Työ ja raha 12.10.2020 Päivitetty 15.10.2020

2-kuisen vauvan äiti Jenni Puoliväli takoo mieluummin töitä kuin Kelan päivärahaa: ”Olen virkeämpi äiti, jos käyn välillä töissä”

Lääkäri Jenni Puoliväli, 30, haluaa lyhentää asuntolainaa perhevapaallakin. Hän kertoo avoimesti tuloistaan, lapsenhoidon jakamisesta ja siitä, mikä vetää töihin esikoisen vauva-arjesta.

Teksti
Piia Matikainen
Kuvat
Jani Mertala
32 kommenttia

”Esikoiseni syntyi elokuun alussa. Äitiyslomani alkoi kesäkuun lopussa, mutta jouduin jäämään sairauslomalle kuukautta aiemmin, sillä en pystynyt tekemään omaa työtäni enää ison vatsan kanssa.

Jo sairausloman aikana tuli kova kaipuu töihin. Olen ollut vuoden virassa Seinäjoen keskussairaalassa, jossa työskentelen anestesiaan ja tehohoitoon erikoistuvana lääkärinä. Siitä lähtien, kun tiesin saavani vauvan, yritin tehdä päivystyksiä ja hälytystöitä niin paljon kuin jaksoin. Yhdenkin kuukauden tuloihin vaikuttaa merkittävästi, onko kuussa yksi vai kaksi päivystystä.

Noin puolet palkastani tulee päivystyksistä, mutta tähän toki vaikuttaa, kuinka paljon päivystän ja ovatko vuorot arkisin vai viikonloppuisin. Jos en päivystä, bruttopalkkani on vähän alle 5000 euroa. Kun päivystän, palkka voi olla 10–11 000 euroa. Se on aina ylityötä, eli viikkotyö ei ikinä jää alle 40 tuntiin, mutta jaksoin sitä vielä keväällä tosi hyvin. Lisätuloilla sain kasvatettua ansiosidonnaista vanhempainpäivärahaani.

3500 euroa on aika paljon vähemmän kuin se, mihin olen tottunut.

Vanhempainpäivärahani on kuukaudessa bruttona noin 3500 euroa, mikä on aika paljon vähemmän kuin se, mihin olen tottunut. Meillä on asuntolaina ja muut menot maksettavina, joten tietty tulotaso on säilytettävä niiden vuoksi.

Alan tehdä päivystysvuoroja ja ambulanssikeikkoja marraskuussa. Määrällisesti päivystysaikaa on sairaalassa niin paljon, että juuri siihen tarvitaan eniten ylimääräisiä tekijöitä.”

Lääkäri Jenni Puoliväli saa perhevapaalla ansiotuloja myös sosiaalisen median kaupallisista yhteistöistä.

Lääkäri Jenni Puoliväli saa perhevapaalla ansiotuloja myös sosiaalisen median kaupallisista yhteistöistä.

”Ambulanssikeikoista saa hyvän korvauksen, eli minun kannattaa ehdottomasti lähteä, oli vuoro sitten arkena tai sunnuntaina. Arkena tehdyiltä työpäiviltä menetän ansiosidonnaisen päivärahan, mutta saan keikoista paljon enemmän rahaa kuin Kelalta.

Erikoistuvalle anestesialääkärille hälytyskeikan tuntipalkka on 130 euroa, eli yhdestä kuuden tunnin ambulanssikeikasta Seinäjoelta Tampereelle ja takaisin saan bruttona lähes 800 euroa. Ansiosidonnainen päivärahani on 142 euroa.”

Lue myös: Äitiyslomaan tulee iso muutos – raskausraha ja 7 + 7 kuukautta vanhempainvapaata

Jenni Puoliväli: ”Töiden tekemisestä rangaistaan”

”Keikkoja voi välillä tulla etukäteen suunnittelematta, joten en pysty kaikkia työpäiviä ilmoittamaan ennakkoon Kelalle, vaan minun pitää muistaa tehdä se jälkikäteen. En vain ymmärrä, mikä järki siinä on. Tulee ihan opiskeluajat mieleen, kun rankaistaan töiden tekemisestä. Minulla on iso veroprosentti, joten verottajakin saa hyvät rahat siitä, että käyn töissä. Maksan myös Kelan tuesta veroa.

