Tässä ovat päiväkotien TOP-10-ruoat – ja näin saat ne maistumaan myös kotona (ehkä)
Elämän suuria mysteerejä: miksi päiväkodin kanakastike maistuu lapsesta hyvältä, mutta kotona samainen ateria herättää epäilyksiä?
Olen kuullut juttuja lapsista, jotka kehuvat päiväkodin sapuskoita ja irvistävät kotona vanhempiensa keitoksille. Heidän mielestään kalapuikot eivät pelkästään maistu vaan myös näyttävät kotona jotenkin epäilyttäviltä. Tarkennan vielä: meillä kotona ei siis koskaan ole käynyt näin (sormet ristissä).
Lapsi syö nälkäänsä – jos syö
Lapsen into tai inho ruokaan liittyy myös kasvamiseen ja kehitysvaiheisiin. Vauvan on sanottu oppivan uuden ruoan maun noin kymmenen maistelukerran jälkeen. Vähän alle vuoden ikäinen lapsi kasvaa – ja syö – paljon, mutta lapsesta riippuen 1–2 vuoden iässä ruokamäärä laskee usein selvästi, koska energiaa ei enää kulu niin paljon kasvamiseen. Ja joskus lapsi vain syö enemmän ja toisinaan vähemmän.
Uhmaikäisen, 2–4-vuotiaan lapsen kehitysvaiheeseen liittyy usein nirsoilu, joka on seurausta lapsen oman tahdon kehittymisestä. Lapsi myös matkii muita: jos hän huomaa päiväkodissa, että joku ei pidä porkkanasta, vastaavanlainen inho saattaa toistua eräässä toisessa kodissa heti samana iltana.
Kaksi hyvää vinkkiä ruokailuun
Lapsen nirsoilusta ei kannata ottaa suurta stressiä, sillä lapsi kyllä pärjää jonkin aikaa vaikka pelkällä nakilla. Kunhan hän syö päivässä yhden lämpimän aterian, olipa se sitten aamupuuro tai päivällispasta, vanhempi voi olla aika huoletta.
Jos nirsoilu on pidempiaikaista, kannattaa kokeilla kahden säännön taktiikkaa:
1. Aikuinen päättää, mitä syödään, lapsi saa päättää, kuinka paljon hän syö.
2. Unohda viiden aterian sääntö ja keskity ennen kaikkea pääruokiin: aamiaiseen, lounaaseen ja päivälliseen. Iltapalaa kannattaa tarjota sen verran, että uni maistuu.
Päiväkotien keittäjä tekee meidän ruoat
Onneksi on myös päiväkoti ja sen keittäjien herkulliset ruoat! Sosiaalinen paine saa lapsen usein syömään, joten ainakin tarhaviikoilla yksi lämmin ateria päivässä tulee useimmiten hoidettua.
Palvelukeskus Helsinki on niin ikään päättänyt jeesata päiväkotiruoan perään haikailevien lasten vanhempia julkaisemalla sivuillaan päiväkotien ja leikkipuistojen suosikkireseptejä. Reseptit on sovellettu kotikeittiöön, joten hernaria ei tarvitse valmistaa kerralla tusinalle muksuja.
Jos itse nauttisit kotona makkarakeiton sijaan mieluummin vaikkapa tom yam -keittoa, ajattele positiivisesti: yksinkertaisilla ohjeilla onnistuu keskinkertainenkin kokki, eikä raaka-aineita tarvitse metsästää erikoisliikkeistä ja kauppahalleista. Lenkkimakkaraa saa huoltoasemaltakin.
Ja huippukokkien reseptien mukaan valmistettavien gourmet-kalapuikkojen aikakin koittaa vielä joskus. Ehkä.
Jaa oma kokemuksesi