Ruoka 15.11.2018 Päivitetty 17.08.2023

Tv-kokki Meri-Tuuli Väntsi: Ei valmisruuille!

Tv-kokki Meri-Tuuli Väntsi on kotioloissa rento ruuanlaittaja. Hän kokkaa mielellään 1-vuotiaan Alfred-poikansa kanssa eikä hätkähdä, vaikka poika upottaisi tiskiharjan liedellä porisevaan chilli con carne -pataan.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
Paula Kukkonen / Otavamedia

Valmisruokia ei Meri-Tuuli Väntsin, 37, keittiössä näy, vaikka lapsiperheen arki onkin kiireistä. Meri-Tuuli ja hänen miehensä eivät pidä valmisruokien mausta, eivätkä siksi näe syytä opettaa 1-vuotiasta Alfred-poikaakaan syömään niitä.

– Kuulin, että valmiit pinaattiletut ovat hyviä, joten päätin äskettäin maistaa niitä ensimmäistä kertaa. Ne olivat ihan ok, kunhan laittoi sekaan paljon puolukkasurvosta, Meri-Tuuli Väntsi myöntää. Itseoppinut kokki on laittanut ruokaa 8-vuotiaasta lähtien. Rakkaus ruokaan syttyi kotona, jossa äiti ja isä olivat innokkaita ruuanlaittajia. Isän ja tyttären valmistama chili con carne kuuluu Meri-Tuulin rakkaimpiin ruokamuistoihin.

– Kehitimme yhdessä maailman parhaan chili con carne -reseptin. Teen sitä edelleen samalla tavalla kuin lapsena. Minulle ei siis kannata tarjota chili con carnea, jos tulen vieraaksi.

Meri-Tuuli Väntsi ruoka

Meri-Tuuli on kokeileva kokki.

Värikästä ja mutkatonta

Kotioloissa Meri-Tuuli on rento kokki, jonka mielestä ruuan pitää olla värikästä ja ruuanlaiton mahdollisimman mutkatonta. Ruoka on kasvispainotteista jo siitäkin syystä, että Alfred ei ole liioin perustanut lihasta ja kalasta.

– Hän on ollut kasvissyöjä tietämättään. En ole ollut huolissani pojan vähäisestä lihansyönnistä, sillä syömme niin paljon linssejä ja papuja, että hän saa varmasti tarpeeksi proteiinia.

Viime aikoina myös liharuuat ovat alkaneet maistua pojalle, etenkin jauhelihakastike suoraan pannusta kauhottuna. Hän rakastaa myös marjoja ja puuroa, mutta herkuttelee jopa hummerilla ja taskuravulla.

– Itse olin pienenä tosi nirso, enkä suostunut syömään äyriäisiä, Meri-Tuuli muistelee.

Meri-Tuuli Väntsi ruoka

Meri-Tuuli Väntsi valmistaa usein Alfredille linssikeittoa, josta on tullut perheen suosikkiruoka.

Linssikeitto arjen ­pelastuksena

Perheen suosikkiruokia ovat linssikeitto ja linssipata. Ruoka tehdään yleensä maanantaisin ja sitä syödään muutama päivä putkeen.

Ruoka-aineet Meri-Tuuli ostaa tavallisista marketeista mutta suosii mausteiden hankinnassa myös etnisiä kauppoja. Currytahna ja muutamat muut puolivalmisteet ovat hänellä ahkerassa käytössä. Meri-Tuuli on huomannut, että ruuanlaitto helpottuu, kun aivan kaikkea ei tarvitse tehdä alusta loppuun itse. Viikonloppuisin perheessä kokataan pidemmän kaavan mukaan.

Ruuan parissa työskentelevä Meri-Tuuli jaksaa edelleen innostua valmistamaan makkaroita, joiden tekeminen kestää monta tuntia.

– Niitä varten pitää kerätä raaka-aineita ympäri kaupunkia. Bravuurini ovat hitaasti kypsyvät ja haudutetut lihat. Kokkailuni ei ole muuttunut lapsen myötä oikeastaan lainkaan. Suhtaudun ruuanlaittoon yhtä intohimoisesti kuin ennenkin.

Meri-Tuuli Väntsi ruoka

Meri-Tuulista on tuntunut luontevalta opettaa Alfredille ruuanlaittoa jo pienestä pitäen. Hän on itsekin puuhastellut lapsena keittiössä vanhempiensa kanssa.

Tiskiharja keitoksessa

Meri-Tuulilta ilmestyi keväällä Samassa liemessä -keittokirja yhdessä kokki Pipsa Hurmerinnan kanssa. Kirja pohjautuu heidän samannimiseen tv-ohjelmaansa ja ruoka-aiheiseen radio-ohjelmaan. Kirjassa kokkiystävykset avaavat ruokafilosofiaansa, ja reseptien avulla voi kurkistaa, millaista ruokaa he tekevät kotona omassa arjessaan.

– Keittokirjaamme voi pitää keittiön pöydällä ja etsiä sieltä ideoita. Reseptit sopivat lapsiperheille, ja niitä voi muokata sen mukaan, mitä kaapista sattuu löytymään.

Meri-Tuuli on halunnut ottaa Alfredin mukaan ruuanlaittohetkiin jo pienestä pitäen. Äiti ja poika tyhjentävät astianpesukoneen yhdessä, ja kun äiti laittaa ruokaa, Alfred seisoo vieressä keittiöjakkaralla ja ripottelee keitokseen leikisti mausteita suljetuista maustepurkeista.

– Viimeksi hän pyöräytti chili con carnessa nopeasti tiskiharjaakin, mutta toivottavasti pöpöt kiehuivat pois.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X