Työ ja raha 23.05.2016 Päivitetty 06.05.2024

Tuleva äiti, näin varaudut tulojen tippumiseen

Äitiysloma ja hoitovapaa merkitsevät monessa perheessä taloudellista niukkuutta. Kuinka selvitä laihoista vuosista? Kokosimme vinkit esivalmisteluihin, säästämiseen ja turhasta luopumiseen.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
123RF

Säästä vauvaa varten

Jos käyt töissä ennen äitiysvapaita, säästä jo etukäteen äitiyslomaa varten. Säästämistä varten voi perustaa erillisen tilin, jonne ohjaa rahaa joka kuukausi tietyn summan.

Jos rahatilanne on jo valmiiksi tiukka, asuntolainan lyhennysvapaasta kannattaa neuvotella jo ennen äitiysvapaille jäämistä. Se helpottaa taloutta merkittävästi.

Lue myös: Näin lapsiperhe säästää rahaa: 15 vinkkiä

Sovi raha-asiat kumppanin kanssa etukäteen

Raha-asiat kannattaa käydä läpi kumppanin kanssa jo ennen vauvan syntymää. Sopikaa, kuka vastaa mistäkin ja mitkä menot maksetaan yhdessä. Vauvaan liittyvien kulujen tulee olla yhteisiä.

Jos kumppanisi on töissä kun itse olet kotona vauvaa hoitamassa, sopikaa jo etukäteen reilut pelisäännöt raha-asioille. Menoja tulisi jakaa suhteessa tuloihin (ja avioliitossa puolisoilla on lain mukaan myös elatusvelvollisuus). Yhteisen taloustilin avaaminen voi helpottaa menojen ja laskujen hoitamista.

Lue lisää avioliiton elatusvelvollisuudesta

Varsinkin esikoisen syntyessä täytyy tehdä hankintoja, joihin voi saada uppoamaan paljonkin rahaa. Jos hankit esimerkiksi vauvan vaunut ja pinnasängyn käytettyinä, pääset halvemmalla.

Lue myös: Näin säästät lapsellesi 100 000 euroa

Talousvinkkejä äitiyslomalaiselle

  • ”Lattemamma” eli kahviloissa viihtyvä, lastenvaatteita osteleva kaupunkilaisäiti ei ole ainoa äitiyden malli. Ole omannäköisesi äiti, keskity vaikka nauttimaan läheisyydesta vauvan kanssa. Leikkipuistot ja kirjastot ovat tapaamispaikkoja, joissa ei tarvitse kuluttaa rahaa.
  • Erota nämä kaksi asiaa: Mitä lapsi todella tarvitsee? Ja mitä haluat ostaa vain siksi, että se olisi kivaa?
  • Kun teet kauppalistan markettiin mennessäsi etkä tee heräteostoksia, rahaa säästyy mukavasti.
  • Itse tekeminen tulee aina halvemmaksi: vauvansoseet ja muun perheen ruoat laittamalla säästää paljon.
  • Jos rahaa tuntuu menevän liikaa etkä oikein tiedä, mistä säästäisit, kirjaa ylös kaikki tulot ja menot. Samalla huomaat, mihin rahasi tarkalleen ottaen kuluvat.
  • Jos perhettäsi kohtaa yllättävä taloudellinen kriisi, kuten puolison irtisanominen, välttäkää itsesyytöksiä. Jos joudutte ottamaan lainaa selviytyäksenne, niin älkää ottako pikavippejä. Niiden korot ja sivukulut ovat kovat. Vertailkaa lainoja ja ottakaa mahdollisimman vähän velkaa. Kannattaa tarkistaa myös, voitteko saada toimeentulotukea.
  • Tarpeettoman tavaran myyminen tai tavaroiden panttaaminen voi tarjota helpotusta tiukassa tilanteessa. Pantattuun tavaraan kannattaa suhtautua niin, että sitä ei välttämättä saa lunastettua takaisin.
  • Kun sentin venyttäminen tuntuu rankalta, muista, että vauva-aika on lyhyt ja tiukka tilanne on usein tilapäinen. Raha-asiat eivät saisi pilata vauvavuotta, joka on ainutlaatuisen tärkeää aikaa.
  • Jos raha-asiat ahdistavat ja huolestuttavat jatkuvasti, ota rohkeasti yhteyttä talousneuvojaan.

Takuu-Säätiön Kysy rahasta -chat ja Velkalinja ovat matalan kynnyksen paikkoja kertoa huolistaan ja kysyä neuvoja nimettömästikin. Velkalinjan maksuton numero on 0800 98009, ja numerosta vastataan arkisin kello 10–14. Myös kuntien velkaneuvojat auttavat mielellään.

Vinkit antoi Takuu-Säätiön projektikoordinaattori Paula Paloheimo.

Lue myös: Lakitietoa äideille

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X