Ruoka 03.06.2022

Ilmainen leikkipuistoruokailu järjestetään tänäkin vuonna Helsingissä – täyttää jo 80 vuotta

Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa 6. kesäkuuta ja päättyy 10. elokuuta.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Helsingin kaupunginmuseo / Terttu Nukari

Kesän alkaminen tarkoittaa monelle helsinkiläiselle perheelle myös leikkipuistoruokailua, joka täyttää tänä vuonna pyöreät 80 vuotta.

Helsinkiläisissä leikkipuistoissa on tarjottu kesäisin lounasta lapsille vuodesta 1942. Jatkosodan aikana elintarvikkeista oli pulaa, ja siksi haluttiin taata, että jokaisella lapsella olisi varmasti edes kerran päivässä lämmin ateria.

Perinne on jatkunut monen lapsen ja perheen iloksi. Tänä päivänä ruokailuun ovat tervetulleita kaikki alle 16-vuotiaat helsinkiläislapset.

Lue myös: Nämä 11 pientä kesäelämystä lapsesi muistaa ikuisesti

Kesällä 2022 leikkipuistoruokailu järjestetään 40–50 helsinkiläisessä puistossa. Ruokailijoita puistoissa käy kesässä yhteensä noin 200 000.

Leikkipuistoruokailu alkaa klo 12, ja se toteutetaan joka arkipäivä. Ruokailuun otetaan oma lautanen tai eväsastia sekä lusikka mukaan. Myös oma täytetty juomapullo kannattaa olla mukana, sillä juotavaa ruokailussa ei ole tarjolla.

Tosin monen puiston yhteydessä on puistorakennus, josta voi käydä hakemassa hanavettä. Siellä voi myös käydä pesemässä kädet ennen ruokailua.

Myös pala leipää ja vaikka kurkku- tai porkkanaviipaleet täydentävät mukavasti ateriaa, jos sellaisia on mahdollista pakata mukaan.

Ruokailussa ei tarjota aikuisille ateriaa, mutta puistossa leikkiviä lapsia vahtiessa nälkä saattaa kuitenkin yllättää vanhemman. Aikuisen lounas kannattaakin myös pakata kassiin.

Yleensä ennen ruokailu kokoonnutaan laulamaan ja loruttelemaan. Isommat lapset saattavat päästä avustamaan ruoan jakamisessa.

Ruokalistaan voi tutustua etukäteen.

Leikkipuistosta löytyy usein seuraa niin lapsille kuin vanhemmillekin.

Puistoissa järjestetään myös ohjelmaa läpi kesän

Leikkipuistoruokailu kuten muutenkin leikkipuistoissa järjestettävä ohjelma on mainiota, ilmaista kesäpuuhaa lapsiperheille.

Toisaalta puistoissa tarjotaan ohjelmaa ympäri vuoden, joten leikkipuistot ovatkin mitä mainioin kohtauspaikka etenkin kotona lasta hoitaville vanhemmille.

Puistojen ohjelmatarjonta vaihtelee, joten jos kaipaa toisinaan vaihtelua oman kotipuiston toimintaan, suosittelee toimitus retkeilemään myös muihin Helsingin leikkipuistoihin.

Useissa puistoissa on kahluuallas, jossa lapset pääsevät lämpimällä kelillä nauttimaan vesileikeistä. Oma pyyhe, uimapuku ja aurinkorasva ovat hyvät lisävarusteet kauniilla säällä puistoruokailussa.

Kesällä 2022 avoinnat olevat helsinkiläiset leikkipuistot vois tarkistaa tästä.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X