Perhe-elämä 01.02.2019 Päivitetty 21.08.2023

Samae Koskinen vastuun jakamisesta kotona: ”Meikäläinen yrittää joka käänteessä funtsata toista”

Tähdet tähdet –ohjelmassa kilpaileva Samae Koskinen tuli juuri ennen joulua tyttövauvan isäksi. Lastenhoito ja kotityöt jaetaan tasan, koska siten molemmat vanhemmat jaksavat paremmin.

Teksti
Piia Sainio
Kuvat
Mirva Kakko/Otavamedia

Kaikki on ihan mahtavasti, kehaisee laulaja-lauluntekijä Samae Koskinen, 40. Joulun alla hän sai vaimonsa Henna-Kaisan kanssa toisen lapsensa. Pariskunnan esikoinen on viisivuotias.

Alku on sujunut hienosti, vaikka aivan ensimmäinen viikko olikin haastava – vauvan isoveljelle.

– Tiesin, että taantumista tulee, ja siksi otinkin pojasta enemmän vastuuta. Olemme käyneet uimassa ja lukeneet yhtä kirjaa, joka meillä on ollut luvussa jo pidemmän aikaa.

Jatkamalla tuttuja puuhia isä halusi osoittaa pojalleen, ettei mikään periaatteessa muutu.

– Vaikka tietenkään vanhemmat eivät veny jokaiseen kääntymiseen ihan samalla lailla kuin aiemmin.

Ensimmäisen kriisiviikon jälkeen Samae huomasi, että esikoinen itsenäistyi kuin itsestään. Jos isän sylissä oli vauva ja vanhempi lapsi halusi leipää, tämä saattoi ihan oma-aloitteisesti mennä keittiöön puuhastelemaan. Hän kyllä osaa tehdä voileivän!

”Käsi lipassa joka käänteessä”

Perheessä ruoanlaitot ja kotityöt eivät muutenkaan ole olleet ongelma. Vastuu jakautuu Samaen mukaan puoliksi hänen ja vaimon välillä. Niin se oli myös silloin, kun esikoinen syntyi.

– 50-50-jako on tärkeää siltä kannalta, että molemmat jaksavat. Jos toisella on vastuu koko hommasta, kaikki kaatuu päälle, Samae sanoo.

– Meikäläinen yrittää joka käänteessä funtsata toista. Mietin, missä kohdassa voin napata vauvan.

Muusikon työ vie Samaen usein viikonlopuiksi pois kotoa. Tänäkin keväänä lähes jokaisena viikonloppuna on pari kolme keikkaa ja sen lisäksi tulevat Tähdet, tähdet -ohjelman lähetykset. Samae on mukana yhtenä kilpailijoista, ja lähetykset tehdään suorina joka sunnuntai.

Muina aikoina hänellä on kuitenkin paremmat mahdollisuudet olla kotona kuin monilla muilla isillä. Sen jälkeen kun tyttö tuli taloon, Samae oli kuukauden verran kotona ilman sen ihmeempiä velvoitteita.

– Olin täällä jeesaamassa, käsi lipassa joka käänteessä, hän kertoo.

Samae Koskinen

Samaen kevät on kiireinen, tulossa on uutta musiikkia. Alkuvuodesta ilmestyi single Kukaan meistä ei oo täällä liian pitkään.

”Ei siinä ukosta paljon hyötyä ole”

Samae on valmis tarttumaan mihin tahansa kotihommiin. Ruoanlaitto ja peppupesut kuuluvat ihan kummallekin.

– Vuosi 2019 on sellaista aikaa, ettei ole erikseen naisten ja miesten hommia. Molempien pitäisi hanskata kaikki jotenkin. Mutta en minäkään tässä mikään jeesus ole. Välillä kinuan apua, kun en saa villasukkia vauvan jalkaan.

Toistaiseksi yöt menevät vaimon piikkiin, koska tulokas ei ole vielä huolinut pulloa. Haastattelua edeltävänä yönä Samae oli nukkunut niin hyvin, ettei herännyt edes siihen, kun tytärtä syötettiin.

– Jos vauva on rintaruokinnalla eikä ole sitä pumppausshowta, niin ei siinä ukosta paljon hyötyä ole. Mutta kaikenlaista muuta kyllä pystyy tekemään.

Niin kuin vaikka siivoamaan keittiön aamupalan jäljiltä. Muusikko vähän valittelee sitä, että homma tuppaa jäämään aina hänelle… Laskeeko Samae, kuinka monta kertaa hän on siivonnut keittiön tai vaihtanut vaipan päivän aikana – ja kuinka monta kertaa vaimo on sen tehnyt?

– Totta kai lasken. Se kuuluu ihmisluonteeseen. Teen sitä ihan koko ajan ja häpeän.

Toisaalta vaimo hoitaa yöt. Ja lopulta Samae aina päätyy siihen, että molemmat tekevät yhtä paljon.

– Ainakin molemmilla on illuusio siitä, että työt jakaantuvat tasan. Ja pitkälle pääsee keskustelemalla. Kun sovimme siitä, miten toimimme, olemme samalla puolella. Samaa tiimiä.

Koko kuvion toimivuuden kannalta merkittävintä on toisen arvostaminen. Samae korostaa tunnetta, että omia tekemisiä arvostetaan.

Mistä se tunne oikein tulee?

– Periaatteessa sekin on jo aika paljon, että huomaa toisen tehneen jotain. Että sivulauseessa muistaa sanoa, kuinka siistiä oli tulla kotiin, kun keittiö oli laitettu.

Onnellinen Samae Koskinen sai pienen tyttövauvan: ”Tänään hän hymyili ensimmäistä kertaa”

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X