Perhe-elämä 10.09.2021 Päivitetty 21.08.2023

Seura: Kiekkotähti Siim Liivik häpesi väkivaltaista kotiaan: ”Jos saan joskus lapsia, voin antaa heille aivan erilaisen lapsuuden”

Siim Liivikin perheeseen kuuluivat äiti ja isäpuoli. Lapsena Siim Liivik joutui pakenemaan äitinsä kanssa isäpuoltaan turvakotiin.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Tiia Ahjotuli

Entinen ammatilaiskiekkoilija Siim Liivik, 33, haluaa kertoa avoimesti synkistä hetkistä lapsuudessaan. Liivikin tavoite on katkaista sukupolvien väkivaltainen perintö, Seura-mediassa kerrotaan.

Siim Liivik -elämäkerta paljastaa karun taustan

Liivikin valoittaa elämänsä varhaisia vuosia Aki Ollikaisen kirjoittamassa elämänkerrassaan Fuck you Liivik.

Lue myös: ”Odotusaikani olikin helvetti” – Lue Tiian järkyttävä tarina perheväkivallasta

– Halusin kertoa nämä jutut, koska jos yksikin tyyppi on samassa tilanteessa, ehkä hän voi saada kirjasta toivoa ja valoakin. Jos olisin voinut itse lukea lapsena jotain tuollaista, se olisi antanut mulle voimia ja ehkä rohkeutta ottaa yhteyttä johonkin, Liivik pohtii.

Liivikin perheeseen kuuluivat äiti ja isäpuoli. Lapsena Liivik joutui pakenemaan äitinsä kanssa isäpuoltaan turvakotiin.

Kierre on pysäytettävä

Kavereidensa luona Liivik huomasi, että tunnelma oli rento ja mukava. Jo lapsena hän ymmärsi, että perheväkivalta ei ollut oikein mutta ei uskaltanut kertoa omasta tilanteestaan.

Vartuttuaan Liivik päätti, että haluaa pysäyttää väkivallan kierteen.

– Halusin katkaista sen kierteen, monestihan tuollaiset asiat menevät sukupolvelta toiselle. Tulevaisuudessa, jos onni ja luoja suovat, saan joskus omiakin lapsia, ja voin antaa heille aivan erilaisen lapsuuden.

Oman menneisyyden kohtaaminen on kuitenkin vaatinut henkistä työtä. Liivik kertoo analysoineensa ja puineensa, miltä hänestä tuntuu tietyissä tilanteissa ja miksi.

Hän on myös ymmärtänyt kaipaavansa kipeästi isää ja isähahmoa. Turvattomuus tuntuu uusissa tilanteissa.

– Tällä aikuisella Siimillä, joka tässä on, on kaikki hyvin, mutta sisälläni on pieni ja pelokas Siim, joka edelleen yrittää tulla sieltä esiin, jos joudun outoihin tilanteisiin.

Jääkiekon Liivik näki ulospääsynä ahdistavasta kotielämästä.

– Mä halusin sitä [ammattilaisuraa] niin paljon, etten nähnyt mitään vaihtoehtoja. Silloin näin jääkiekon ainoana tuntemanani tienä päästä pois siitä paskasta mitä oli

Toisaalta Liivik on miettinyt, että ei ihmisen pitäisi joutua osoittamaan arvoaan tai kelvollisuuttaan ulkoisin keinoin.

– Vanhempana tosin mietin, ettei se niinkään voi olla, että lätkän pelaamisen vuoksi on kelpo kansalainen, eihän se niin voi mennä, että arvotetaan jonkun pelaamisen vuoksi eikä ihmisenä.

Lue myös Seuran juttu! ”Näin jääkiekon ainoana tienä päästä pois siitä paskasta”

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X