Ruoka 28.03.2018 Päivitetty 13.08.2019

Testissä: mämmi & Vihreät kuulat – entä Oreo? Pääsiäisen hitti on yllätysherkku #MÄJÄ!

Tänä pääsiäisenä mämmi saa uuden ystävän toisesta klassikosta, Vihreistä kuulista, muuttuu rouskuvan rapeaksi Oreo-mousseksi ja nuortuu some-kelpoiseksi: #MÄJÄ on pääsiäisen yllätyssuosikki!

Teksti
Jenni Heiti
Kuvat
Tuomo Heiti

Kaikilla suurilla kansoilla on oma klassikkojälkiruokansa. Amerikkalaisilla on juustokakku ja omenapiirakka, brittiläisillä vanukkaat ja italialaisilla tiramisu ja pannacotta. Meillä suomalaisilla on mämmi.

Mämmi on pääsiäisen must-juttu vähän kuin lipeäkala pohjalaisessa joulupöydässä: harva sitä rakastaa, mutta perinteet velvoittavat. Mämmillä on mukava ilahduttaa paitsi kansainvälisiä vieraita myös lapsia. Osan mielestä mämmi muistuttaa erehdyttävästi suklaavanukasta. Osan mielestä – ei.

Mämmiä ja Vihreitä kuulia, miksipä ei?

Viime joulun aikaan Fazerin Vihreät kuulat nousivat uudestaan suosion aallonharjalle, kun niitä keksittiin testata joulutortuissa luumuhillon korvikkeena, ja joulupöytäänkin ne pääsivät suolaisen ja makean liitossa sinihomejuustotäytteellä. Siksi olisi suorastaan häpeä, ellei tuota 1900-luvun alusta lähtien tuotettua makeista aateloitaisi pääsiäisenä – milläpä muullakaan kuin mämmillä!

Keväisen kaunis mämmi Vihreillä kuulilla suorastaan ihastuttaa pääsiäispöydässä!

Mämmi Vihreillä kuulilla

1 ropponen mämmiä

12 kpl Vihreitä kuulia

1 dl kuohu- tai vispikermaa

Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Halkaise vihreät kuulat ja asettele ne mämmin päälle. Pursota kermavaahdosta koristeet vihreiden kuulien väliin: kaunista!

Voit viedä mämmitarjoilun asteen verran fiinimmälle tasolle leikkaamalla siitä pitkittäin suorakulmion muotoisen palan mämmin ollessa vielä vähän kohmeinen. Nosta palanen erilliselle, samanmuotoiselle tarjoilualustalle ja koristele Vihreillä kuulilla ja kermavaahdolla ohjeen mukaan.

Testasimme myös nuorisohitti Oreon

Vihreiden kuulien lisäksi suureen suosioon ovat nousseet myös Oreo-keksit, nuo esiteinien suosikit. Aikuinen ihmettelee, mikä ero niillä on Fazerin perinteiseen Dominoon, mutta eroa kuulemma on. Kysy vaikka esiteiniltäsi.

Koska kotikeittiömme ei jätä mitään puolitiehen, tuunasimme mämmin myös hittikekseillä. Oreo-mämmi vaniljavaahdolla onkin helppo ja nopea jälkiruoka, joka maistuu myös mämmiin ennakkoluuloisemmin suhtautuville.

Oreo-kekseillä tuunattu mämmi oli myös testikeittiön lasten makuun.

Oreo-mämmi vaniljavaahdolla

8 annosta

1 ropponen mämmiä

2 pakettia Oreo Original -keksejä

1 prk (2,5 dl) vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (tai kermavaahtoa)

(Sitruunamelissan lehtiä koristeluun)

Murskaa Oreo-keksit tilavassa, korkeareunaisessa astiassa. Keksinpalaset saavat jäädä hieman kookkaammaksi rouheeksi.

Lusikoi mämmi joukkoon. Sekoita keksit ja mämmi keskenään ja nosta hetkeksi jääkaappiin. Seos saa jäädä rouheiseksi.

Vaahdota vaniljakastike. Lusikoi mämmi annosmaljoihin ja koristele vaahdolla. Halutessasi voit viimeistellä annokset sitruunamelissan lehdellä.

Musta hevonen #MÄJÄ vei voiton

Yllättäjä Kaksplussan perhekeittiössä oli kuitenkin täysin mustana hevosena mukaan tullut #MÄJÄ.

Sosiaalisesta mediasta kirjoitusasunsa saanut jälkiruokaherkku #MÄJÄ syntyi puolivahingossa. Kotikeittiössä vähän rapatessa roiskui: mämmi-vaniljavaahdoksi suunnitellun reseptin vaniljavaahto kaatui lattialle, ja tilalle tarvittiin pikaisesti jotakin muuta. Pakastimessa ollut vaniljajäätelö korvasi vaahdon paremmin kuin loistavasti. Nimi taas piti huolen siitä, että esiteinikin saatiin mukaan maisteluraatiin tubettajien maailmasta.

– Hei, tules maistamaan #MÄJÄä! huikkasi isänsä kekseliäästi ovelta.

Tällä nimellä mämmi-jäätelö herätti riittävästi huomiota, ja esiteini vaihtoi puhelimen tuijottelun jälkiruokiin. Tuomio oli selvä: vahinkoherkku #MÄJÄ päihitti niin Vihreät kuulat kuin Oreotkin. Siitä tuli pääsiäisen tuunausherkkujen voittaja-annos.

mämmi jäätelö

#MÄJÄ on helppo ja herkullinen pääsiäisen jälkiruoka.

#MÄJÄ

1 ropponen mämmiä

1 litra vaniljakermajäätelöä

Vihreitä kuulia

Leikkaa jäätelöstä halutun kokoiset annospalat isoon korkeareunaiseen astiaan. Anna jäätelön pehmetä hieman. Sekoita jäätelö lusikalla kiinteäksi massaksi. Kääntele mämmiä varovasti joukkoon oman maun mukaan niin, että jäätelö ja mämmi eivät täysin sekoitu keskenään. Nostele #MÄJÄ annosmaljoihin ja koristele Vihreällä kuulalla.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X