Työ ja raha 20.10.2022 Päivitetty 03.08.2023

”Lapsi ei tarvitse viikkorahaa” – Natalia Salmela ottaa kantaa 5 rahaväitteeseen

Kylmää kyytiä saavat viikkoraha, hyvätuloisten lapsilisät sekä isät, jotka eivät pidä vanhempainvapaata.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
WSOY, Natalia Salmelan kotialbumi

Menestynyt yrittäjä Natalia Salmela, 34, puhuu mielellään rahasta. Ehkä juuri siksi, että muut eivät sitä kovin kernaasti tee.

Salmela tunnetaan räväkkänä markkinointiviestinnän yrittäjänä sekä somepersoonana, jolla on aina monta rautaa tulessa. Viimeisimpänä saavutuksenaan hän on julkaissut lapsille suunnatun rahakirjan yhdessä podcast-juontajaparinsa Jasmin Hamidin kanssa.

Kysyimme Salmelalta, mitä mieltä hän on viidestä mielipiteestä, jotka ovat varsin tavallisia lapsiperheiden keskuudessa.

Lue myös: Natalia Salmela, 34, on kuin ilmetty äitinsä – ”Ei häpeile mitään”

Nämä väitteet Natalia Salmela allekirjoittaa

Väite 1: Enemmän tienaavan puolison pitäisi maksaa myös enemmän perheen yhteisistä kuluista.

Tämä on väite, jonka kanssa Natalia Salmela on ehdottomasti samaa mieltä.

– Jos näin ei toimita, pahimmassa tapauksessa perheen sisälle syntyy kaksi eri ruokakuntaa, jossa vähemmän tienaavalla on varaa maksaa lähinnä elintarvikkeista ja paremmin tienaava voi matkustella ja harrastaa miten huvittaa.

Salmelan mukaan tilanne on omiaan aiheuttamaan riitoja perheessä. Kiistoilta välttyy parhaiten, jos raha-asiat puhutaan auki ja sovitaan ennalta, kuka maksaa mitäkin.

Samalla Salmela haluaa nostaa esille, että raha on tiiviisti sidoksissa aikaan. Töissä vietetty aika on aina pois jostain muusta.

– Perheissä olisi hyvä miettiä, mitä paremmin tienaavan puolison työ tarkoittaa ajallisesti. Voisiko hänen palkastaan käyttää siivun esimerkiksi kodinhoitoon, kuljetuspalveluihin ja lastenhoitoapuun? Silloin kaikki kotityöt eivät kaatuisi vähemmän tienaavan puolison harteille.

Väite 2: Lapsi ei tarvitse viikkorahaa.

Natalia Salmela kertoo ihmettelevänsä kolmea suomalaista kummallisuutta, joihin ei juuri muualla törmää. Ne ovat karkkipäivä, saunaolut ja viikkoraha.

Salmelan mielestä väite on totta, koska vastikkeeton viikkoraha ei opeta lapselle, mitä vanhempien on täytynyt tehdä rahan eteen.

Entä jos viikkorahan saaminen edellyttää lapselta, että hän tekee kotitöitä?

– Huono idea. Viikkoraha voi äkkiä muuttua kiristyskeinoksi, että et saa rahaa, jos et vie roskia. Se on tosi ikävää oman vallan pönkittämistä.

natalia salmela

Natalia ja hänen poikansa Benkku.

Sen sijaan Salmela kannattaa omasta lapsuudestaan tuttua menettelytapaa. Siinä lapsen täytyy pyytää vanhemmiltaan rahaa silloin, kun kokee sitä tarvitsevansa. Vaatimuksena rahan saamiselle ovat kuitenkin hyvät perustelut.

– Näin toimimalla avautuu joka kerta mahdollisuus hyvään keskusteluun lapsen kanssa. Se on etenkin teini-ikäisen kanssa kätevää, koska vanhemman ei tarvitse sitten erikseen nyhtää tietoja siitä, millaisia asioita lapsi tekee vapaa-ajallaan ja millaisissa porukoissa hän pyörii.

Väite 3: Hyvätuloisten ei pitäisi saada lapsilisää.

Tämä onkin paha, miettii Salmela. Lopulta hän päätyy allekirjoittamaan väitteen.

– Minusta lapsilisä on tulonsiirto siinä missä muutkin. Eihän asumis- tai toimeentulotukeakaan makseta ihmisille, jotka tienaavat tietyn verran.

Salmelan mielestä kuitenkin niillä, jotka saavat lapsilisää, pitäisi jatkossakin olla oikeus käyttää summa miten haluaa.

– Ei se muille kuulu, sijoittaako lisän vai käyttääkö sen materialistisiin hankintoihin. Ei se ole mitään korvamerkittyä rahaa.

