat, että etenkin kasvisten kohdalla törmää lasten kanssa haasteisiin: monet lapset vierastavat kasviksista erityisesti tomaattia tai lämpimiä kastikkeita, joissa ei ole lainkaan lihaa.

Lämpimät kasvikset maistuvat hyvin ruoan seassa mutta ei jos erikseen lautasella, eräs vanhempi kertoo.

Toisaalta pinaatti- tai porkkanaletut sekä erilaiset puurot ovat kasvisruokia sekä lasten suosikkeja vuodesta toiseen.

Osalle lapsista vihannesten ujuttaminen muun ruoan sekaan toimii, kun taas toiset pistävät jarrun päälle huomatessaan, että eri ruoka-aineet ovat sekoittuneet keskenäään. Kotona lapsi voi innostua kasviksista esimerkiksi yhteisen kokkailun tai ystävien esimerkin avulla.

Monipuolisen ja terveellisen ruokavalion pariin olisi kuitenkin hyvä ohjata jo pienestä pitäen, sillä lapsuudessa luodaan pohjaa myöhemmän elämän ruokavalinnoille. Parin vuoden takaisesta kouluterveyskyselystä kävi ilmi, että erityisesti kouluikäiset pojat syövät kasviksia liian vähän. Onneksi hyviä ja helppoja tapoja houkutella lapsia innostumaan kasviksista kuitenkin löytyy, vaikka niistä ei lapsen lempiruokia muodostuisikaan.

Myös nämä ruoat mainittiin lasten suosikeiksi:

 • nakkikeitto
 • kasvissosekeitto
 • kanakastike ja spagetti
 • porkkanaletut
 • pinaattiletut
 • mannapuuro
 • tortillat
 • kotitekoinen pizza
 • pyttipannu
 • ranskalaiset ja nakit
 • kinkkukiusaus
 • nakkikastike ja perunat
 • spagettivuoka
 • kanawokki

Lähde: Kaksplussan arkiruokakysely 2019

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X