Työ ja raha 16.04.2021

Älä suostu helpolla, jos määräaikainen työsopimus on päättymässä raskauteen – pätkätyöläisellekin kuuluisi usein palkata sijainen

Määräaikaiseen työsopimukseen saa valitettavan harvoin jatkoa raskaana. Jatkosopimuksen epääminen on tällaisessa tilanteessa laitonta. Lakimies kertoo määräaikaisen oikeuksista työsuhteeseensa.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Määräaikaiseen työsopimukseen tulisi myös raskaudessa tarjota jatkoa, sillä pätkätyöläisellekin pitäisi palkata sijainen raskauden ajaksi.

Valitettavan harvat raskaana olevat ovat tietoisia siitä, että jatkosopimuksen epääminen äkillisesti raskausaikana on laitonta. Siksi moni ei tajua puolustaa työsuhteeseen liittyviä oikeuksiaan.

– Harmittavan usein määräaikaiselle työntekijälle ei tarjota työpaikalla jatkoa, jos tämä on raskaana. Lain mukaan raskaus ei saisi millään tavalla vaikuttaa asiaan, eli jos työntekijälle olisi annettu ei-raskaana jatkosopimus, se pitäisi antaa raskaudesta huolimatta, painottaa Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto.

Raskaana olevalle määräaikaiselle työntekijälle tulisi palkata vanhempainvapaan sijainen.

– Samalla tavoin kuin sairausloman tai minkä tahansa muun loman ajaksi, Lehto muistuttaa.

Määräaikainen työsopimus ja raskaus: näin työnantaja toimii väärin

Monesti esimiehet olettavat, että määräaikaisella työsopimuksella raskaus tarkoittaa ettei tarvitse enää tarjota seuraavaa jatkosopimusta.

– Työnantaja ei haluaisi palkata sijaisketjuja tai ottaa sitä riskiä, että työntekijä jää raskauden aikana sairauslomalle. Työnantaja haluaisi työntekijän, joka on aina valmiina töihin, ei koskaan sairasta tai jää perhevapaalle.

Työnantajat saattavat tällaisessa tilanteessa vedota siihen, ettei heillä ole enää mahdollisuutta tarjota työntekijälle töitä.

– Tämä on hyvin tavanomainen selitys. Myöhemmin työntekijä saattaa kuulla entisiltä työtovereiltaan, että työpaikalle onkin palkattu uusi työntekijä, joka tekee samoja työtehtäviä kuin henkilö, jolta evättiin jatkosopimus, Lehto toteaa.

Tasa-arvo.fi: Tätä on raskaussyrjintä

Määräaikainen työsopimus ja puolison raskaus

Jos työpaikalla on useita määräaikaisia työntekijöitä töissä, voi määräaikaisuuden loppuessa olla vaikea selvittää, olisiko työntekijällä ollut oikeus saada työsopimukselleen jatkoa.

– Käytännössä sellaiset tilanteet, joissa määräaikaisuutta on aiemmin jatkettu, mutta yhtäkkiä työntekijälle kerrotaan, ettei palkkaaminen ole enää mahdollista, johtuvat usein nimenomaan raskaudesta, Lehto kertoo.

Määräaikainen työsopimus aiheuttaa usein senkin, ettei työntekijä uskalla jäädä isyysvapaalle.

– Määräaikaisissa työsuhteissa olevat uskaltavat harvemmin jättäytyä isyysvapaalle. Määräaikaisen työsuhteen loppuessa työn jatkosta ei ole varmuutta, siksi monet haluavat silloin olla töissä niin ahkerasti kuin mahdollista.

Palkkaamatta jätetyllä on oikeus kirjalliseen selvitykseen

Vaikka yhä useammat määräaikaisella työsopimuksella työskentelevät tuntevat oikeutensa, he ymmärtävät myös työnantajaansa, joka päättää olla jatkamatta työsopimusta raskauden aikana.

– Työntekijät saattavat jopa itse ajatella, etteivät hae määräaikaiselle tehtävälle jatkoa, koska jäisivät kuitenkin kesken kaiken äitiysvapaalle. Jos heille ei tarjota jatkosopimusta, he ymmärtävät asiassa myös työnantajaa ja sitä, miksei heitä palkattu enää uudestaan.

Työntekijällä olisi kuitenkin oikeus saada kirjallinen selvitys palkkaamatta jättämisen syistä.

– Mikäli palkkamatta jättäminen johtuu raskaudesta, on kiistattomasti kyse sukupuoleen perustuvasta syrjinnästä. Tästä asiasta on olemassa jopa Euroopan Unionin tuomioistuimen tuomio. Työntekijällä on tällöin oikeus vedota siihen, että se on syrjintää, jos hän ei saa työsopimukselleen jatkoa, Lehto toteaa.

Jos perusteet palkkaamatta jättämiselle mietityttävät, työntekijän kannattaa selvittää, onko työpaikalla luottamusmiestä.

– Luottamusmies on henkilö, jonka puoleen voi työpaikalla näissä asioissa kääntyä. Tasa-arvolain mukaan asianosaisella on oikeus saada kirjallinen selvitys asiasta joko luottamusmiehen kautta tai pyytämällä työnantajalta selvitystä sille, miksi määräaikaiselle työsopimukselle ei tarjottu jatkoa.

Lue myös: Lapsilisä 2021 – katso summat ja maksupäivät

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X