Jos äitejä halutaan kannustaa työssäkäyntiin ja tasa-arvoon, helpottaisi, kun ei tarvitsisi miettiä, onko se taloudellisesti kannattavaa vai ei. Mielestäni systeemi ei ole ihan nykyaikainen ja heikentää naisten asemaa.

Tykkään hirveästi työstäni. Minulla on palo mennä tekemään, ja se tuo vaihtuvuutta arkeen.

Rahan lisäksi toinen syy töiden tekemiseen on se, että saan pidettyä opittua taitoa yllä. Kolmas syy on se, että tykkään hirveästi työstäni. Minulla on palo mennä tekemään, ja se tuo vaihtuvuutta arkeen. Olen virkeämpi äiti, jos käyn välillä tekemässä töitä.

Meidän ei tarvitse laittaa lastamme työvuorojeni ajaksi kodin ulkopuolelle hoitoon, sillä hän voi olla isänsä kanssa kotona. Sovin päivystykset viikonlopuille sekä arki-illoille ja -öihin, koska mieheni tekee päivätyötä maanantaista perjantaihin. Tämä myös tasaa vanhempien välistä vastuuta lapsenhoidosta.

Kokonaan palaan töihin toukokuussa, jolloin puolisoni jää kotiin.”

Miten äitiysloma vaikutti eri naisten tuloihin ja uratoiveisiin? Lue myös:

Kommentit (32)

Mä teen 19h viikossa töitä, samoin mieheni, tietoinen valinta. Olemme terveydenhuoltoalalla, emme lääkäreitä. Meillä 4 lasta, 5-15v. Tulomme ovat huonot, mutta se rikkaus minkä vapaa-ajasta ja seesteisestä, kiireettömästä elämästä saamme, ei ole rahalla mitattavissa millään tavoin.
Minkä sitten kukakin elämässään tärkeäksi arvottaa.

Nimimerkillä ajan vanhalla autolla ja olen läsnä perheen kanssa

”3500e bruttona(vanhempainraha) on paljon vähemmän kuin mihin olen tottunut” kehtaakin!…monet saavat vain haaveilla tuollaisesta palkasta vaikka ovat vastuullisessa hoitotyössä myös, ja kyllä onnistuu kummasti maksaa asuntolainat ym. menot niilläkin tuloilla,lääkäreille maksetaan aivan liikaa!

”Nuorilla” on vain palkka palkka palkka mielessä ei mitään muuta. ”Moni asia on tärkeämpää kuin palkka, esimerkiksi perhe,ystävät ja se että näkee kun lapset kasvavat!”.

Palkkatasoihin nyt kantaa ottamatta, itsellekin oli parasta kun pääsi kolmen kuukauden päästä synnytyksestä töihin. Lievensi sitä elämänmuutoksen alkushokkia kun navettahaalarissa tunsi olevansa oma itsensä. Ja lapsi tuntui erityisen rakkaalta kun sitä pääsi suukottelemaan hetken hengähdyksen jälkeen! Työvuorojen höykällä sai myös isännän olemaan edes vähän aikaa lapsen kanssa… Minulle se oli iso tasa-arvokysymys.

Voi ei! Mitenhän se nyt pärjää kahden normiduunarin peruspalkalla?!? 😱

Jutun henkilö asuu Seinäjoella. Asuntona taitaa olla palatsi kun sen asuntolainaa ei pysty 3500 bruttotuloilla hoitamaan kun ilmeisesti puolisokin töissä käy ja tienaa. Tämän jutun pointti toki oli raha mutta enemmän ymmärrystä itselläni löytyy siihen, että lääkärin on hyvä työskennellä vanhempainvapaallakin ammattitaidon ylläpitämiseksi.

