Työ ja raha 30.06.2015 Päivitetty 06.05.2024

Näin säästät lapselle 100 000 euroa

Kun kehdossa tuhisee vauva, harva miettii raha-asioita, saati osakkeita. Kannattaisiko sittenkin? Kannattaa. Ainakin jos kysyy talousasiantuntija Martin Paasilta. Osakkeisiin säästäminen voi olla järkevää etenkin pienituloiselle.

Teksti
Liisa Järvinen

– Säästöön ei tarvitse laittaa tuhansia euroja joka kuukausi. Tärkeintä on, että säästää ylipäätään – erityisesti silloin, kun talous on niin tiukalla, että säästäminen tuntuu mahdottomalta.

Pienituloiselle oman talouden turvaaminen on erityisen tärkeää. Jos säästää lapselle osakkeisiin 10 euroa kuukaudessa syntymästä 18 vuoden ikään asti, lapsella on eläkeiässä lähes 100 000 euron pesämuna. Sijoituksen hinta on vanhemmille vain 2160 euroa. On kyse korkoa korolle -efektistä, vuosien kuluessa summa kasvaa korkoa ja moninkertaistuu.

– Jos jää odottamaan aikaa, jolloin rahatilanne on parempi, saa odottaa maailman tappiin asti. Tulojen koolla ei ole mitään merkitystä, sillä rahaa menee yleensä niin paljon kuin sitä tulee, Paasi sanoo.

Lue myös: Näin lapsiperhe säästää rahaa: 15 vinkkiä!

Osakesäästäminen voi olla vaivatonta

Tilastojen mukaan osakkeet tuottavat ylivoimaisesti eniten pitkällä aikavälillä, kun puhutaan vuosikymmeniä kestävästä pitkäaikaissäästämisestä.
Mutta osakesijoittaminenhan on vaikeaa ja varakkaille.

– Pitkäaikaissäästäjän ei kannata ryhtyä käymään aktiivista osakekauppaa. Osakekurssit liikkuvat lyhyellä aikavälillä täysin sattumanvaraisesti, eikä niitä pysty ennustamaan, Paasi sanoo.

Sen sijaan osakeindeksirahastoon sijoittaminen ei vaadi perehtymistä osakemarkkinoihin, sillä rahasto sijoittaa varat automaattisesti kaikkiin indeksissä oleviin osakkeisiin.

Sijoittajan ainoa tehtävä on solmia kuukausisopimus vaikkapa oman pankin kanssa, minkä jälkeen säästösumma lähtee tililtä itsestään. Ja sietää riski rahojen menettämisestä.

Vaikka osakkeet laskisivat tai nousisivat rajustikin lyhyellä aikavälillä, siitä ei kannata huolestua. Pitkällä aikavälillä tulevaisuuden tuottoriski pienenee, ja asettuu noin 7 prosentin ­keskimääräisen vuosituoton paikkeille, kun sijoituksen antaa olla.

– Ainoa vaikeus on se, että malttaa odottaa potin kasvamista.

Lue myös: Työssäkäyvä äiti: näin pääset eroon syyllisyydestä

Miten valitsen oikean rahaston?

Paasin mukaan kannattaa valita sellainen indeksirahasto, jossa on mahdollisimman pienet kulut, sillä ne syövät
tuottoa.

– Toinen tärkeä valintakriteeri on se, että rahasto sijoittaa kertyvät osingot uudestaan. Näin sijoittajan ei tarvitse maksaa osinkoveroa vuosittain, ja rahaston sisällä olevat osingot saavat rauhassa kasvaa korkoa ilman verottajan välikäsiä, Paasi sanoo.

Paasin tyypillinen neuvo on laittaa sivuun 3–5 prosenttia nettopalkasta. Säästettävän summan pitää joka tapauksessa olla sellainen, jonka pystyy unohtamaan arjessa.

Kun lapsi aikanaan lunastaa pesämunansa, hän maksaa sen tuotosta pääomatuloveroa. Vuonna 2015 pääomatulovero on 30 prosenttia, kun tuotto jää alle 30 000 euron.

Lue myös: Näin säästät lapselle 100 000 euroa

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X