Työ ja raha 01.02.2023

Ihmisarvoinen elämä maksaa nelihenkiselle perheelle yli 3000 euroa kuussa, ainakin Helsingissä

Selvityksessä huomioitiin välttämättömiä hyödykkeitä ja palveluja.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Turun yliopiston viitebudjettihankkeessa selvitettiin, mitä maksaa ihmisarvoinen elämä vuonna 2022 ja mitä kulutushyödykkeitä siihen kuuluu.

Nelihenkisen helsinkiläisperheen viitebudjetti asettui 3283 euroon kuukaudessa. Muualla Suomessa asuvan nelihenkisen lapsiperheen kuukausikustannukset ovat 2909 euroa.

On kuitenkin muistettava, että selvityksen viitebudjetit perustuvat loppuvuoden 2022 hintoihin. Hinnat nousevat tällä hetkellä inflaation myötä kiihtyvällä tahdilla.

Viitebudjetit kuvastavat taloudellisia minimiresursseja, joita tarvitaan ihmisarvoisen elämän saavuttamiseen. Budjetit koostuvat tavaroista ja palveluista, jotka on katsottu välttämättömiksi yhteiskunnallisen osallistumisen kannalta.

Hyödykkeinä huomioidaan ruoka, vaatetus, tietoliikenne, kodin tavarat ja laitteet, terveys ja henkilökohtainen hygienia, harrastukset ja vapaa-aika, asuminen sekä liikkuminen.

Viitebudjettien laadinnassa huomioitu kansalaisten näkemykset

Esimerkiksi tietoliikennelaitteet ovat tänä päivänä välttämättömyys. Nelihenkisellä perheellä niihin kuluu arviolta 163 euroa kuukaudessa.

Tietoliikennelaitteiden merkitys on korostunut aikana, jolloin sosiaalinen yhteydenpito, valtaosa töistä ja käytännössä melkein kaikki opiskelu vaativat tietokonetta ja internetyhteyttä.

Kansalaisilla teetetyssä kyselytutkimuksessa selvisi myös, että kouluikäisten lasten ja nuorten kuulokkeita pidetään monissa perheissä hyvin oleellisina. Kuulokkeet mahdollistavat lasten musiikin kuuntelun muuta perhettä häiritsemättä sekä tarvittaessa takaavat opiskelurauhan.

Myös laajakaista ja televisio nähtiin myös välttämättöminä hyödykkeinä.

Viitebudjettilaskelmia käytetään esimerkiksi köyhyyden mittaamisessa, akateemisessa köyhyystutkimuksessa, perusturvan riittävyyden arvioinnissa sekä talous- ja velkaneuvonnassa.

Lue myös: Näin hintojen nousu koettelee lapsiperheitä: ”Seuraavaksi on lopetettava lasten jääkiekkoharrastus”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X