Lääkärithän saavat nukkua/levätä päivystysvuoroissaan, esim. öisin jos potilaita ei ole. Joten kyllä aika ilmaiseksi tuollaiset summat tulevat ja kehtaa vielä valittaa. Naurettavaa! Otetaan lääkäreiltä vähän pois kun ne tienaa ihan tolkuttomasti työstä, joka ei tuota valtiolla eurokaan ja siirretään hoitajille niin loppuu hoitajienkin marinat.

Maksaa se lääkärikin veroa palkastaan ja noilla tuloilla vero% on jo aika iso. Lisäksi se lääkäri on kokonaisvastuussa potilaiden hoidosta. Siis jos tulee hoitovirhe, lääkäri on se joka kantaa vastuun. Ja se lepo mitä saattaa saada päivystyvuorossa (eikä sekään ole itsestäänselvyys), se loppuu siihen pisteeseen kun lääkäriä tarvitaan. Jos paikka on sellainen, ettei potilaita yöllä juuri ole, ei lääkäri ole paikan päällä päivystämässä vaan esim. kotonaan valmiudessa sovitusti, tai toisessa yksikössä josta lähtee tarvittaessa liikkeelle.

Näytä kaiken päivystysten keskittämisen jälkeen se päivystyspiste, jossa etupäivystäjä ehtii nukkua! Päivystystyö on käynyt vuosien myötä koko ajan vain raskaammaksi ja raskaammaksi.

Höpö höpö. Puhui ambulanssikeikoista ja Jennin podia kuunnelleena ei siellä todellakaan nukuta.

Öisin on paljon synnyttäjiä epiduraalin puutteessa, johon tarvitaan anestesialääkäri.

Duunarityössäni en ole työpaikkani pienipalkkaisin, lähellekään. Tuloni on 13 euroa/tunti. Aika kaukana lääkärien palkoista. Aiemmassa työssäni tulot ja tarjotut tuntimäärät vaihtelivat ja välillä bruttona palkka oli alle 1000 euroa, välillä suuret 1600 euroa. Ei ollut varaa aina edes pakollisiin hankintoihin. Onneksi näin sentään lapsiani enemmän kuin joku 60-80h töitä tekevä, vaikka puutteessa usein elettiinkin.

Niin, eikö elämässä ole tärkeintä tehdä sitä mistä nauttii? Ei se, että äiti käy välillä töissä ja on sitä kautta ihan varmasti paremmin läsnä sitten kotona ole vauvalta mitenkään pois. Ei kaikista ole olemaan lapsen kanssa kotona 24/7 eikä hetken poissaolo tee huonommaksi äidiksi.

Lentäjänä saan melkein päivärahoja tuonverran. Palkkajää sitten ihan säästöön ja lomailuun perheen kanssa. N. 120.000 egulia. Kotona n. 9 päivää kuussa. Korona-aika on ollut hyvää aikaa. On aikaa harrastaa ja olla perheen kanssa kerrankin eikä tarvi tehdä töitä aina, vaan nyt voi ladata akkuja tulevaan. Vailla huolen häivää.

Mä tienaan puutarhahommissa 1300 bruttonai. Päivittäinen työaika 7,5 h, ei viikonloppuja eikä päivystyksiä. Puolen vuoden työssäoloajan jälkeen selkä, polvet ja lonkka voivat huonosti. En halunnut jäädä peruspäivärahalle (33,66 €/pv), olisin vaan tylsistynyt kotona. Aika kaukana olen lääkäreiden tasosta. 😂😂😂

No meneehän noista tuloista leijonanosa veroihin. Sillä ei enää kovin suurta eroa ole tienaatko 6000 vai 8000€ kuussa, mutta haluaako sitten tehdä sen 100 tuntia viikossa töitä ja vielä epämukaviin aikoihin..? Aika monen duunarinkin palkka olisi se 8k kuussa jos tekisi kaksi-kolme kertaa ne normiviikon tunnit, joista osa vielä viikonloppuisin ja öisin. Oletteko tätä miettineet? Monella toki ei ole mahdollisuutta mutta voihan sitä ottaa toisen tai kolmannen duunin siihen oman päivätyön rinnalle. Sitten puhutaankin jo ihan eri luokan tuloista kun normaalilla 38h/vko työtunneilla virka-aikaam päästään noihin lukemiin..ne on aika harvassa.

