Saako lapsen puhelimen sisällön tarkastaa ilman lupaa? Tutkimus paljastaa ristiriidan asenteissa
Moraalinen oikeus oman lapsen puhelimen sisällön tarkastamiseen jakaa suomalaisvanhempien mielipiteitä, kertoo tuore tutkimus.
Suomen perustuslain mukaan myös lapsella on oikeus viestintäsalaisuuteen. Silti neljä viidestä 5–12-vuotiaan lapsen vanhemmasta pitää vähintään jossain määrin hyväksyttävänä lapsen puhelimen sisällön tarkastamista jopa ilman lapsen lupaa, kertoo DNA:n Koululaistutkimus 2023.
Vain kolme prosenttia tutkimukseen osallistuneista vanhemmista oli täysin sitä ajatusta vastaan, että lapsen puhelimelle saisi mennä omin luvin. Toisaalta saman tutkimuksen mukaan vanhemmille on yhä tärkeämpää kunnioittaa lapsensa yksityisyyttä netissä.
Lasten kasvaessa vanhempien asenteet lievittyvät hieman. 13–16-vuotiaiden lasten vanhemmista vain 22 prosenttia oli täysin samaa mieltä siitä, että lapsen puhelimen saa tutkia jopa ilman lupaa ja 40 prosenttia jokseenkin samaa mieltä.
Lue myös: Kellopuhelin vai älypuhelin lapselle?
Vanhemmat haluavat tietää, mitä lapsi älylaitteella puuhaa
Tutkimuksen mukaan 5–12-vuotiaiden lasten vanhemmat haluavat tietää, mitä lapsi julkaisee sosiaalisessa mediassa sekä missä chat-ryhmissä lapsi on osallisena ja millaisia keskusteluja niissä käydään.
Taustalla näyttää olevan huoli siitä, että lapsi altistuu haitallisille, esimerkiksi seksiä, väkivaltaa tai päihteitä käsitteleville sivustoille tai kontakteille. Lähes kaksi kolmasosaa 5–12-vuotiaiden lasten vanhemmista pitää näitä riskeinä.
DNA Kaupan toimitusjohtajan Sami Aavikon mukaan riskit ovat todellisia ja huoli siten ymmärrettävää. Kuitenkin luottamuksellisen viestinnän suoja ja viestintäsalaisuus kuuluvat perustuslain mukaan myös lapselle.
Hänen mukaansa ratkaisu vanhempien huoliin piilee siinä, että vahingollisille sisällöille altistumista torjutaan jo ennakoivasti. Lapsen älylaitteessa tietyt sovellukset ja verkkosivut kannattaa esimerkiksi määritellä kielletyiksi.
– Erilaisista pelisäännöistä kannattaa keskustella lapsen kanssa jo ennen puhelimen hankintaa. Miten toimitaan, jos vanhemmalla nousee huoli sisällöistä, joiden parissa lapsi viettää aikaa? Entä miten lapsen tulee toimia, jos tuntematon ihminen lähestyy häntä netissä?
Halu yksityisyyden kunnioittamiseen on vahva
Vaikka suurinta osaa vanhemmista kohtaa kiusaus katsoa lapsen älylaitteen sisältöä, valtaosalla heistä vaikuttaa olevan periaatteellinen tahto kunnioittaa lapsen oikeutta yksityisyyteen netissä.
Tutkimuksen mukaan 13–16-vuotiaiden lasten vanhemmista 80 prosenttia vastaa kokevansa lapsen oikeuden yksityisyyteen tärkeäksi. 5–12-vuotiaiden lasten vanhemmista yksityisyyden kunnioittamista pitää tärkeänä noin kaksi kolmesta.
– Vaikuttaa siltä, että arjen käytännöissä moni varsinkin alakouluikäisen lapsen vanhempi haluaa tutustua tarkemmin puhelimen sisältöön. Tilanne ei varmasti ole helppo vanhemmillekaan, jotka yhtäältä haluaisivat olla lapsen luottamuksen arvoisia, mutta toisaalta kipuilevat lapsen hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyvien huolten kanssa, Aavikko sanoo.
DNA:n vuosittain teettämä koululaistutkimus selvittää vuosittain kouluikäisten lasten ja nuorten puhelimen käyttöön ja hankintaan liittyviä tekijöitä. Tänä vuonna siihen osallistui kaikkiaan 1009 iältään 5–16-vuotiaan lapsen vanhempaa ja huoltajaa.
Lue myös: Miten opettaa järkevää digilaitteiden käyttöä lapselle? Vinkit taaperosta teini-ikään
Jaa oma kokemuksesi