Työ ja raha 15.02.2017 Päivitetty 13.08.2019

”Joudun lainaamaan joka kuukausi rahaa” – 4 tositarinaa pienituloisten äitien arjesta

Yksinhuoltajuus, opiskelu ja kotiäitiys näkyvät väistämättä rahapussissa: mitään ei jää säästöön, kuukauden budjetti kaatuu hajonneeseen haalariin ja lapset saavat tyytyä kotileikkeihin. Neljä äitiä kertoo, kuinka niukat tulot vaikuttavat perheen arkeen.

Teksti
Maria Mäkelä
Kuvat
iStock

”Joudun lainaamaan joka kuukausi rahaa”

”Käyn työvoimatoimiston kautta kuntouttavassa työtoiminnassa ja elätän yksin 5-vuotiasta poikaani. Pojan isä ei ole mukana elämässämme millään lailla, joten elatusmaksutkin tulevat Kelan kautta. Kuukaudesta riippuen rahat loppuvat yleensä jo ennen kuun puoliväliä, jolloin joudun lainaamaan ystäviltäni tai vanhemmiltani rahaa.

Kaupassakäynti on joka kerta haaste, josta selviän laskimen avulla. Joudun miettimään tarkkaan, onko nyt oikeasti varaa ostaa uudet talvikengät vai ei. Suurimman osan leluista, vaatteista ja huonekaluista olemme joko saaneet tai ostaneet käytettynä.

Lapsi joutuu joskus pettymään, kun kerron, että nyt ei olekaan varaa lähteä HopLopiin tai tehdä mitään, mihin tarvitsee rahaa. Kalliiden harrastusten sijaan tapaamme ystäviä, ulkoilemme, leikimme, siivoamme ja teemme hyvää ruokaa.”

Nainen, 30

”Budjetti ei kestä yllättäviä menoja”

”Opiskelen aikuiskoulutuksena lähihoitajaksi ja mies tekee vuorotyötä. Lapsemme ovat 4- ja 7-vuotiaita. Vaikka koulutukseni on te-toimiston tukemaa, ei päivähoito-, sähkö- ja muiden laskujen jälkeen jää juurikaan rahaa.

Tuloistani maksetaan suurin osa ruokaostoksista sekä lapsille sisävaatteet, kengät ja ulkovaatteet aina uuden vuodenajan lähestyessä. Mies maksaa asuntolainaa, vastikkeen, internet-yhteyden ja vakuutukset.

Yllättävät menot, kuten lapsen pieneksi jäävä tai hajonnut vaate, syövät loppukuun budjettia. Jos jotain isompaa, kuten auto tai pyykki- tai tiskikone, menisi rikki, pitäisi pyytää vanhemmilta apua.

En usko, että tiukka rahatilanne näkyy lapsillemme. Ehkä sen verran, ettemme juuri käy sisäleikkipaikoissa emmekä ostele ylimääräisiä leluja.

Joskus kaiken laskeminen harmittaa, mutta jaksan silti ajatella, ettei tämä ole ikuista. Olen myös oppinut arvostamaan muita asioita kuin sitä, mitä rahalla saa. Minulle raha on välttämätöntä asumista, vaatteita ja ruokaa varten, mutta onnea tai terveyttä, saati rakkautta se ei takaa!”

Nainen, 31

”Olemme valinneet niukan arjen”

”Mieheni opiskelee ja minä olen tällä hetkellä kotona puolivuotiaan vauvan ja 2,5-vuotiaan lapsemme kanssa. Aion jatkaa hoitovapaalla ainakin siihen saakka, kun nuorempi täyttää kolme, ellei satu tulemaan työpaikkailmoitusta, joka suorastaan huutaisi nimeäni.

Olemme laskeneet kaikki tulot ja tiedämme tarkalleen, mitkä laskut maksamme asumistuesta, mitkä lapsilisistä ja mitä vuokran lisäksi vanhempainrahasta.

Olemme äärettömän kiitollisia isovanhemmista, jotka auttavat sekä ajallisesti että rahallisesti. He ovat avustaneet muun muassa taaperon talvivaate- ja kenkähankinnoissa.

Kurjinta on se, ettemme saa mitään säästöön, ja että isommissa menoissa, kuten auton huollossa tai turvaistuinostoksissa, pitää turvautua osamaksuun. Silti en koe, että niukka rahatilanne toisi arkeemme haasteita. Aluksi se vaati sopeutumista, mutta nyt tuleva hoitovapaa ei edes ahdista. Enemmän ahdistaisi mennä väkisin töihin ja laittaa pienempi päiväkotiin.”

Nainen, 25

Tuleva äiti, näin varaudut tulojen tippumiseen

”Käymme ruokakaupassa laskimen kanssa”

”Tulin suunnitellusti raskaaksi vain 15-vuotiaana ja tällä hetkellä olen hoitovapaalla vuoden ikäisen poikamme kanssa. Pian 18 vuotta täyttävä avomieheni opiskelee ammattikoulussa, joten tulomme koostuvat opinto-, asumis- ja kotihoidontuesta.

Vanhempamme ovat arjessa mukana vaihtelevasti, mutta pääasiassa vastaamme itse kodista, lapsesta ja kaikesta, mikä pyörii talouden ympärillä. Joudumme laskemaan tarkkaan, paljonko voimme käyttää kuussa rahaa ruokaan, vaatteisiin ja laskuihin. Joskus ruokakaupassa laskimen kanssa kävely tympii.

Poikamme arjessa rahanpuute ei näy millään lailla: emme tingi hänen vaatetuksestaan, ruoastaan tai leluistaan. Olemme päättäneet pitää lapsen erossa rahahuolista.”

Nainen, 16

Lue myös:
Näin vältät rahariidat parisuhteessa
Näin lapsiperhe säästää

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X