Herää kysymys, mikä elämässä on tärkeintä.

Tuntuu hurjalta että joku edes saa tuollaisen rahan, kun itse saan alle sen minkä maksan lainaa (500€/kk), olen yksin lapsen kanssa ja kaikki kulut maksan yksin, omakotitalosta. Säästöt käytin siihen, että sain olla muksun kanssa 1,5v kotona, ilman niitä ja läheisen antamaa tukea ei olisi ollut mahdollista. Silti hyvä näin, koska tämä aika on ollut korvaamatonta, eivätkä kaikki voi olla edes näin kauaa. Toivoisin realismia keskusteluun palkoista ja tukien määrästä, harvoin oon lehtijutuissa nähnyt lukuja, jotka ovat totta useimpien ihmisten arjessa.

Mene kuudeksi vuodeksi lääkikseen ja aloita erikoistuminen siihen päälle, niin saat.

Elämä on valintoja, ei kukaan ole pakottanua sua omaan työhösi.

Lääkisläiset pääsee hyville ansioille jo ennen kuin valmistuvat. En ihan ymmärrä siksi tätä ”opiskele ensin 6 vuotta jne” selitystä kun palkoista puhutaan. Ja ei siinä mitäön, kyllä lääkärin työstä pitääkin maksaa enemmän kuin vaikka siivoajan duunista. Mutta kaikenlaisilla kikkailuilla ja verohelpotuksilla on mennyt tämäkin ala varsinkin yksityisellä puolella melkoiseksi herrahommaksi ja rahastukseksi. Reseptin kirjoittamisesta ja arvailusta saa pulittaa kasan euroja ja lääkäri ei aina edes vastuuta kanna.

Mutta tän jutun aihe nyt oli kai lähinnä tämä kuinka saa äitiyslomalla ”vain 3500” ja siksi tekee töitä. No, itse on päättänyt alkaa lapsentekoon, itse on lainanda ottanut. Mutta ilmeisesti isojen menojen takia Kelan pitäisi maksaa äitiyspäivärahaa vaikka tienaa välillä päivässä summia mitä muut tekee viikossa tai kahdessa viikossa. Ja monella alalla se 12 tuntia on ihan normivuoro eikä ylityksistä saa tuollaisia hilloja. Ja puhun nyt yhtälain tärkeistä aloiista kuten pelastajat ja poliisit.

Systeemi onkin huomattavasti enemmän perseestä niille, joilla ei ole hyvät tulot. Äidin on elettävä sillä about ei millään mitä saa, koska töihin ei voi mennä. Vaikkapa tarjoilijan päiväpalkka ei ole niin hyvä, että olisi kannattavampaa viettää päivä töissä, sillä erotus palkan ja päivärahan välillä jää pieneksi. Kateellisena ei nyt kannata takertua noihin lukuihin, kun se ei ollut jutun pointti.

Voi hyvänen aika, että ihan pärjää 3500 euron kuukausituloilla😏….

Kannattaa ottaa huomioon, että jutun henkilö puhui perheensä ottamasta asuntolainasta. Laina todennäköisesti iso, on ehkä ostettu asunto, joka maksaa vaikka 450 000 – 1000 000 e. Ihmisethän elävät myös tulojensa mukaan. Kyllähän se maksaa, jos pitää olla puolen miltsin – miljoonan asunto, purjevene, hienot autot, kesämökit rannalla nykymukavuuksilla, ulkomaan matkoja kaukokohteisiin tai Eurooppaan useasti vuodessa. Varmaan edellä kuvatulla tavalla elävät pariskunnat, joilla molemmilla puolisoilla työt, joista saa palkkaa 5000 – 10 000 e/kk:ssa. Jos kaikki ostettu enimmäkseen velaksi, niin kyllähän tuossa maksettavaa piisaa.

