Perhe-elämä 20.09.2020 Päivitetty 26.11.2021

Suvi Teräsniska 1-, 4- ja 5-vuotiaiden äitiydestä muusikkona: ”Kuopus on viimeinen oljenkorteni”

Suvi Teräsniska lauloi albumillisen kehtolauluja. Kiitosta on tullut perheiltä, joissa levottomatkin lapset saatiin käymään yöpuulle – mutta omat pojat eivät innostuneet.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Susanna Nordvall

Laulaja Suvi Teräsniska, 31, on kolmen pienen pojan äiti. 1- , 4- ja 5-vuotiaat energiset ihmisenalut ovat touhukkaita, mutta nukkumaan heidät saa vaivattomasti.

– Varsinkin nuorimmaisen, Uskon, kanssa on helppoa. Poika omaan huoneseen, omaan sänkyyn, hörppy iltamaitoa ja tutti suuhun. Usko jää istumaan tai loikoilemaan sänkyyn. Ei sieltä sen jälkeen kuulu enää mitään.

Kuulostaa jokaisen sellaisen vanhemman unelmalta, joka käy jälkikasvunsa kanssa ensin pitkän suostuttelun petiin ja sen jälkeen vielä pidemmän nukutusrumban.

Suvin vanhemmat pojat nukahtavat vilkkaan päiväkotipäivän jälkeen joutuisasti, mutta jokailtaisessa iltarutiinissa piilee nahinan paikka.

– Iltasatu on tärkeä rutiini, josta olen halunnut pitää kiinni. Luen iltaisin kaksi satua, jotta nelivuotias Toivo ja viisivuotias Terho saavat mieleisensä sadun eikä tule tappelua.

Enimmäkseen perheessä luetaan Suvin vanhoja aarteita – lasten kirjakerhon Disney-tarinoita.

– Kun esikoinen syntyi, tajusin, että kasvatan sukupolvea, joka ei ole nähnyt Disney-piirrettyjä. Rakastan itse niitä ja olen kerännyt elokuvia jo ennen lasten syntymää.

Sen sijaan laululeikeistä kaksi vanhinta poikaa eivät toistaiseksi ole kovin kiinnostuneita. Usko-kuopuksen päiväkodista on sentään kantautunut viestiä silminnähtävästä intoilusta, kun taapero kuulee musiikkia.

– Ehkä hänet saisi joku päivä muskariin tai soittotunneille. Hän on viimeinen oljenkorteni, Suvi naurahtaa.

Suvi ja hänen miehensä Simo pyrkivät laulamaan lapsille, mutta sellaiset hetket jäävät vähiin.

– Koska olen yleensä viikonloput keikoilla, ei vapaa-ajalla tule paljoa laulettua.

Uneen Suvin tuudittamana

Kun Suvilta ilmestyi keväällä kuusi kappaletta rauhoittumislauluja, moni lapsiperhe kiitti syvällä helpotuksen huokaisulla. Kaikki vanhemmat eivät osaa saati nauti laulamisesta. Silloin nukkumaanmenon on pelastanut Lapin äidin kehtolaulu tai Hyvin hiljaa, Suvin ääni ja pelkkä akustinen kitara.

– Kesän aikana sain kiitoksia, että kappaleiden kuuntelu on saanut levottomatkin lapset rauhoittumaan iltaisin ja auttanut perheissä, joissa nukkumaanmeno on ollut melkoinen taival.

Kappaleet ovat suomalaisille tuttuja ja rakastettuja, mutta jokaisella kuudesta on Suville merkitystä myös henkilökohtaisesti.

Sinisestä unesta minulla on ollut lapsena kirja. Sen mukana tuli c-kasetti, Suvi muistaa.

Suvilla on vahva lapsuusmuisto siitä, kuinka hän kuunteli laulua yöllisen Nukkumatin vierailusta ja eläytyi satukirjan kuviin.

Suojelusenkelin Suvi esitti esikoisen, Terhon, ristiäisissä vuonna 2015. Nyt kerron mä sulle lapseni -kappaletta Suvi lauloi omalle veljelleen, kun tämä oli vauva.

Kevään iltalaulujen suosion vuoksi Suvilta ilmestyy syyskuussa kokonainen levyllinen kehtolauluja. Pojat eivät kuitenkaan ole äidin iltalauluista valtavan kiinnostuneita. Poikkeus oli Suvin roolityö Frozen 2 -elokuvassa, jossa hän lauloi kehtolaulun Annan ja Elsan äitinä.

