Perhe-elämä 25.04.2019 Päivitetty 21.04.2020

Synttärileikkejä 60-luvulta: Pitäisivätkö nykyajan lapset näitä tylsinä?

Kun onginnasta ja lahjapusseista ei ollut vielä tietoakaan, Kaks'plus ohjeisti vanhempia 5-vuotissyntymäpäivän ohjelmanumeroissa.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock, Otavamedia

Kaksplus 50 vuotta -sarjassa julkaistaan Kaksplus-lehden artikkeleita sen perustamisvuodesta 1969 lähtien. Miltä lapsiperheen elämä ennen näytti? Mitkä ilmiöt kiinnostivat, mitkä asiat askarruttivat vanhempia? Hyppää mukaan aikamatkalle!

Alkuperäinen artikkeli ja sen sanavalinnat eivät edusta Kaksplus-lehden nykyistä linjaa tai arvoja.

Kaks’plus 2/1969:

Lauletaan ja leikitään

Leikitkin, joita kutsuilla leikitään, on viisasta miettiä ja valmistella ennakolta. Mitä nuorempia lapset ovat, sitä enemmän heitä viehättävät laululeikit. Ja vanhempiakin, 4–5-vuotiaita kiinnostavat juonelliset laululeikit varsinkin jos heidät voidaan vaatettaa osiensa mukaan perheen vanhan pukuvaraston turvin.

Nämä vanhemmat lapset osaavat toki leikkiä vaikkapa ”Mustalaisen kirjettä”. Alkuperäisessä leikissä kukin leikkijöistä saa vuorollaan kirjoittaa osan kirjeestä niin, että edellisen kirjoittajan teksti käännetään piiloon, ja vain viimeinen rivi jää näkyviin. Jos leikkijät ovat alle kouluikäisiä, kirje voidaan muuttaa joko kuvakertomukseksi tai yhdeksikin kuvaksi.

Muunnelma ’Päivänsankarin muotokuva’ innostanee jokaisen luovaan työhön. Paperiarkki taitetaan yhtä moneen osaan kuin leikkijöitä on, ja kukin saa piirtää osansa toisilta salaa. Edellisen piirtäjän teoksesta jätetään näkyviin vain pienet viivojen päät, joista seuraava jatkaa.

Aina yhtä riemukas leikki on ’Pane porsaalle saparo’. Tämä käy siten, että piirretään suuri porsas taululle ilman saparoa ja jokainen saa vuorollaan yrittää silmät sidottuina asettaa saparon paikalleen. Leikin voittaja on se, joka saa saparon lähinnä oikealle paikalleen.

Ja mikä tärkeintä: voittaja palkitaan.

 

Ovatko lastenkutsujen leikit muuttuneet 50 vuodessa? Kaksplussan 2000-luvulla listaamia leikkejä voit lukea täältä.

Viisivuotissyntymäpäivien valmistelusta 60-luvulla voit lukea lisää täältä.

 

Kaksplus 50 vuotta -sarjassa julkaistaan Kaksplus-lehden artikkeleita sen perustamisvuodesta 1969 lähtien. Miltä lapsiperheen elämä ennen näytti? Mitkä ilmiöt kiinnostivat, mitkä asiat askarruttivat vanhempia? Hyppää mukaan aikamatkalle!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X