Jutun henkilö asuu Etelä-Pohjanmaalla. Saa olla aikamoinen palatsi, jos saa hassattua 0.5 miljoonaa taloon sielläpäin Suomea…….

Hahahaaaa… ”elääkkin pitää”. No niin, meikä saa 1736 eur käteen joka kuukausi (kuukausipalkka). Ja kyllä, käyn töissä joka päivä ma-pe. Mutta hei, itseppähän olen valinnut tämän duunin, olis pitänyt ”vähän” opiskella noihin tuloihin. Osaiskohan sitä ollakkaan jos rahaa tulis ns. ikkunoista eli noinkin paljon :) :) :)

No itse teen lääkärinä töitä keskimäärin 60-80h viikossa ja käteen jää tuplasti tuo sinun summasi. Mutta vietän hieman enemmän aikaa myös työpaikalla, eikö vain? Ja saan ison osan viikonlopuista/juhlapyhistä myös töissä viettää. Että kun sitä tuntipalkkaa pelkästään katsoo niin kyllä moni ihan alemmallakin korkeakoulututkinnolla tai jopa ns duunariammatissa pääsee siihen hyvin helposti. Sitten puhutaan enää siitä että kuinka paljon tunteja kuussa on mahdollista tehdä. Monella ei ole, joskus toivoisin itsekin että sairaala pistäisi ovet säppiin jouluksi ja heinäkuuksi niinkuin monet putiikit pistävät. Täytyy varmaan harkita alanvaihtoa koska tässä elämässä moni asia on tärkeämpää kuin liksa, esimerkiksi perhe,ystävät ja se että näkee kun lapset kasvavat!

Ihan järkyttävän iso raha.ei pitäs valituksen aihetta hänellä olla.

Päiväraha on korvausta ja tukea siitä, että pysyy kotona hoitamassa vauvaa – ei yhteiskunnan Kiitos vauvan tekemisestä. Mikäli teet muuta työtä kuin hoidat vauvaa, et luonnollisesti saa ”palkkaa” vauvan hoitamisesta – siksi et saa palkkaa työstä ja vauvan hoitamisesta yhtäaikaa, kun et voi molempia tehdä samanaikaisesti. Se on oma valinta kumman tekee ja sen mukaan saa palkan. Päivärahan menetys ei ole rangaistusta siitä, että teet työtä vaan sitä, että miksi sinun pitäisi saada raha työstä, minkä ulkoista jollekin toiselle?

Siis 3500 e on PAlJON. Itse elätän itseni ja kaksi nuorta 2200e kk palkalla.. 3500 ois juhlaa😂😂

Niin, artikkelissa kuvatun henkilön perheellä vielä myös puolison tulot käytössä eikä tarvitse tulla toimeen yhden aikuisen tuloilla.

Töiden tekemisestä rangaistaan? Vai olisiko vain niin että kun tekee töitä ei ole lapsen hoidon vuoksi ansionmenetystä. Ei nyt voi ihan opintotukeen verrata. Noilla tuntipalkoilla en kehtaisi voivotella äitiyspäivärahan perään

Jutussa viitataan päivystysvuorojen tekemiseen, joiden määrää ei ennakkoon tiedä, eikä voi Kelalle etukäteen päivystysten määrää tarkkaan etukäteen ilmoittaa. Ilm. Jälkikäteen ilmoitettuna verotus kovempi. Tuohan tasantuu lopullisessa verotuksessa.

Jenni sanoo jutussa, että pöivystysvuoropäivältä jää korvaus saamatta. Verotus on sitten ihan asia erikseen. Se, ilmoittaako Kelalle työpäivästä etukäteen vai jällkikäteen on ihan tekninen juttu, etuköteen olisi toki näppärämpää mutta ei tässä tapauksessa onnistu. Kritiikki Jennillä kohdistui kuitenkin juuri siihen että työn teosta ”rangaistaan” hänen mielestään. En tiedä mistä nyköisit tän verotuksen tähän.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X