Sitä pojat seurasivat korvat tarkkana.

– Silloin sain ajatuksen levystä, joka sopisi lapsillekin. Olen aina halunnut tehdä laadukasta lastenmusiikkia, koska se on ollut itselleni niin tärkeää lapsena.

Disneyn elokuvamusiikin lisäksi Suvin suosikkeihin lukeutuu suomalainen Rölli.

– Äiti rukka joutui nauhoittamaan lapsuudessani rakkauselokuviensa päälle Rölli-jaksoja, jos VHS-kasettia ei ollut vapaana, Suvi muistelee.

Suvi on aikuisiällä huomannut pohtivansa Rölliä esittäneen Allu Tuppuraisen laulujen ajatuksia ja sisällytti levylle myös laulun hänen kynästään.

– Aikuiset saisivat kuunnella tänäkin päivänä, mitä sanottavaa Röllillä on ollut minun lapsuudessani muun muassa suvaitsevaisuudesta ja muiden olentojen kunnioittamisesta.

Suvi Teräsniska puistossa. Suvin lapset tulevat usein mukaan keikkareissuille.

Suvi Teräsniskan lapset tulevat monesti mukaan keikkamatkoille. Kuva: Susanna Nordvall

Tämän lauloin Olli Lindholmin hautajaisissa

Vuosi 2019 oli Suville raskas, vaikka mahtui vuoteen myös hyviä asioita. Kuopuksen syntymä sattui lähekkäin Suvin hyvän ystävän ja mentorin, Yö-yhteen keulakuvan Olli Lindholmin kuoleman kanssa.

– Sain elää vauvaelämää kuopuksen kanssa, mikä oli ihanaa.

Kuitenkin iso osa surutyötä oli Suville Yö-yhtyeen kanssa suunniteltu kiertue keväälle 2020, joka katkesi koronaan. Toistaiseksi keikat siirtyivät ensi keväälle.

– Tärkeää kiertueessa on se, että saan tehdä töitä rakkaiden ihmisten kanssa ja muistella Ollia yhdessä lavan lisäksi niin takahuoneissa kuin keikkabussissa.

Ollin hautajaisissa Suvi lauloi Irwin Goodmanin kappaleen Maailma on kaunis, joka on edesmenneen Vexi Salmen sanoittama.

– Se oli Ollin lempibiisi, jota hän tykkäsi itsekin laulaa keikalla. Se ei ole surullinen, vaikka melankolinen onkin.

Suvi uskoo saavansa Ollin siunauksen suunnitelmilleen ja sille, millaista musiikkia hän nyt tekee. Suvi havaitsi Ollin henkistyneen viimeisimpinä vuosinaan.

– Uskon, että Olli hymyilee tyytyväisenä pilven reunalta.

Suvi Teräsniskan lapset saavat elämän jatkumaan

Viikonloput kuluvat Suvin perheessä keikkojen ehdoilla. Puoliso Simo työskentelee Suvin teknikkona.

– Lapset ja lastenhoitaja nukkuvat kanssani samassa hotellihuoneessa. Simo on omassaan, koska hänen päivänsä alkavat aiemmin ja päättyvät myöhempään. Yritämme näin huolehtia, että hän saa tarpeeksi unta.

Viikonloppuina kertynyt kaipuu näkyy välillä lapsissa.

– Tuntuu siltä, että Simo saa enemmän kiukuttelua osakseen.

Välillä kolmen lapsen kanssa pinnaa kiristää, mutta toisaalta Suvi toivoi tiivistä sisaruskatrasta.

Hän itse sai kymmenenvuotiaana hartaasti toivomansa pikkuveljen. Vaikka ikäeroa ei enää huomaa, lapsena se tuntui suurelta, vaikka Suvi veljestään paljon iloitsikin.

Hän on haaveillut samanlaisesta perhe-elämästä kuin vanhempiensa lapsuudenkodeissa, joissa molemmilla oli paljon sisaruksia.

– Tykkään lapsista ja voisin tehdä vaikka kymmenen. Mutta se ei taida olla käytännön kannalta järkevää meidän hektisen elämämme huomioiden, Suvi pohdiskelee.

Lue myös: Suvi vastasi väitteisiin pikkulapsistaan –”Syntyy enemmän sotkua kuin valmista”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X