Työ ja raha 30.07.2013 Päivitetty 15.06.2021

Lakitietoa äideille

Nainen voi kertoa raskaudestaan työnantajalle silloin, kun itse haluaa. Laki ei edellytä tiettyä ajankohtaa.

Teksti
Toimitus
Kuvat
Ari Heinonen

Nainen voi kertoa raskaudestaan työnantajalle silloin, kun itse haluaa. Laki ei edellytä tiettyä ajankohtaa. Perhevapaalle jäämisestä on kuitenkin ilmoitettava työnantajalle kaksi kuukautta ennen vapaan alkamista. Työntekijä on velvollinen huolehtimaan omasta turvallisuudestaan, joten joissakin ammateissa raskaudesta on kerrottava ajoissa turvallisuussyistä.

Työnhakija ei myöskään ole velvollinen kertomaan raskaudestaan esimerkiksi työhaastattelussa. Raskaudesta kertominen koeaikana ei oikeuta työnantajaa purkamaan työsuhdetta raskauden takia.

Raskaana olevan naisen suojelu

Työnantajan on poistettava raskaana olevan naisen työympäristöstä ja työtehtävistä sikiön kehitykselle tai raskaudelle vaaraa aiheuttavat tekijät. Tämä ei aina ole mahdollista. Silloin naisella on oikeus erityisäitiysvapaaseen, jonka aikana hän saa erityisäitiysrahaa.

Irtisanominen perhevapaan aikana

Työnantaja ei saa irtisanoa työntekijää raskauden tai perhevapaan takia. Jos työntekijä irtisanotaan perhevapaan aikana, työnantajan on pystyttävä todistamaan, että kyseessä on muu syy kuin perhevapaa. Taloudelliset tai tuotannolliset syyt riittävät perusteeksi vain, jos työnantajan toiminta päättyy kokonaan. Muussa tapauksessa oikeus katsoo irtisanomisen johtuneen perhevapaasta.

Jos perhevapaalta palaavalle ei voida enää tarjota työtä, irtisanomisaika voi alkaa aikaisintaan ensimmäisenä työpäivänä. Myös perhevapaalta palaava työntekijä saa irtisanomisajan palkan.

Kotiäidin asema

Jos toinen puolisoista (käytännössä lähes aina nainen) jää moneksi vuodeksi kotiin hoitamaan lapsia, on tärkeää varmistaa, että hänen taloudellinen asemansa on turvattu avioeron tai puolison kuoleman jälkeen.

Avioliitossa taloudellista turvaa antaa avio-oikeus miehen omaisuuteen, ellei sitä ole suljettu pois avioehtosopimuksessa. Liiton aikana omaisuutta kannattaa hankkia molempien nimiin. Puolisot voivat myös tehdä sopimuksen avioeron varalta. Siinä voidaan sopia esimerkiksi asunnon ja muun omaisuuden jaosta sekä naiselle maksettavasta elatusavusta eron jälkeen.

Kotiäidille ei kerry automaattisesti eläkettä, kuten ansiotyössä käyville. Monet ottavatkin yksilöllisen eläkevakuutuksen. Jos vakuutus maksetaan miehen tuloilla, hän voi vähentää maksuja verotuksessaan.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X