Humpuukia, kuittaa Salmela

Väite 4: Isän ei tarvitse pitää vanhempainvapaata.

– Puppua, täysin puppua!

Natalia Salmela kertoo liputtavansa sen puolesta, että vanhempainvapaa pitäisi jakaa kiintiöihin, joista ei voi luovuttaa päiviä toiselle. Nykyinen perhevapaamalli sallii tämän.

– Käytännössähän isät luovuttavat perhevapaitaan äideille. Myös tätä pitäisi muuttaa lailla, jotta saataisiin aito yhteiskunnallinen muutos aikaan.

Salmela näkee perhevapaiden jakamisen tekona taloudellisen tasa-arvon puolesta.

– Aina tässä jaksetaan vedota siihen, että kyseessä on perheen oma päätös. Mutta ei se ole millään tavalla henkilökohtainen päätös vaan rakenteellinen epäkohta, jos 90 prosenttia sattuu päättämään samalla tavalla.

natalia salmela

Natalia Salmela toivoo yhteiskunnallista muutosta perhevapaiden jakamisessa.

Vuonna 2020 vain neljännes isistä käytti kaikki isyysvapaapäivänsä. Saman verran isiä jätti kokonaan käyttämättä oikeutensa isyysvapaaseen. Vanhempainpäivärahapäivistä isien osuus oli 10,8 prosenttia.

Perhevapaauudistus astui voimaan elokuussa 2022, ja sen odotetaan lisäävän isien vanhempainpäivärahan käyttöä.

Väite 5: Lapselle täytyy kerryttää säästöjä ja sijoituksia vauvasta pitäen.

Kuka niin sanoo, ihmettelee Salmela.

Hän ei kiellä, etteikö pesämunan kerryttäminen lapselle olisi järkevää. Niin kannattaa tehdä, jos siihen on mahdollisuus. Ensin kuitenkin tulisi säästää itselleen summa, joka vastaa parin tai kolmen kuukauden menoja.

– Mielestäni tässä toimii vanha kunnon happinaamari. Täytyy hoitaa omat asiansa kuntoon ennen kuin ryhtyy auttamaan muita.

Salmela silti huomauttaa, että lapselle säästäminen on kiitollista puuhaa. Pitkällä aikavälillä rahaa voi kertyä mukava potti, koska ensimmäiset suuremmat hankinnat, kuten ajokortti, tulevat monilla ajankohtaiseksi vasta 15–18 vuoden iässä.

Lue myös: Kannattaako lapselle säästää vai sijoittaa? Yksi asia on kumpaakin tärkeämpi, sanoo Jasmin Hamid

Mistä rahakirjan suosio kertoo?

Natalia Salmela juontaa suosittua Mamma betalar -podcastia yhdessä Vuoden sijoittajana palkitun Jasmin Hamidin kanssa. Ystävyksiä yhdistää kiinnostus lasten talouskasvatukseen sekä rahaan ja sijoittamiseen lapsiperheissä.

Kaksikko julkaisi syksyllä lasten tietokirjan Raha. Missä se kasvaa ja mihin se katoaa? (WSOY, 2022). Kysyntää näyttäisi olevan: teoksesta otettiin toinen painos ennen ilmestymistään. Myös käännösoikeuksia ulkomaille on kyselty.

natalia salmela

Sekä Salmela että Hamid ovat pienten lasten vanhempia. Salmelan kaksivuotias poika Benkku on somekansalle tuttu kampanjakasvo, jonka tienestit ensimmäiseltä elinvuodeltaan olivat peräti 60 000 euroa. Häntä odottavat jo oma asunto ja sijoitusrahasto.

Rahakirjan tarkoituksena ei silti ole neuvoa, miten saavuttaa sama tilanne. Kipinä kuvakirjan kirjoittamiseen syttyi, koska Salmela ja Hamid halusivat auttaa muita vanhempia lasten rahakasvatuksessa.

– Raha on suomalaisessa yhteiskunnassa tabu. Monet aikuiset eivät halua puhua siitä edes keskenään, saati keskustella aiheesta lasten kanssa, sanoo Salmela.

– Mutta raha kiinnostaa myös lapsia, eikä lasten tiedonjanoa pitäisi tässä asiassa väheksyä.

Natalia Salmela

  • Syntynyt vuonna 1988 Narvassa.
  • Markkinointiviestinnän yrittäjä, podcast-juontaja ja tietokirjailija.
  • White Trash Disease -bloggaaja. Blogi kuuluu Suomen kaupallisesti menestyneimpiin.
  • Julkaisi syksyllä 2022 lapsille suunnatun rahakirjan yhdessä Jasmin Hamidin kanssa.
  • Perheeseen kuuluvat avopuoliso Jonathan Heino, tämän lapsi sekä pariskunnan yhteinen lapsi Benkku, joka on kaksivuotias.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X