Perhe-elämä 17.06.2022 Päivitetty 29.12.2022

Suurperheen 200 neliön koti vaihtui 20 neliöön tien päällä – karavaanarielämän suurin oivallus syntyi kuitenkin vasta kotona

Petterssonin perhe toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja otti irtioton oravanpyöräarjesta. Suurin ahaa-elämys syntyi kuitenkin matkan jälkeen koto-Suomessa perheen astuessa sisään omakotitaloonsa.

Teksti
Eeva Pettersson
Kuvat
Eeva Petterssonin kotialbumi

Kun meidän seitsenhenkisen perheemme koti muuttui viiden viikon ajaksi kahdestasadasta neliöstä kahteenkymmeneen neliöön, pääsimme kokemaan hyvin erilaista lapsiperheen arkea.

Pyörillä liikkuvasta, maisemia tiuhaan vaihtavasta karavaanikodistamme ei tiivistä tunnelmaa puuttunut. Matkalle pakatut tavarat ja varusteet oli valittu mukaan huolella harkiten, sillä tila piti hyödyntää järkevästi jokaista neliötä myöden.

Perheen yhteinen kalenteri näytti viiden viikon ajan epätodellisen puhtaalta, mutta totta se oli.

Lue myös: Aurinkoon vai mökin rauhaan? Testaa, minne sinun pitäisi päästä itseksesi lomailemaan!

Ruokailua Ranskan taivaan alla. Bon appétit!

Koko perheen yhteinen seikkailu

Nautimme kiireettömyydestä kulkemalla omaa tahtia vapaasti sinne, mikä juuri siinä hetkessä parhaimmalta tuntui.  

Karavaanikodin keittiön ikkunasta näkyi milloin Espanjan rannikkoa ja palmupuita, milloin Portugalin kukkaloistoa, Saksan moottoriteitä tai Alankomaiden pyöriviä tuulimyllyjä.

Välillä taas nautimme Ranskan vuoristomaisemista tai belgialaisesta arkkitehtuurista. Kuljimme omaa tahtia sinne, mikä juuri siinä hetkessä parhaimmalta tuntui.  

Matkustaminen kerryttää hienoja koko perheen yhteisiä muistoja ja antaa uutta perspektiiviä omaan ajatteluun.

Olemme matkustelleet ennenkin, mutta ajatus pidemmälle Euroopan matkalle lähtemisestä oman karavaanikatraan kanssa oli meidän pidempiaikainen haaveemme.

Pahimman korona-ajan vuoksi haaveen ajankohtaa jouduttiin hieman siirtämään, mutta keväällä irtiotto oravanpyöräarjesta saatiin viimein mieheni päivätöistä kertyneiden lomaviikkojen ja oman hoitovapaalla oloni ansioista aikataulullisesti toteutettua.

Tässä kohtaa en puhuisi pitkästä lomamatkasta vaan ennemmin koko perheen yhteisestä seikkailusta.

Kilometrejä kertyi tuhansittain ja pitkät ajomatkat vaativat kärsivällisyyttä.

Ison siirtymän teimme kuitenkin Suomesta laivalla suoraan Saksaan, ja myöhemmin myös takaisin Saksasta Suomeen. Turvallisista ajokilometreistä tien päällä vastasi mieheni, jolta löytyy vaadittava ajokortti pitkän ajoneuvoyhdistelmän ajamiseen. Itse keskityin palvelemaan lasten toiveita, sekä tietenkin ihailemaan kauniita maisemia.

Isommat lapset nauttivat automatkojen ajan kirjojen, tablettien ja kännyköiden annista. Vauvan päiväuniajat ajoitimme pidemmille ajohetkille.

Muutaman kotoa otetun lempilelun ja satukirjan turvin saimme hyvin ennaltaehkäistyä lasten koti-ikävää. Ikävästä ei tosin tainnut olla tietoakaan, niin paljon viihdyttäviä hetkiä pääsimme yhdessä perheen kesken kokemaan.

Rannalla nautiskelua, vanhojen kaupunkien yllätyksellisiä kujia, elävää musiikkia, luonnon ihmeitä ja herkullisia makumatkoja. Mikäs sen parempaa! 

 

Ranskassa vietimme aikaa rannalla rentoutuen. Uiminen oli matkan aktiviteeteista suosituinta.

Arkisia elämyksiä

Matkaan mahtui rutkasti niin hienoja elämyksiä kuin arkisiakin hetkiä.

Päivät sisälsivät pyykkivuorien selvittämistä, tiskiharjan heilutusta campingalueiden huoltorakennuksissa, ripauksen etätöitä auringonpaisteen alla sekä kahden vanhimman lapsemme koulunkäyntiä asuntovaunusta käsin.

Ruuanlaitto palmupuiden katveessa oli oma elämyksensä sekin. Samoin kuin mandariinien nauttiminen suoraan puusta, sekä delfiinien seassa meressä uiminen. 

Suurimmat ahaa-elämykset koin kuitenkin matkan jälkeen koto-Suomessa astuessani sisään omakotitaloomme.

Kerrossängyllä saa hyvin pieneen tilaan lisää neliöitä.

Paluu kotiin

Syöksyimme omasta karavaanikuplastamme suoraan ruuhkavuosien tähdittämän kiireisen ja täyteen ahdetun seinäkalenterin äärelle, jonka merkinnät olisivat kaivanneet kunnolla karsimista. 

Karsimista olisi kaivannut myös kotimme, jonne oli vuosien saatossa tulvinut joka suunnasta tarpeettoman paljon turhaa tavaraa. Viimeisen viiden viikon ajan olimme mainiosti selvinneet ilman niitä.

Kuluttajatutkimuksen mukaan ihminen pärjäisi mainiosti 250 tavaralla, mutta suomalaiskodeista niitä löytyy jopa 10 000–50 000.

Entä mitä tulee suurperheen aikatauluihin.

Vauvan kanssa tärkeintä matkalla on rento asenne.

Aktiivisesti harrastavan perheemme kalenteri yhdessä töiden ja muiden menojen kanssa on kuin vuosittain rakentuva viidentuhannen palan ikuisuuspalapeli. Se saatetaan loppuun kovalla vaivalla ja pinnistelyllä pala palalta.

Harrastukset ovat tärkeitä, mutta niidenkin kohdalla voi miettiä sopivaa määrää. Joidenkin kohdalla elämän kohtuullistaminen voi avata mahdollisuuden ansaita lisää vapaa-aikaa ja vähemmän työntekoa.

Vähempi määrä tavaraa taas olisi paitsi ekologisempaa, suojelisi myös kukkaroa ja vähentäisi aikaa siivouksessa.

Perheen kanssa yhdessä vietettyjä lomareissuja voisi olla useammin, kun kalliit harrastusmenot ja tavaravuoret olisivat huomattavasti pienemmät. Ehkä myös asuinneliöistä ja asuinkustannuksista voisi karsia.

Matkailu avaa silmiä uusille asioille, ajatuksille ja asenteille. Tämä matka muistutti siitä, miten omaa arkea voisi joskus kohtuullistaa. Karsimalla asioita pois elämästä voi saada tilalle niin kovin paljon enemmän. 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X