Helpot arkiruoat koko viikoksi – 7 maistuvaa reseptiä
Arkiruoassa tärkeintä on toki maku, mutta plussaa on se, että ruoka on valmista ennen kuin taapero makaa makaronina lattialla. Tässä helpot ruokaohjeet koko viikoksi!
1. Nopea papu-bataattikeitto
6–8 annosta
2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli hienonnettuna
1 punainen chilipalko
2 bataattia kuutioina
2 rkl punaista currytahnaa
1 dl täysjyväriisiä
1,5 l hyvää kasvislientä
4 dl erilaisia papuja
1 pieni paprika kuutioina
1 pieni kesäkurpitsa kuutioina
3 rkl sitruunamehua
suolaa ja mustapippuria
2 dl maustettua mifua
1 dl tuoretta basilikaa
Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja kuullota sipuli ja chili. Lisää bataattikuutiot ja currytahna. Paista pari minuuttia.
Lisää riisi ja kasvisliemi. Kiehauta ja keitä 10–15 minuuttia. Lisää pavut sekä paprika- ja kesäkurpitsakuutiot. Keitä noin 5 minuuttia.
Mausta keitto sitruunamehulla sekä suolalla ja mustapippurilla maun mukaan. Lisää keittoon viimeisenä mifu ja basilika. Kuumenna ja tarjoile.
2. Avokadopasta ja tomaattisalsa
4 annosta
400 g pastaa
2–3 avokadoa
1 dl raastettua parmesaania
1 valkosipulinkynsi
2 rkl sitruunamehua
1/2 tl suolaa
mustapippuria
SALSA
200 g kirsikkatomaatteja
10 basilikanlehteä
1 punasipuli
tilkka oliiviöljyä
chilirouhetta
suolaa, mustapippuria
Keitä spagetti suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Soseuta avokadot. Lisää soseeseen parmesaaniraaste, murskattu valkosipuli ja sitruunamehu. Mausta suolalla ja pippurilla.
Silppua tomaatit, basilikanlehdet ja sipuli. Lisää seokseen tilkka oliiviöljyä ja mausta salsa chilillä, suolalla ja pippurilla.
Sekoita avokadotahna kuumaan pastaan ja lisää annosten pinnalle tomaattisalsaa.
3. Tomaattikastike melkein mille vain
4 annosta
2 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
1 dl tomaattipyreetä
1/2 tl chilijauhetta
1/2 tl neilikkaa
1 dl aurinkokuivattuja
tomaatteja
1 prk säilyketomaatteja
1 dl vettä
1 ruukku basilikaa
hienonnettuna
1 rkl ruokosokeria
suolaa ja mustapippuria
Kuumenna kattilassa aurinkokuivattujen tomaattien öljy ja lisää tomaattipyree. Anna kypsyä hetki koko ajan sekoitellen. Lisää joukkoon chilijauhe ja neilikka.
Sekoittele hetki ja lisää myös aurinkokuivatut ja säilyketomaatit sekä vesi. Kiehauta seosta ja lisää kattilaan basilika, sokeri sekä ripaus suolaa ja mustapippuria. Hauduta kastiketta kannen alla noin 20–30 minuuttia.
Sekoita kastike tasaiseksi sauvasekoittimella ja tarkista maku. Jos kastikkeesta tulee liian paksua, lisää tarvittaessa tilkka vettä.
Kastike sopii täysjyväpastan tai -riisin, paistetun lihan, broilerin, kalan tai kasvisten kanssa tarjottavaksi.
4. Uunimunakas
2 annosta
4 kananmunaa
2 rkl vettä
suolaa, pippuria
2 dl parsakaalin kukintoja
125 g broilerin tai naudan jauhelihaa
1/2 sipulia
tilkka öljyä
oreganoa
juustoraastetta
PINNALLE: minitomaatteja ja basilikaa
Sekoita munien rakenne rikki haarukalla. Lisää vesi ja mausta suolalla sekä pippurilla. Keitä parsakaalin kukintoja vähässä vedessä pari minuuttia. Valuta hyvin. Paahda liha ja sipulisilppu pannulla öljytilkassa kypsäksi. Mausta suolalla ja oreganolla.
Kaada munakasseos voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Lisää päälle jauheliha ja parsakaali. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes munakas on juuri ja juuri hyytynyt. Koristele puolitetuilla tomaateilla ja basilikanlehdillä.
5. Simppeli lounaskeitto
4 dl kasvissosetta
1 dl ruokakermaa (maustettua
tai maustamatonta)
1/2 kasvisliemikuutiota
mustapippuria
suolaa
PINNALLE: paahdettuja siemeniä, raejuustoa, basilikasilppua
Mittaa sose kattilaan, lisää kerma ja murenna sekaan kasvisliemikuutio. Keitä hiljalleen jonkin aikaa. Mausta keitto.
Ripottele annoksen pinnalle siemeniä ja silputtua basilikaa. Tai nauti keiton kanssa raejuustoa.
6. Lohi-juureskiusaus
4 annosta
300–400 g tuoretta lohta
1/2 tl suolaa
4 keskikokoista perunaa
2 keskikokoista porkkanaa
1 iso punajuuri
1/2 dl tillisilppua
2 dl ruokakermaa
1 dl maitoa
1/2 tl suolaa
(sitruuna)pippuria
pari voinokaretta
Poista lohifileen palasta ruodot ja paloittele kala. Mausta kalapalat suolalla ja anna maustua sillä välin, kun suikaloit juurekset.
Kuori juurekset sekä perunat ja leikkaa ne tulitikkumaisiksi suikaleiksi. Mausta kerma-maitoseoksella, suolalla ja pippurilla. Pane puolet juureksista voideltuun uunivuokaan. Lisää päälle kalapalat ja tillisilppu. Peitä kalat juuressuikaleilla. Kaada kerma-maito vuokaan. Lisää pinnalle muutamia voinokareita.
Kypsennä vuokaa 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
7. Nopea hernerisotto
2–3 hengelle, 40 minuuttia
25 g voita
oliiviöljyä
1/2 sipuli hienonnettuna
150 g pakasteherneitä
(suolaa)
750 ml kanalientä
150 g risottoriisiä (arborio)
50 g parmesaanijuustoraastetta
(lehtipersiljaa)
Sulata voi noin ruokalusikalliseen oliiviöljyä korkealaitaisessa paistinpannussa tai paksupohjaisessa kattilassa. Lisää joukkoon sipulisilppu ja kuullota, kunnes sipuli on pehmeää
ja kullanväristä. Lämmitä samanaikaisesti kanaliemi.
Lisää herneet ja suolaa, jos tahdot. Kypsytä vielä muutama minuutti. Lisää sitten puolet kanaliemestä ja anna seoksen tekeytyä vielä viitisen minuuttia. Lisää riisi ja loput
kanaliemestä ja anna risoton kypsyä vielä 15–20 minuuttia tai kunnes riisi on al dente -kypsää.
Sekoita joukkoon parmesaaniraaste ja tarkista maku.
Koristele lehtipersiljalla. Tarjoa heti.
Jaa oma kokemuksesi