Työ ja raha 25.06.2020 Päivitetty 17.04.2024

Mummolle kannattaa maksaa lastenhoidosta! Näitä tukia voit saada isovanhemman palkkaamiseen

Lapsi voi jäädä isovanhemman kanssa kotiin, kun vanhemmat palaavat töihin. Mutta miten on palkan laita? Voit saada rahallista tukea, jonka annat palkaksi lasta kaitsevalle mummolle tai papalle.

Teksti
Anniina Rintala

Töihin paluu lähestyy, mutta pienen, alle kolmevuotiaan, vieminen päivähoitoon arveluttaa. Olisipa ihanaa, jos pikkuinen voisi vielä viettää päivänsä kotosalla tutun aikuisen kanssa. Voisiko mummo hoitaa lasta?

Millainen korvaus isovanhemmalle järjestettäisiin?

Omasta kukkarosta ei monikaan pysty kaivamaan muutamaa satasta suurempaa korvausta kuukauden hoitorupeamasta.

Onneksi Kelalta voi saada lisäavustusta, jos lapselle palkkaa yksityisen hoitajan. Se, millaista tukea lapsenvahdille kannattaa hakea, riippuu muun muassa asuinkunnasta. Vaihtoehdot ovat:

  • yksityisen hoidon tuki
  • kotihoidon tuki

Pk-seudulla kunnat tukevat hoitajan palkkaamista

Yksityisen hoidon tuki on kannattavin pääkaupunkiseudun suurissa kunnissa. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla pikkulapsiperheille maksettavan kuntalisän määrä on suuri. Se johtuu siitä, että pääkaupunkiseudulla päiväkotipaikat ovat kiven alla.

Tukea saa yksityisen päiväkodin käymiseen tai lastenhoitajan palkkaamiseen. Silloin isovanhemmalle määritellään palkka ja hänen kanssaan tehdään työsopimus. Tuki menee Kelalta suoraan sille, jolta perhe lapsensa hoidon ostaa – esimerkiksi suoraan mummon tilille.

Yksityisen hoidon tuki koostuu:

  • hoitorahasta
  • hoitolisästä, johon vaikuttavat perheen tulot
  • mahdollisesta kuntalisästä.

Helsingissä yksityisen hoidon tukea voi saada alle kolmevuotiaan hoitoa varten vuonna 2020 maksimissaan 918,54 euroa kuukaudessa. Tämä edellyttää, että perhe saa myös täyden hoitolisän. Sen voi selvittää Kelan laskurilla. Lisä on maksimissaan 146,29 euroa kuukaudessa.

Jos tulot ovat niin hyvät, ettei hoitolisään ole oikeutta, tukea saa silti 772,25 euroa kuussa.

Jos perhe on uusperhe, hoitolisään eivät vaikuta uuden puolison tulot ellei tämä ole lapsen huoltaja. Tukihakemuksen tekemisen ja isovanhemman kanssa työsopimuksen solmimisen hoitaa lähivanhempi.

Kun mummo hoitaa lasta Kelan tuella, tarvitsee laatia työsopimus. Palkka voi esimerkiksi olla suunnilleen Kelan tuen summa.

Entä jos lapsen sisarus käy kunnan päiväkodissa?

Se ei ole este yksityisen hoidon tuelle. Tukihakemus tehdään aina yhdestä lapsesta kerrallaan. Toki isovanhempi voi hoitaa myös perheen toista lasta kotona. Hänestä tehdään erikseen oma tukihakemuksensa.

Myös lapsen loma-ajalta, esimerkiksi heinäkuulta, saa yksityisen hoidon tukea, jos työsopimuksessa on määritelty, että hoitomaksu maksetaan silloinkin.

Mummo hoitaa lasta: Kotihoidontuki kannattaa pikkukunnissa

Jos asuu kunnassa, jossa yksityisen hoidon kuntalisää ei jaeta yhtä avokätisesti kuin pääkaupunkiseudulla, kannattavinta on maksaa hoitajalle kotihoidon tukea.

Myös kotihoidon tuki muodostuu:

  • hoitorahasta
  • hoitolisästä, johon vaikuttavat perheen tulot
  • mahdollisesta kuntalisästä.

Alle kolmevuotiaasta lapsesta kotihoidon tukea maksetaan 341,69 euroa kuussa. Hoitolisä on maksimissaan 182,86 euroa kuukaudessa. Eli maksettavaa tukea saisi tällöin 524,55 euroa.

Kaikki kunnat eivät maksa kuntalisää. Voit selvittää oman kuntasi tilanteen Kelan laskurilla. 

Miten käy isovanhemman eläkkeen?

Mutta jos mummo tai pappa saa eläkettä, voiko hän samalla ansaita lastenhoitohommilla? Selvitimme Kevan (aiemmin Kuntien eläkevakuutus) määrittelemiä ehtoja, jotka isovanhemman tulee huomioida ennen lastenhoitajaksi ryhtymistä.

Vanhuuseläkkeellä tai osittaisella varhennetulla vanhuuseläkkeellä ei ole mitään tulorajaa sille, kuinka paljon töitä voi tehdä.

Isovanhempi tarvitsee kuitenkin kaksi veroprosenttia: toisen eläkettä varten ja toisen palkkatuloa varten, sillä eläkkeen verotus on erilaista kuin palkan.

Jos taas isovanhempi on työkyvyttömyyseläkkeellä, töitä tekemällä saa ansaita 40 prosentin verran eläkettä edeltävästä keskiansiosta tai vähintään 834,52 euroa kuukaudessa vuonna 2020.

Täysi työkyvyttömyyseläke on mahdollista muuttaa osatyökykyeläkkeeksi, jos työansio on yli 40 prosenttia tai alle 60 prosenttia eläkettä edeltävästä ansiosta. Ehtona tälle on, että työ kestää arviolta ainakin vuoden verran.

Osatyökyvyttömyyseläkkeen ennakkopäätöksessä ilmoitetaan henkilökohtaiset ansaintarajat.

Näin hoidat työnantajamaksut – ei niin vaikeaa, kuin luulisi

Ennakonpidätyksen yksityisen hoidon tuesta hoitaa Kela. Jos vanhemmat maksavat vielä tuen lisäksi ylimääräistä palkkaa isovanhemmalle, tulee vanhempien hoitaa tästä summasta ennakonpidätys verottajalle.

Entä kaikki muut pakolliset työnantajamaksut? Miten niistä voisi ikinä selvitä, jos ei omaa taustaa kirjanpitäjänä?

Helpotukseksi on olemassa verkkopalveluita, jotka laskevat ja hoitavat sivukulut lähes automaattisesti. Esimerkiksi Palkkaus.fi-järjestelmä antaa hoitaa vakuutukset samaa kautta ja ilmoittaa palkanmaksutiedot kansalliseen tulorekisteriin.

Perheen kannattaa huomioida, että kotitalousvähennystä ei voi saada, jos lapsen hoitajan palkkaamiseen käyttää Kelan tukia.

Lähteet: Kela, Keva, Verohallinto, Palkka.fi ja Helsingin kaupunki

Lue myös: Hävettääkö pyytää taas isovanhempia lastenhoitoon? Se on turhaa: 2020-luvun mummot ja papat haluavat auttaa+

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X